Muzeul Imaginii: dacă NU la Cluj, unde?
Susține înființarea unui Muzeu de Istorie a Imaginii în România prin semnarea petiției online.
Ființă ușor impresionată de lumină, Omul și-a scris poveștile în imagini pentru a-și găsi calea înspre afară, departe de întuneric. Am învățat, în cele din urmă, să învingem Timpul și să păstrăm Istoria. Reușim să înghețăm clipele, să potolim graba apelor temporale, să ne arhivăm amintirile undeva în afara haosului mental propriu. Suntem atât de familiarizați cu „hai să facem o poză”, încât gestul a devenit reflex. Noile generații interpretează realitatea și lumea înconjurătoare prin prisma imaginilor pe care aparatele foto-video le realizează. Amintirile noastre gravitează în jurul imaginilor captate de aceste minuni și comori tehnologice.
Cândva, imaginile se nășteau și renășteau în camere obscure, sub atentele intervenții ale celui care le developa, iar mersul la cinematograf era condimentat cu ticăitul rolelor de film… Azi, imaginile par să facă drum întors spre o lume intangibilă, aproape spectrală. Putem stoca și arhiva cantități aparent nelimitate de informații vizuale.
Ce se întâmplă însă cu fotografiile vechi, așternute pe hârtie cartonată, cu peliculele și filmele istorice care se deteriorează în lipsa unor condiții adecvate de conservare?
România este una dintre puținele țări europene care nu are un centru pentru salvarea, conservarea și expunerea imaginilor istorice! – în acest context, organizatorii Photo Romania Festival – cel mai mare eveniment dedicat fotografiei din Europa de Est – au tras un semnal de alarmă și au demarat, încă din 2012, un proiect de înființare a unui Muzeu de Istorie al Imaginii.
„Proiectul nostru de înființare a unui Muzeu al Imaginii a început acum patru ani, când am organizat o expoziție temporară de aparatură fotografică la Muzeul de Istorie a Transilvaniei. O astfel de inițiativă, însă, ar avea nevoie de o locație permanentă, care să asigure condițiile necesare bunei desfășurări a unor workshop-uri, proiecții de film, conferințe și care, desigur, să fie un spațiu expozițional amenajat corespunzător”, a spus Cătălin Balog Bellu, inițiatorul Photo Romania Festival. Proiectul este susținut de Beard Brothers, Webbits, Universitatea de Artă și Design, Universitatea Sapientia și Universitatea „Babeș-Bolyai”.
Problema găsirii unui spațiu adecvat în Cluj
În cadrul conferinței de presă organizată cu prilejul desfășurării la Cluj, în perioada 18-22 mai 2016, a celei de-a șasea ediții a Photo Romania Festival, organizatorii au discutat despre dificultățile găsirii unui spațiu optim pentru înființarea acestui muzeu în Cluj. În timp ce Primăria municipiului Cluj-Napoca le-a propus câteva posibile variante, pe termen lung este important ca o astfel de clădire să poată asigura condiții profesioniste de arhivare și expunere a fotografiilor, peliculelor, clișeelor și echipamentelor din viitoarele colecții muzeale.
Sunt bine cunoscute problemele juridice cu care se confruntă numeroase clădiri istorice din Cluj. La acestea se adaugă problema spațiului fizic, un astfel de muzeu necesitând suficienți metri pătrați pentru expunere și conservare.
Muzeul Imaginii: dacă NU la Cluj, unde?
Dat fiind dificultățile întâmpinate, a apărut și deschiderea organizatorilor de a înființa acest muzeu oriunde în România. Important este să fie înființat cât mai curând, căci degradarea imaginilor istorice nu poate fi pusă în așteptare.
Momentan, o variantă viabilă ar fi Fabrica de Bere din Turda, ca spațiu neconvențional, redat comunității. Desigur, ideal ar fi ca, din moment ce Photo Romania Festival s-a născut la Cluj, orașul fiind oricum recunoscut la nivel internațional ca un oraș artistic al viitorului, și Muzeul Imaginii să fie înființat aici. De altfel, aici s-a născut și unul dintre primii zece fotografi ai Europei: Carol Popp de Szathmári, acesta fiind primul fotojurnalist de război din lume!
Muzeul de Istorie a Imaginii va avea patru secțiuni: fotografie, film, mass-media și publicitate.
Indiferent de locația finală a muzeului, important este ca demersurile să înainteze. În acest sens, puteți contribui prin semnarea și distribuirea petiției online: petitieonline.com/sustin_infiintarea_in_romania_a_unui_muzeu_dedicat_imaginii .
Semnături (pe foaia de hârtie) vor fi adunate și pe toată perioada Photo Romania Festival, 18 – 22 mai 2016, în Cluj. Ulterior, după discuții cu specialiști în domeniu și organizatori, proiectul va fi prezentat în fața Guvernului României, prin Ministerul Culturii și Patrimoniului Național.
Inițiatorii acestui demers își doresc ca Muzeul Imaginii să includă:
– un spațiu expozițional pentru imagini și echipamente istorice
– un atelier profesionist de recondiționare, conservare și digitalizare a imaginilor
– un spațiu de arhivare a imaginilor
– o sală pentru proiecțiile de film și fotografie.
Fiecare dintre noi poate contribui la concretizarea acestui proiect: semnează și distribuie petiția!
****
Cea de-a șasea ediție a Photo Romania Festival va aduce la Cluj zeci de fotografi recunoscuți la nivel național și internațional, expoziții în premieră, conferințe, concerte și workshop-uri dedicate fotografilor profesioniști și amatori. Photo Romania Festival 2016 se va desfășura între 18 și 22 mai, în mai multe locații din Cluj-Napoca, și va transforma pentru 5 zile orașul în centrul european al fotografiei.
Iulia Marc – redactor Cluj.com
Imagini: Photo Romania Festival