Ministrul Culturii inaugurează un parc artistic într-un sat clujean

de | | 2 Minute

Ministrul Culturii inaugurează un parc artistic într-un sat clujean

Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, va fi prezent duminică, 29 iunie, în localitatea clujeană Vlaha, la ceremonia de inaugurare a parcului artistic în aer liber Arkhai. Evenimentul va avea loc începând cu ora 16:00.
Arkhai Sculpture Park a fost înfiinţat în 2008 de către artistul vizual clujean Ernő Bartha, iar evenimentul de duminică este primul pas spre transformarea parcului într-un centru cultural de anvergură.

Parcul se întinde pe un hectar, iar pe suprafaţa lui sunt amplasate sculpturi monumentale din fân. În prezent, parcul Arkhai funcţionează ca expoziţie permanentă de sculpturi şi club de film.
Spaţiul a găzduit în ultimii ani evenimente organizate în colaborare cu Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF) – anual, invitaţii speciali ai festivalului au vizitat parcul (în ataşament, foto cu invitata specială TIFF 2012, Geraldine Chaplin, luând prânzul la Arkhai).
La Arkhai au avut loc, de asemenea, evenimente destinate copiilor şi tinerilor, o expoziţie de câini, precum şi degustări de vin.

Inaugurarea oficială de duminică este un prim pas spre realizarea obiectivelor artistului Ernő Bartha în ceea ce priveşte viitorul parcului Arkhai:
● construirea unui atelier pentru artişti
● construirea unei galerii de artă contemporană
● amenajarea unei pensiuni pentru artişti
● Green Theater – centru pentru concerte în aer liber, spectacole alternative de teatru, performance-uri (capacitate de 150-200 de locuri)
● tabere de creaţie pentru artişti plastici
● seri tematice cu invitaţi
● ceremonii de premiere (Premiul Arkhai Sculpture Park)
● expoziţii şi târguri de artă plastică
● programe pentru petrecerea timpului liber
● team-building

Prin intermediul evenimentului de duminică se doreşte găsirea de posibili parteneri care pot contribui (financiar şi/sau prin alte modalităţi) la dezvoltarea proiectului.

„Doresc să împart această lume pe care am creat-o cu toţi cei care îşi doresc, pentru a ne bucura de ea şi pentru a o transmite ca moştenire generaţiilor viitoare. În această oază de linişte, vizitatorul se întâlneşte cu arta şi natura, în armonie totală”- Ernő Bartha

Despre Ernő Bartha

• este unul dintre cei mai pitoreşti artişti plastici din România, recunoscut pe plan naţional şi internaţional, cu zeci de expoziţii în România, Ungaria, Franţa, Serbia, Italia şi Anglia (Nature in the City, sculpturile în fân ca parte a Olimpiadei Culturale din Londra, 2012).

• este cunoscut şi ca fondator al barului şi spaţiului cultural alternativ Music Pub, unde timp de zece ani a organizat peste 800 de evenimente culturale (festivaluri internaţionale de jazz, concerte, spectacole de teatru, expoziţii arte plastice, carnavaluri, etc). Music Pub a fost unul dintre spaţiile culturale cu o importantă rezonanţă emoţională în comunitatea clujeană.
Evenimentul de duminică este organizat în parteneriat cu Crama Liliac, Casa Barolo, Wine Club by Artvinium, Demmers Teehaus, Panemar, Moldovan Carmangerie, Idea Design & Print şi Amprenta.

Cum ajungeţi:

Vlaha se situează la 20 de kilometri de Cluj-Napoca (ieşirea prin Floreşti), iar adresa Arkhai Sculpture Park este strada Principală nr. 442.