Muzeul Apei din Cluj, înființat de Compania de Apă Someș, a trecut sub egida UNESCO
În luna iunie 2018, Rețeaua Globală a Muzeelor de Apă a fost oficial adoptată de UNESCO în urma votării unei rezoluții propuse în acest sens de către Olanda, în cadrul celei de-a 23-a sesiuni a Consiliului Interguvernamental al Programului Hidrologic Internațional (PHI) din cadrul UNESCO.
Sesiunea UNESCO PHI a avut loc la Paris, rezoluția fiind votată în 15 iunie 2018 cu unanimitate de toate cele 36 de țări cu drept de vot în cadrul Consiliului.
Muzeul Apei, co-inițiator și membru fondator WAMU NET
În calitate de co-inițiator și membru fondator al Rețelei Globale a Muzeelor de Apă (WAMU NET – The Global Network of Water Museums), Muzeul Apei din județul Cluj ajunge astfel sub egida UNESCO.
Rezoluția propusă înspre votare în iunie 2018 vine în întâmpinarea și sprijinirea eforturilor de dezvoltare durabilă a apei, educației și conștientizării în domeniul apei, aspecte pe care Rețeaua Globală a Muzeelor de Apă le are în vizor încă de la înființarea sa, în mai 2017. La momentul înființării sale oficiale, rețeaua avea 29 de membri fondatori, Muzeul Apei din Cluj fiind unul dintre aceștia. Compania de Apă Someș a fost însă co-inițiator al ideii Rețelei încă din anul 2014. În prezent, rețeaua are ca membri 60 de muzee din întreaga lume.
„Apa este viața”
Primul din România dedicat apei, Muzeul Apei „Leonida Truța” din județul Cluj intermediază o inedită întâlnire între clujeni, dar și turiști, cu sursa de apă a orașului. „Apa este viața” este deviza în jurul căreia ineditul muzeu și-a înșirat exponatele: capace de canalizare din toate colțurile lumii expuse pe alei, o masă nivelitică (un astfel de exponat găsim și în centrul Clujului), pompa pentru stins incendii de la Cojocna (fabricată între 1930-1940, în funcțiune până în 1980), o reproducere la scară redusă a circuitului apei (canalizare), globul pământesc în apă, misterul din jurul imensei pompe Schiel, numeroase planuri, hărți, registre, dar și obiecte cu valoare istorică.
„Am fost impresionați de amenajarea spațiului și valorificarea utilajelor, uneltelor și a obiectelor specifice domeniului, precum și chiar a planurilor tehnice, a hărților, registrelor și a altor documente cu valoare istorică. Toate sugerează nu doar circuitul apei în natură, prin circuitul de utilaje în sine, cât și prin amplasarea generoasă a numeroase plante, cât sugerează astfel chiar ideea de Viață, ca o comuniune între munca omului și natură. Frumos, chiar frumos.” – impresii în urma vizitei Cluj.com la Muzeul Apei.
Muzeul Apei „Leonida Truță” » un model de bune practici
Programul educațional dezvoltat de Muzeul Apei și adresat copiilor și tinerilor cu privire la protejarea surselor de apă și a mediului în general se aliniază scopului de informare, educare și conștientizare la nivel global a necesității păstrării moștenirii culturale și patrimoniale a apei, precum și a relației istorice dintre Om și cea mai prețioasă sursă de viață: Apa.
Astfel, muzeul înființat de Compania de Apă Someș SA, al cărei acționar majoritar este Consiliul Județean Cluj, a fost considerat un bun exemplu în atingerea acestor scopuri asumate de WAMU NET și UNESCO, fiind selectat pentru o scurtă prezentare în fața plenului Consiliului Interguvernamental UNESCO PHI, în scopul susținerii Rezoluției.
Informații utile
Muzeul Apei din Cluj își datorează existența d-lui Leonida Truță, inginer și angajat al C.A Someș între anii 1956 – 1992, când odată cu ieșirea dânsului la pensie, a fost inaugurat acest muzeu cu totul unic în România la vremea respectivă. Din anul 2012, în denumirea muzeului se adăugă și numele celui care i-a fost curator și întemeietor.
Intrarea la Muzeul Apei din Cluj este liberă, însă intenția de a vizita spațiul trebuie anunțată în prealabil prin trimiterea unei solicitări la Compania de Apă Someș. Solicitarea poate fi trimisă la adresa de e-mail [email protected] , menționând numele și numărul de persoane, precum și ziua în care doriți să faceți vizita. Muzeul se află în comuna Florești, la ieșirea din Cluj-Napoca spre Oradea.
Articol recomandat
Informații ref. UNESCO » Biroul de Presă – Consiliul Județean Cluj
Foto: Cluj.com