O scurtă poveste despre „imperfecțiunea” lemnului și creativitate: MOTH

de | | 7 Minute

Dintr-un lemn „imperfect”, fără valoare industrială, se nasc piese de mobilier unicat în atelierul MOTH: mese tăcute și nemișcate, care te invită să le asculți povestea. 

„Fără să vreau am început să analizez obiectul. Am observat ceva ce nu văzusem la acea masă, deși am mai stat la ea. O crăpătură pe lungime care s-a format din tensiunile lemnului care au forțat fibra. Acea imperfecțiune a ei o făcea deosebită, unică față de alte mese din încăpere.” – Florin Moroșanu, MOTH

MOTH (trad. „molie”) ni se dezvăluie, așadar, ca o poveste despre relația dintre ceea ce percepem ca fiind o  imperfecțiune a lemnului și creativitate. Este povestea unui atelier inedit, a cărui muncă de creație se înfiripă și prinde contur aici la Cluj, pentru ca lemnul salvat să își continue viața, sub o nouă formă, undeva la peste 180 km distanță. Piesele de mobilier unicat sunt desăvârșite de către mâinile unor meșteri de-ai locului, în inima unei zone celebre pentru dragostea ei pentru lemn – Maramureș. 

mobilier unicat moth (2)

mobilier unicat moth (1)
Foto: măsuță living din stejar | pigment: cupru

Lemnul recuperat este transformat în mobilier unicat

În atelierul MOTH, după cum ne spune Florin Moroșanu, cel care a dezvoltat conceptul în ultimii doi ani, ajung resturile de lemn, cele considerate a fi fără valoare industrială. Lemnul „imperfect”, „inform”, „defectuos”. În aceste bucăți de lemn, echipa MOTH vede însă unicitate și potențial. În mod atipic, pentru MOTH principala atracție din curtea gaterului este „grămada cu resturi”. De acolo, „le alegem pe acelea pe care considerăm că le putem salva. De regulă, acel lemn este considerat lemn de foc, adică lemn de esență tare, precum cel de stejar, fag sau frasin.” 

masa moth imperfectiunea lemnului
Foto: masă living din stejar | pigment metalic turcoaz

Într-o lume în care este necesar să regândim modul în care utilizăm resursele naturale, MOTH ne arată că se poate; e nevoie de intenție, creativitate și o schimbare de perspectivă: resturile de lemn „imperfect” nu sunt deșeuri, ci materiale cu potențial

„La început, în perioada de testare, am folosit și lemn recuperat dintr-o construcție proprie. Este fascinant de observat cum acesta, deși a fost tăiat acum 40 – 50 de ani și transformat într-o grindă din podul casei, continuă să lucreze în momentul în care începi să intervii asupra lui. Ai senzația că lemnul nu moare atunci când este tăiat, ci chiar și la mulți ani după transformările prin care trece, el încă există.”

moth mobilier unicat (4)

Lemnul recuperat adesea din construcții deja existente, din vechi case țărănești sau cabane, anexe ale gospodăriilor sau din curțile gaterelor, trece apoi prin procesul de creație. În Cluj, i se schițează o continuare a poveștii. În Maramureș, ideile și noile piese de mobilier unicat prind cu adevărat viață. 

moth lemn mobilier unicat
Foto: Imperfecțiunea lemnului pusă în valoare » de la resturi de lemn, la mobilier unicat.

Resturile de lemn sunt îngrijite, rășina epoxidică îl sigilează pentru a-l proteja de umiditate și schimbări de temperatură, iar oțelul îi susține noua formă pe termen lung. În urma interacțiunii naturale dintre rășină și lemn, rezultă forme unice. Nici un obiect nu seamănă cu celălalt, căci imperfecțiunea lemnului, cu toate neregularitățile sale date de textură, fibră sau crăpături, este pusă în valoare de meșterii MOTH. Iar pigmenții metalici adăugați în rășina epoxidică conferă acestor piese de mobilier unicat un aspect cu totul deosebit. 

moth masa living

moth mobilier unicat 7
Foto: masă living din gorun | pigment metalic alb

Astfel, masa, acest obiect în jurul căruia ne desfășurăm activitățile cotidiene, nu mai este doar locul în care spunem povești, ci devine ea o sursă autentică de povești tăcute, până acum nevalorificate. Piesele de mobilier unicat create de MOTH sunt o îmbinare armonioasă de tradițional și contemporan, de natural și industrial. 

„Nu vindem doar mese, vindem mese care spun povești. Prin felul în care se realizează și prin rezultatul final putem identifica multe aspecte unice ale fiecărui produs. Ele sunt, în cele din urmă, produse unicat. O poveste este însăși compoziția finală.

Urmărind blatul, se pot observa traumele lemnului exemplificate prin carii, nodurile și crăpăturile – care sunt momente de tensiune, inelele de creștere – adică vârsta lemnului. Contrastul cu această evoluție este dată de rășina care scoate în evidență ce prezintă lemnul. Formele pe care le face rășina în timpul întăririi sunt exemplificarea relației dintre un produs natural și unul de sinteză, artificial. Conflictul există, este evident, însă este și asumat.”

moth masa lemn
Foto: masă living din gorun | pigment metalic negru

Oameni și începuturi

„În ultimii 10 ani am fost, prin natura activităților, în preajma artiștilor și a operatorilor culturali, însă dintr-o ipostază diferită. Pentru a înțelege și mai bine fenomenul cultural, am decis să trec și eu puțin de cealaltă parte a baricadei. Doar cât să trag cu ochiul, să văd cum este să creezi. Până la urmă este un proces de învățare pentru mine, îmi completează cunoștințele de până acum și pot spune că îi privesc și îi înțeleg altfel pe cei care și-au dedicat timpul și resursele activităților cultural-artistice.Mi-aș dori sa fiu un creator care lasă în urma sa obiecte care spun povești, nu doar obiecte cu utilități evidente însă din păcate timpul meu este destul de limitat pentru această activitate.” – Florin Moroșanu

Nevoia unei noi provocări și interesul pentru poveștile din spatele lucrurilor par să fie acele ingrediente care s-au transpus, din 2018 încoace, în dorința echipei MOTH de a crea obiecte care duc mai departe povestea materialului. Povestea unui lemn nedorit, dar înzestrat cu semnificații pe care (re)învățăm să le apreciem. 

„Suntem obișnuiți să apreciem lemnul doar din perspectiva perfecțiunii sale, însă natura lucrează în moduri neașteptate, iar un nod sau o carie în lemn este rezultatul unui proces la fel de natural ca și o bucată de lemn care are o aparentă perfecțiune, respectiv simetrie între straturi, în fibră.” – Florin Moroșanu

moth masa lemn

La limita dintre pasiune și muncă, pe când MOTH nu era încă un concept bine închegat, Florin Moroșanu și-a dorit să înțeleagă relația dintre creativitate și lemn, ca formă de exprimare culturală. Procesul creației este însă unul care te vrea acaparat: 

„Am simțit nevoia să îmi adresez o provocare. Să fac ceva ce am visat mereu, dar pentru care vis nu m-am pregătit niciodată. Am decis să îmi aloc o parte din timp pentru a învăța în prima etapă tot ce se poate învăța teoretic despre combinația dintre conceptul creativității și lemn. Apoi am început să experimentez. Mi-am asumat faptul că eșecul este o parte a procesului învățării și am luat-o încet spre un demers pe care l-am văzut ca o provocare.” – Florin Moroșanu

moth mobilier unicat masuta
Foto: măsuță living din stejar | pigment turcoaz

În urma aplicării pentru o finanțare Start-Up în 2018, atelierul MOTH a fost întregit cu ajutorul a doi colaboratori de încredere: nea Ulici și nea Trifoi. Excelenți meșteri în lemn, la o vârstă la care înțelepciunea și experiența de viață își croiesc drum și ele în produsele finale, cei doi meșteri „știu doar luând în brațe o bucată de lemn ce grad de umiditate are acesta”. Iar în urma testării cu umidometrul, diferențele sunt foarte mici. 🙂 

Lemnul, oțelul și rășina epoxidică sunt materiale cu proprietăți diferite, prin urmare și tratarea acestora trebuie adaptată. În atelierul MOTH nu există ideea de „matrițe standard”. Timpul de lucru este influențat de timpul de întărire a rășinii, la rându-i sub influența factorilor ce țin de temperatură, umiditatea lemnului, de tipul acestuia ș.a. 

Procesul este, așadar, unul anevoios. Este însă și plin de satisfacții, căci după cum ne mai spune Florin Moroșanu » „Am recuperat niște bucăți de lemn care, într-o altă situație, ar fi ajuns în foc pentru a încălzi o locuință. Uneori, când mă uit la un produs finalizat, îmi dau seama că acesta, la fel de bine ar fi putut să fie cenușa din sobă.”

masuta living moth

moth masa living stejar
Foto: masă living din stejar | pigment negru

Mobilier atipic și relații care își continuă povestea 

Piesele de mobilier unicat create de MOTH ajung la persoane care își doresc produse atipice, cu personalitate și cu poveste. Sunt cei cărora lemnul, transformat acum într-un obiect strâns legat de viețile noastre, le transmite această poveste a unicității rezultate din imperfecțiune. 

moth masuta living unicat (1)

Una dintre persoanele care au fost cucerite de măsuțele create în atelierul MOTH este și doamna Maria Mircean: 

„De mult timp cochetam cu ideea de a cumpăra o masă de lemn cu rășină epoxidică, iar Moth ne-a convins sa luăm de la ei. Pe lângă obiectul în sine, ne-a atras și povestea lemnului și în special pasiunea meșterului. Măsuța s-a așezat foarte bine în livingul nostru, parcă era acolo dintotdeauna. Este unul dintre acele obiecte care va face parte din istoria casei.”

Există și altfel de cazuri, în care clienții MOTH au fost cei care și-au dorit să ducă mai departe o poveste specială pentru ei… 

„A crescut cu acest copac în curte; când era mic, era locul unde era agățată hinta. Mi-a povestit cum lua frunze de nuc vara și toamna, pentru a le pune în cameră, să se apere de țânțari. Apoi, cum a făcut primii bani, adolescent fiind, cu un sac de nuci pe care le-a dus la piață… Și multe alte amintiri. Nucul a crescut, a îmbătrânit și s-a deteriorat. A fost nevoit să-l taie. În final, ne-a adus niște scânduri pe care le-am transformat într-o masă. A durat 6 luni până am reușit să finalizăm acel proiect. Am fost foarte bucuros că am reușit împreună să dăm un nou sens acelui nuc care risca sa se piardă definitiv.” – Florin Moroșanu, MOTH

Dacă vreți să aflați mai multe… 

MOTH este un exemplu grăitor al modului în care relația noastră cu obiectele poate căpăta o semnificație mai profundă. Căci adevăratele povești ale obiectelor nu încep în momentul în care ele ajung la noi în casă. Trecutul lemnului, povestea lui, munca de creație, mâinile care intervin și-i dau o nouă viață – toate fac parte din această poveste, adesea nespusă. Vă recomandăm să urmăriți îndeaproape activitatea echipei MOTH!


Date de contact MOTH:

E-mail: [email protected]
Website: https://moth.ro
Facebook: MOTH
Instagram: @design.moth
Pinterest: Moth

moth florin morosanu