5 momente speciale din istoria recentă (P)

de | | 2 Minute

Unele momente din istoria recentă au reușit să stârnească mândria clujenilor sau a tuturor românilor, prin prisma unor realizări speciale.

Iată care sunt 5 dintre momentele speciale din istoria recentă:

1. Nominalizarea municipiului Cluj-Napoca la premiul pentru capitală europeană a inovării – În 2020, Cluj-Napoca a fost nominalizat pentru titlul de capitală europeană a inovării de către Comisia Europeană. Cluj-Napoca a intrat în ultima etapă a competiției alături de orașele Espoo (Finlanda), Helsingborg (Suedia), Valencia (Spania), Viena (Austria) și Leuven (Belgia). Câștigător a fost orașul belgian Leuven, dar Cluj-Napoca a primit un premiu de consolare în valoare de 100 de mii de euro pentru a continua practicile inovatoare. Premiul acordat de UE recunoaște meritele orașelor europene care dezvoltă ecosisteme de inovare care îmbunătățesc viețile oamenilor.

2. Nominalizarea filmului românesc Colectiv la Premiile Oscar 2021 – Industria cinematografică din România este într-o continuă ascensiune, iar acest lucru a fost dovedit și de faptul că documentarul Colectiv a devenit primul film românesc care a primit nominalizări la premiile Oscar. Astfel, Colectiv a primit nominalizări la categoriile „Cel mai bun lungmetraj internațional” și „cel mai bun lungmetraj documentar”. Practic, este a doar a doua oară în istorie când un documentar are două nominalizări, după Honeyland. Potrivit cotelor din secțiunea NetBet pariuri sportive, Colectiv are șansa a treia să câștige la categoria cel mai bun documentar. Are cota 3.35 și este devansat de Timp (cota 1.90) și My Octopus Teacher (cota 3.00). Tot șansa a treia o are și la categoria cel mai bun film internațional, însă cota este 8.00. Favorite sunt Another Round (cota 1.30) și Quo Vadis, Aida? (cota 4.00).

3. Victoria Simonei Halep de la Wimbledon 2019 – Simona Halep le-a adus o bucurie enormă românilor în 2019, când a reușit să câștige titlul de Grand Slam pe iarba de la Wimbledon. A fost o surpriză foarte mare, în condițiile în care Simona a mărturisit că nu se aștepta niciodată la această performanță, deși este în elita tenisului de câțiva ani buni. Mai mult, în marea finală, Simona Halep a învins-o categoric pe americanca Serena Williams. Mulți specialiști au descris acest meci ca fiind cel mai bun din cariera sportivei noastre. A fost al doilea turneu de Grand Slam din cariera Simonei Halep, după cel de la Roland Garros 2018. De asemenea, Simona mai are și trei finale pierdute, două la Roland Garros și una la Australian Open.

4. Victoria lui CFR Cluj de pe terenul lui AS Roma – Pe 16 septembrie 2008 s-a scris una dintre cele mai frumoase povești din istoria recentă a fotbalului românesc. CFR Cluj a debutat în grupele Ligii Campionilor cu o victorie pe AS Roma, echipă care la acel moment făcea parte din urna a doua la tragerea la sorți. Golurile lui CFR Cluj au fost marcate de argentinianul Culio, iar gruparea antrenată la acel moment de Maurizio Trombetta a câștigat cu 2-1. Tot CFR Cluj a mai reușit și o victorie cu Manchester United în Liga Campionilor, în decembrie 2012.

5. Peste 600 de mii de turiști într-un an în Cluj-Napoca – Conform ultimelor date disponibile, pe anul 2019, peste 600 de mii de turiști au venit în municipiu. Dintre aceștia, aproximativ un sfert au fost străini. Cluj-Napoca este al patrulea cel mai vizitat oraș din România de către turiști, după București, Constanța și Brașov. Imaginea Clujului este din ce în ce mai bună, motiv pentru care tot mai mulți turiști aleg să îl viziteze, având în vedere aspectele culturale și nu numai.


Articol publicitar