Muzeul Frustrărilor se deschide în Cluj-Napoca între 17 și 26 noiembrie

de | | 3 Minute

Muzeul Frustrărilor se deschide în Cluj-Napoca între 17 și 26 noiembrie

Asociația Create.Act.Enjoy continuă proiectul Muzeul Frustrărilor, început în luna septembrie, cu deschiderea instalației muzeale dedicate acestei emoții atât de des întâlnite în realitatea imediată.

Octombrie a fost luna dedicată atelierelor despre înțelegerea și gestionarea frustrărilor, folosind metoda artei ca terapie. Folosindu-și experiența din diferite domenii artistice, Diana Buluga, Ioana Ofelia, Alexandra Felseghi și Alina Bradu-Pintea s-au inspirat din teatru, film, muzică, fotografie, scriere dramatică și arte vizuale, pentru a veni în întâmpinarea celor care vor să-și îmbunătățească starea de bine prin mijloace creative și să-și înțeleagă propriile mecanisme interne.Muzeul Frustrărilor se deschide în Cluj-Napoca între 17 și 26 noiembrie (2)

Între 17 și 26 noiembrie, în cadrul aceluiași proiect, Create.Act.Enjoy deschide la Casa TIFF expoziția Muzeul Frustrărilor, modul prin care o echipă multidisciplinară reușește să adune laolaltă și să transpună trăirile mai puțin „frumoase” în exponate de muzeu! În data de 17 noiembrie, expoziția se va deschide cu un vernisaj, de la ora 18:00, la care va participa echipa artistică a proiectului, împreună cu diverse personalități clujene, precum și specialiști și parteneri ai proiectului, urmând ca în zilele de 18, 19, 24, 25 și 26 noiembrie, aceasta să fie deschisă publicului între orele 15:00 și 21:00. Intrarea este liberă, fără rezervare în prealabil. Recomandăm vizitarea expoziției pe tot parcursul intervalului orar, pentru a evita aglomerația în timpul orelor de seară. Evenimentul este recomandat vizitatorilor de peste 12 ani.

Expoziția propune explorarea multiplelor fațete ale frustrării la diferite vârste, cu ajutorul artelor new media, storytelling sau senzoriale. Exponatele interactive vor permite participanților să își lase propria mărturie a frustrărilor personale. Povești înregistrate în timp real, un laborator al tăcerii, modalități diferite de a înțelege și reinterpreta frustrarea sunt printre elementele care activează toate simțurile vizitatorilor și care îi ajută să exploreze într-un mediu creativ multiplele forme pe care frustrarea le poate lua.

Cred că Muzeul Frustrărilor poate ajuta în a înțelege că frustrarea este un sentiment care face parte din viața noastră, o emoție umană. Văzând frustrarea în diferite situații cotidiene în care poate apărea mă apropie de normalizarea emoției, de înțelegerea faptului că simțim cu toții frustrare, uneori în aceleași situații având stimuli comuni, iar alteori în situații distincte.

Cred că proiectul poate încuraja și o explorare personală a propriilor frustrări, ajungând să conștientizez un pic mai bine când simt frustrare, cum se manifestă în corpul și comportamentul meu, ce așteptări sau chiar nevoi neîmplinite ar putea sta în spatele frustrării.” spune Gabriela Bud, consilierul psihologic al acestui proiect, într-un interviu acordat echipei Create.Act.Enjoy.

Muzeul Frustrărilor se deschide în Cluj-Napoca între 17 și 26 noiembrie (1)Andreea Șovan, cea care a venit cu ideea acestui proiect cultural, alături de Diana Buluga, consideră că:

„În realitatea instagramabilă a societății în care trăim, în care accentul e pus mai mult pe estetica experienței vieții de zi cu zi și în care există această anxietate cauzată de nivelul de perfecțiune la care trebuie/e normal să trăim – există cu atât mai mult nevoia de a ne apleca cu detașare și blândețe asupra aspectelor considerate „negative” din interiorul nostru, a monștrilor de sub pat, a scheleților din dulap, asupra acelor emoții de care ne e rușine sau despre care credem că ne încetinesc evoluția.

Experiența vieții este, în primă fază, una emoțională, iar spectrul emoțional al fiecăruia este pe cât de vast, pe atât de necesar în complexitatea lui. Cred în nevoia de împrietenire cu acele părți umane pe care le considerăm negative și mai cred că frustrarea este una dintre cele mai dificile emoții de cercetat, deoarece stă la baza tuturor celorlalte emoții „negative” pe care le detestăm, dar în același timp, e atât de generală în specificitatea ei măruntă încât tindem să o trecem cu vederea”.

Muzeul Frustrărilor nu este un motiv de accentuare, ci de înțelegere, acceptare și gestionare a acestor emoții, fiind prezentate într-o formulă creativă inedită. Ce formă poate lua frustrarea? Cum ar putea fi privită diferit? De ce anume este nevoie pentru a schimba perspectiva individuală și colectivă asupra frustrării? Descoperă în cadrul expoziției Muzeul Frustrărilor!

după o idee de Andreea Șovan și Diana Buluga

curator: Adina Lazăr

set-up design: Adrian Balcău

artist video: Ioana Ofelia

artist vizual: Oana Barna

consultant: Gabriela Bud

Partner principal: Casa TIFF


Comunicat de presă

Simplu și rapid, pe Cluj.com găsiți informațiile de care aveți nevoie! De asemenea, pentru a fi în pas cu noutățile și evenimentele din Cluj, vă invităm să ne urmăriți și pe Facebook și Instagram.