Mituri și adevăruri despre hernia de disc

de | | 2 Minute

Mituri și adevăruri despre hernia de disc

Hernia de disc este o afecţiune a coloanei vertebrale ce, conform specialiştilor, este cauzată de deplasarea unuia dintre discurile acesteia sau de modificarea învelișurilor care protejează aceste discuri.

Pe înțelesul tuturor, discurile intervertebrale sunt formaţiuni fibrocartilaginoase situate între vertebrele coloanei, care oferă flexibilitate vertebrelor și acţionează asemeni unor amortizoare. În caz de modificarea a poziției acestora sau modificarea componentei gelatinase apare hernia de disc.

Patologiile cunoscute sub denumirea de hernie de disc, pot afecta zonele lombare, caz în care produc o hernie de disc lombara sau în zona cervicală, determinând afecțiunea cunoscută sub numele de hernie de disc cervicală.

Diagnosticarea corectă şi tratarea herniei de disc este o necesitate, fără măsuri prompte pacienţi vor avea o calitate scăzută a vieții. Tratamentele sunt personalizate în funcție de starea pacientului şi implică administrare de medicamente antiinflamatoare, analgezice, miorelaxante sau corticosteroizi, iar schema trebuie completată de kinetoterapie, recuperare medicală şi de măsuri ce vor asigura confortul pacientului.

Hernia de disc afectează un număr foarte mare de oameni şi este considerată o boală a omului modern. Despre această afecţiune a coloanei vertebrale există numeroase mituri, totuși specialiștii atrag atenția că nu toate informațiile existente sunt adevărate. Să analizăm câteva informațiile eronate care circulă despre hernie de disc.

Orice durere de spate este hernie de disc! Fals, spun medicii! Statisticile arată că 95 % dintre durerile de spate nu au legătură cu discurile intervertebrale. Conform medicilor, durerea de spate, amorţeala şi furnicăturile sunt simptome ce descriu o hernie de disc, însă acestea nu se găsesc în tabloul clinic al multor dintre pacienții diagnosticați cu această boală.

Hernia de disc apare doar la persoanele care ridică greutăţi. Un alt neadevăr, spun medicii, pentru că afecţiunea se manifestă frecvent şi la persoane sedentare, dar și la persoane cu stil de viaţă sănătos sau la oamenii activi care fac mișcare regulat.

Hernia de disc nu se vindecă niciodată! Şi acest mit este demontat de specialişti. Medicina modernă a evoluat foarte mult. Echipamentele medicale utilizate în prezent permit specialiștilor prin intervenții chirurgicale cu impact minim să reconstruiască ţesutul pierdut şi să redea rolul discurilor intervertebrale.

În cazul unei suspiciuni de hernie de disc este indicat să se solicite sfatul medicului specialist. Ignorată sau incorect tratată are efecte neplăcute asupra stării de bine a pacienţilor.