De văzut: musicalul Báthory Erzsébetî

de | | 2 Minute

Contesa Bathory a fost un personaj care a fascinat mentalul colectiv timp de sute de ani. Legendele create în jurul numelui şi a faptelor sale au îngrozit generaţii întregi şi au inspirat poveştile de azi. De o frumuseţe ireală, educată şi mai bogată decât mulţi dintre nobilii Regatului Ungar, capabilă să-şi administreze averea şi domeniile, refuzând să se mai căsătorească după moartea soţului ei, Ferenc Nádasdy, Contesa Bathory a fost victima celor care îi râvneau statutul, averea şi trupul. Sau, poate, legendele sunt adevărate şi “ea, nu Vlad Ţepeş, a fost adevăratul Dracula”.

De văzut:  musicalul Báthory Erzsébetî

… aşa este reprezentată şi în musicalul pus în scenă la Opera Maghiară din Cluj. Văduvei Erzsebeth  îi sunt înscenate crime oribile puse pe seama setei ei de sânge, a vanităţii şi obsesiei de a rămâne veşnic tânără, fiind întemniţată în propriul castel până la moartea sa.

De văzut:  musicalul Báthory Erzsébetî

Musicalul este construit asemenea unui roman poliţist. Walter, anchetatorul numit de palatin porneşte în elucidarea misterului care o înconjura pe „contesa sângeroasă”, însă ceea ce avea să descopere este departe de ce se aştepta…

De văzut:  musicalul Báthory Erzsébetî

Spectacolul în sine este emoţionant. Povestea tulburătoare te farmecă, te înspăimântă, te revoltă şi toate astea datorită interpretării actorilor. Fiecare personaj a fost exact aşa cum mi-am imaginat, iar interpretarea lor te poartă prin timp în Ungaria mileniului întunecat, în mijlocul câmpului de luptă sau prin coridoarele reci ale castelelor medievale, unde, în fiecare colţ se punea la cale câte-o uneltire.

De văzut:  musicalul Báthory Erzsébetî

În final am descoperit în Erzsebeth, o femeie puternică, inteligentă, dar fiindcă nu a avut voie să se ridice la pretenţiile unui nobil-bărbat şi fiind văduvă, a devenit victima nobililor avari.

Mai jos, vă invit să urmăriţi unul din momentele mele preferate din spectacol: