Primul muzeu care-ți vorbește prin imagini, sunete și povești reale de viață | Muzeon
În urmă cu o săptămână, am pășit pentru prima dată în Muzeon, un muzeu care surprinde istoria evreilor din Cluj într-o perspectivă #altfel. Trecându-i pragul, devii martorul unor destine reale, triste, dar încurajatoare, ale membrilor unei familii de evrei ce trăia odinioară în orașul din inima Transilvaniei.
În urma acestei experiențe, nu iei contact doar cu povești de viață înmărmuritoare, ci ajungi să cunoști îndeaproape tradițiile și simbolurile acestei comunități. Cu alte cuvinte, Muzeon este un proiect care educă atât prin informații, cât și prin emoții, prezentându-le într-o manieră modernă, interactivă.
O lecție de istorie #altfel
Lecțiile de istorie despre Holocaust au fost întotdeauna fascinante, deși fiecare poveste petrecută în acele vremuri își lasă o amprentă puternică asupra fiecăruia dintre noi. Este acel capitol din istorie pe care vrei să-l explorezi, deși te întristează profund, tocmai pentru că nu poți înțelege rațiunea faptelor. Holocaustul și mișcarea antisemită, în general, sunt subiecte despre care fiecare dintre noi trebuie să se documenteze tocmai ca istoria să nu se mai repete vreodată.
Aceste lecții îți sunt, indirect, date și la Muzeon. Doar că nu în forma aceea plină de sobrietate cu care ne-au obișnuit muzeele tradiționale. Muzeon îți oferă o lecție de istorie într-o manieră interactivă și îți stârnește curiozitatea de a începe propriile “săpături” în căutare de noi informații.
De cum pășești în muzeu, ești invitat să te conectezi la rețeaua wireless care îți va da acces la turul audio al muzeului, disponibil în limbile română, maghiară și engleză. Îl poți asculta folosindu-te de propriile căști sau de una dintre perechile puse la dispoziție de Muzeon. Utilizarea noilor tehnologii este unul din punctele forte ale muzeului, așa că echipa de aici este pregătită cu tot necesarul de care ai putea avea nevoie: tablete, căști și adaptoare, iar întregul proces este optimizat pentru a dura doar câteva secunde.
Când istoria și tehnologia se împletesc
Povestea Muzeon este, în sine, o călătorie spre descoperirea propriilor rădăcini. Totul a început atunci când unul dintre fondatori, Dan Craioveanu, a descoperit întâmplător arhivă personală a strămoșilor săi evrei. Soția lui, Flavia, a continuat munca de cercetare și a reușit să pună cap la cap o istorie amplă de familie, împărtășită astăzi cu publicul larg prin intermediul muzeului. Poveștile se împletesc în jurul unor fotografii de familie și al unor obiecte vechi, care au aparținut întocmai persoanelor pe care urmează să le descoperi.
Traseul este unul ciclic: începe și se termină cu portrete de familie mai vechi sau mai recente, astfel încât tu să rămâi cu o imagine completă asupra celor trei destine.
Deși focusul rămâne asupra storytelling-ului, tehnologia și arta contemporană vin să-ți facă drumul mai frumos, mai profund, mai aproape de realitate. Călătoria în timp îți este asigurată de ochelarii VR, iar design-ul încăperilor te încurajează la o permanentă interacțiune cu exponatele.
Același muzeu, trei experiențe diferite
În cazul Muzeon, ghizii obișnuiți sunt înlocuiți de trei personaje, gata să-ți prezinte încăperile într-o manieră proprie. Fiecare obiect, fiecare imagine, stârnește amintiri diferite pentru fiecare dintre ei, iar tu, ascultându-i, devii martorul tacit al destinelor lor.
Julia, David și Paul spun fiecare câte o poveste despre salvare, supraviețuire și reziliență. Îi leaga apartenența la aceeași familie – Lusztig, dar îi desparte o călătorie lungă și anevoioasă, sfârșită cu decenii în urmă.
Astăzi, vocea lor e mai vie ca niciodată, iar identitatea lor este completată de tonuri grave, interpretate cu măiestrie de actorii Teatrului Național și Teatrului Maghiar din Cluj. Ascultându-i, te apropii emoțional de ghidul tău până la contopire: sentimentele lui devin sentimentele tale, iar amintirile lui, se transformă, pentru câteva minute, în propriile tale trăiri.
Deși curiozitatea te împinge să descoperi fiecare poveste, după un tur simți nevoia să iei o pauză în care să asimilezi informațional, dar mai ales, emoțional, întreaga experiență. Alegerea mea s-a îndreptat către David și povestea lui despre supraviețuire. După cum îmi transmitea și cuvântul “supraviețuire”, istorisirea lui avea să mă marcheze profund.
Călătoria mea alături de David
Am început turul descoperind acea parte frumoasă a vieții lui David, cu amintire din copilărie, cu poveștile sale despre obiceiurile alimentare, despre portul popular, despre simbolurile mesei de Sabat și mai ales, despre originile familiei lui.
Pe măsură ce înaintezi în muzeu, descoperi informații despre contribuția evreilor la dezvoltarea culturii locale, dar și o parte din legendele și înfățișările Clujului la final de secol XIX, început de secol XX. Afli că în spatele multor clădiri pe care le admiri și astăzi în oraș au stat nume de arhitecți evrei, al căror merit nu a fost recunoscut o lungă perioadă. Totodată, ai ocazia să admiri picturile celor mai de seamă artiști evrei, care au ascuns în spatele tușelor colorate pesimismul și drama unui talent discreditat.
Povestea relatată de personaje te poartă de-a lungul firului istoric și, inevitabil, observi cum, gradual, viața evreilor evoluează de la pace și libertate către ură și asuprire. Imaginea se întregește într-una dintre încăperi, atunci când ești rugat să stai în fața unei oglinzi. În spatele tău, câteva sculpturi în formă de mâini arată acuzator cu degetul către tine. Dintr-o dată, lumea ta devine mică și resimți o parte de umilința și, deopotrivă, neputința pe care o simțeau evreii în pragul celui de-al Doilea Război Mondial.
Destinul lui David este o poveste despre supraviețuire – fizică, dar mai ales emoțională. Nu vreau să-ți răpesc în niciun fel din ineditul experienței, așa că te voi lăsa să descoperi singur restul poveștii. Tot ce-ți pot dezvălui este că, într-adevăr, la finalul călătoriei, vei învăța să descoperi istoria altfel, vei aprecia fiecare bucățică de trecut ce ți se dezvăluie în treacăt și vei dori să te reîntorci cândva aici, pentru a afla și deznodământul celorlaltor destine. E la alegerea ta cum îți planifici călătoria, dar, cu siguranță, destinația va rămâne mereu aceeași: acceptare, compasiune și un gram în plus de curiorizatate pentru lecțiile de viață pe care istoria ni le pune la dispoziție!
Tu ce poveste îți dorești să asculți?
Indiferent de povestea pe care alegi să o asculți, cu siguranță, călătoria ta va fi unică. Când te simți pregătit pentru o astfel de experiență, te invităm să încerci primul tău tur prin Muzeon!
Muzeul se află pe Str. Virgil Fulicea, nr. 3 și este deschis de Marți – Duminică, între orele 10:00 și 18:00, iar biletul poate fi achiziționat atât online, cât și din locație. Intrarea costă 29 lei sau 24 lei (dacă este achiziționat online), iar pensionarii și elevii/studenții beneficiază de un preț special. Pentru membrii comunității evreiești din Cluj, intrarea este liberă.
Suntem curioși să aflăm: cum a fost pentru tine experiența Muzeon?
Website: muzeon.ro
Facebook: www.facebook.com/muzeon.ro
Instagram: www.instagram.com/muzeon.ro/
Adresă: Str. Virgil Fulicea, nr. 3, Cluj-Napoca