Muzeul Farmaciei salvat de Ministerul Culturii, după ce inițial ministerul anunțase că nu este interesat de preluarea clădirii în care muzeul este găzduit.
Muzeul Farmaciei din Cluj, mai exact Colecția de Istorie a Farmaciei, este unul dintre cele mai îndrăgite și deosebite obiective turistice din Cluj. Prețioasa colecție de obiecte de patrimoniu de origine transilvăneană a fost adunată de prof. univ. Iulius Orient (sau Gyula Orient, în funcție de surse), ajungând în prezent la peste 3000 de piese de patrimoniu. Expusă inițial într-o sală a Muzeului Ardelean, începând încă din anul 1904, minunata colecție ce recreează medicina medievală a primit, în anul 1954, cea mai potrivită clădire care ar putea-o găzdui vreodată. Este vorba de Casa Hintz, clădirea în care s-a aflat cândva cea mai veche farmacie din Cluj!
După cum e cazul multor alte clădiri istorice, Casa Hintz a fost retrocedată urmașilor vechiului proprietar. Aceștia doresc să o vândă, iar clădirea, un monument istoric de secol XVI, este evaluată la aproximativ 1,3 milioane de euro.
Inițial primăria Cluj-Napoca a fost cea care și-a exercitat dreptul de preemțiune pentru preluarea clădirii, însă negocierile dintre instituția municipală și proprietari nu s-au concretizat, dat fiind faptul că, după cum a declarat Oana Buzatu, purtătorul de cuvânt al primăriei Cluj-Napoca, proprietarul este interesat să vândă întreg imobilul (spațiul în care funcționează muzeul + mai multe apartamente), în timp ce primăria este interesată să achiziționeze doar Muzeul Farmaciei.
După ce Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei a primit mai multe somații de evacuare a Colecției de Istorie a Farmaciei din imobilul în cauză, după numeroase semnalări a situației triste în care se află acest muzeu, inclusiv la nivelul comunității care s-a implicat activ în demersurile de salvare a colecției prin strângere de semnături, iată că Ministerul Culturii a anunțat că este interesat să preia întreaga clădire.
Carmen Ciogradi, directorul MNIT, a declarat pentru Radio Cluj, faptul că ,,Ministerul Culturii vrea să achiziționeze întreaga clădire, acum știu că sunt în tratative să facă rost de banii necesari pentru achiziționarea întregului imobil”.
Sunt vești bune pentru muzeu, dar și pentru Cluj, impresionanta colecție fiind unul dintre acele obiective turistice care își pun amprenta asupra celor care ne vizitează orașul și reunind, totodată, elemente istorice unice și valoroase ce surprind evoluția medicinei și a farmaciei în Cluj și în Transilvania.
Contact Colecția de Istorie a Farmaciei:
Adresa: Piața Unirii nr.28 (colț cu Regele Ferdinand), Cluj-Napoca
telefon: 0264 597 567
e-mail: [email protected]
facebook: facebook.com/colectiefarmacluj
Program:
luni, marți, miercuri și vineri: 10:00 – 16:00
joi:12:00 – 18:00
Deschis și în ultima sâmbătă din fiecare lună, între orele 10.00 și 16.00, în următoarea zi de luni fiind închis.
Fotografii: Lucian Nuță