Monumente în mișcare – Memoria Rezistenței | Memorialul Gherla 

de | | 3 Minute

Monumente în mișcare – Memoria Rezistenței | Memorialul Gherla  

Memorialul Gherla și Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc inițiază investigații arheologice preliminare privind moartea suspectă a mai multor persoane, ale căror oseminte au fost îngropate într-o zonă a actualului cimitir al localităţii Gherla, considerându-se că au făcut parte din rândul persoanelor care au executat condamnări cu caracter politic.

Detalii eveniment 

Dată: 2 septembrie, 2018, ora 12.00
Gazdă: Memorialul Gherla – Dealul Cărămidăriei, Gherla, cimitirul anonim cu gropi comune al deținuților politici

Monumente în mișcare – Memoria Rezistenței

Proiectul „Monumente în mișcare – Memoria Rezistenței”, produs de Nasui Collection & Gallery și lansat în 2017, deschide problematica memoriei istoriei recente a dictaturii comuniste prin crearea și amplasarea de monumente de artă contemporană în orașe unde au existat mișcări de rezistență împotriva comunismului sau spații opresive de detenție: Pitești, Râmnicu Sărat, Brașov, Oradea, Gherla.

„View from Light” 

Nasui Collection & Gallery organizează un eveniment expozițional cu lucrarea „View from Light” de Bogdan Rața prin care onorează conceptual acest proiect de investigații. Sculptura de mari dimensiuni (2.50 m) marchează specific, atât ca și conținut simbolic cât și ca prezență arhitecturală, importanța și relevanța spațiului memorial unde este amplasată: spațiul de tortură de la Gherla este relevat din punct de vedere artistic ca emoție, prezență fizică și simbolică printr-o lucrare de artă contemporană, convertind mesajul istoric într-un mediu cultural-artistic.

Lucrarea, care reprezintă, în limbajul semnelor, afirmația „Dumnezeu este aici”, este gândită a avea impact puternic și imediat, care să atragă atenția atât publicului tânăr, care nu a trăit în perioada comunistă, cât și adulților 40+ care au trăit diferitele perioade și aspecte ale regimului totalitar comunist. Fiind creeată din materiale contemporane și pregătită a fi „în mișcare”, lucrarea s-a, „încărcat” simbolic și valoric la fiecare destinație, anterior fiind plasată temporar la Memorialul Închisoarea Tăcerii Râmnicu Sărat și la Parlamentul European din Bruxelles.

La 30 de ani de la Revoluția Română din 1989 

„Reparațiile istorice referitoare la subiecte tensionate, ascunse sau ideologizate precum monarhie, comunism, holocaust s-au transferat și în zona de monumentalistică. La 30 de ani de la Revoluția Română din 1989 peisajul memorialistic al rezistenței anticomuniste în reprezentările culturii vizuale este încă ca un puzzle fragmentat în alcătuire. Abia odată cu condamnarea oficială a comunismului în Parlamentul României din 2006 putem vorbi de o consolidare a eforturilor de cercetare, documentare și publicare prin „Revoluția arhivelor. Accesul la sursele istoriei recente” 2011.

Proiectul Monumente în mișcare a pornit de la nevoia contextului istoric postcomunist prezent de a dinamiza efortul de simbolizare și semnalizare a unor locuri foste spații de închisoare sau detenție și a unor evenimente ale istoriei recente.

Deși intens prezente în literatura memorialistică și cercetările și studiile istorice marea majoritate a spațiilor fizice ale fostelor închisori sunt greu accesibile, vizitabile sau deschise cu publicul. Acest fapt face ca ele să aibă o memorializare limitată la câțiva specialiști sau la cercurile apropiate ale foștilor deținuți politici.”  – Cosmin Nasui, curator 

Monumente în mișcare – Memoria Rezistenței

Nasui Collection & Gallery 

Nasui Collection & Gallery a lansat programul „Moving Monuments” în 2014, având ca scop producția, prezentarea și itinerarea de lucrări de artă de mari dimensiuni în spații contemporane prestigioase din întreaga lume. În 2017 a dezvoltat în cadrul programului secțiunea de proiect „Monumente în mișcare – Memoria Rezistenței” prin care a itinerat monumente temporare în orașe din România unde au existat mișcări de rezistență împotriva comunismului sau spații opresive de detenție: Memorialul Închisoarea Tăcerii Râmnicu Sărat, Memorialul Închisoarea Pitești, Piața Sfatului Brașov, Memorialul „Rezistenţă şi represiune în Bihor” din Oradea. De asemenea, proiectul a fost prezentat într-un loc simbolic pentru realitatea contemporană a României: Parlamentul European din Bruxelles.

––––––––––––––––––––
Proiectul este organizat de Nasui Collection & Gallery și co-finanțat de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) printr-un apel public la proiecte.
Partenerii proiectului „Monumente în mișcare – Memoria Rezistenței”: Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc,  Modernism.ro, Memorialul Gherla, Asociația Cei 40 de Mucenici, Muzeul Oraşului Oradea – Complex cultural (Muzeul Cetăţii şi Oraşului), Memorialul „Rezistenţă şi represiune în Bihor” Oradea, Memorialul Închisoarea Pitești, Muzeul Județean de Istorie Brașov

Mulțumiri: Maria Axinte, Ierom. Dr. Grigorie Benea, Bogdan Chițescu, Andi Lucian Cristea, Marius Neculae, Nicolae Pepene, Cristina Pușcaș