„Mi-e dor de tine” a ajuns pe ecranele din Times Square, cea mai cunoscută piață din lume

de | | 4 Minute

„Mi-e dor de tine” a ajuns pe ecranele din Times Square

Asociația Daisler devine primul ONG românesc care reușește să ajungă pe ecranele din Times Square, New York. Mesajul „MI-E DOR DE TINE”, mai actual ca niciodată, a „călătorit” din Cluj până pe cele mai celebre panouri publicitare din întreaga lume.

„MI-E DOR DE TINE” e mesajul care apelează de fiecare dată la valori de bază pe care le purtăm cu noi peste tot în lume. Cu un impact răsunător dar sensibil, instalația e menită să genereze noi și noi emoții în fiecare privitor. Semnificația e cu atât mai profundă în ochii celor plecați departe de casă. În Londra, Chicago și Washington D.C., mesajul a scris povești care au făcut, măcar preț de câteva secunde, ca diaspora să fie acasă.

Promovarea proiectului pe ecranele uriașe din New York reprezintă un moment unic. Învăluită în lumina puternică a numeroaselor panouri publicitare, Times Square este probabil cea mai cunoscută piață din lume. Câteva sute de mii de persoane, deopotrivă turiști și localnici, tranzitează zilnic această zonă efervescentă și spectaculoasă.

„Lights On România a fost din start un altfel de eveniment care și-a creat pas cu pas o reputație dincolo de definițiile unui festival de lumină. N-am fost niciodată cel mai mare, nici primul, dar am fost cu certitudine altceva. Și ne-am mândrit mereu cu acest fel de a vedea lumea. Așa cum și MI-E DOR DE TINE a fost o instalație atipică în România ultimilor ani, dar una care devine încetul cu încetul un reper, un simbol al noilor lucruri posibile, al reconectării la contemporaneitate, nu la trecut.” – spune Andi Daiszler, inițiatorul Lights On România.

mi-e dor de tine times square 2

În această perioadă mesajul luminos „MI-E DOR DE TINE” este afișat în Washington D.C. Zona care găzduiește instalația de lumină, The Wharf, este un punct cheie al capitalei Statelor Unite, situată în apropierea tuturor atracțiilor principale ale orașului, la aproximativ 2 kilometri distanță de Casa Albă și 1 kilometru de Capitoliul American. De altfel, recepția oficială a avut loc în urmă cu doar câteva zile, iar la eveniment au fost prezenți cei mai importanți reprezentanți ai țării noastre în Statele Unite ale Americii.

„MI-E DOR DE TINE în Washington D.C. înseamnă un mesaj profund într-o capitală federală atât de internațională, un mesaj al românilor de aici, către românii de acasă și un semn foarte clar al prezenței românești peste ocean. Cel mai mare dor al ambasadorului României în Washington D.C. este să își vadă conaționalii peste tot în SUA și mă bucur că de data asta au venit unii români în Washington, pe care i-am primit cum se cuvine. Abia așteptăm să îi cunoaștem și pe ceilalți și să însoțim acest semn și la New York și în alte orașe americane.” – a declarat Andrei Muraru, ambasadorul României în SUA.

De altfel, echipa din spatele proiectului Lights On lucrează acum la identificarea unor locuri propice pentru ca instalația simbol să își continue călătoria din SUA chiar în New York. Viața culturală românească este bine conturată în cea mai cunoscută și îndrăgită metropolă de peste Ocean, în special prin aportul adus de Institutul Cultural Român (ICR) din New York.

„MI-E DOR DE TINE în Washington D.C. înseamnă unul dintre cele mai mari proiecte ale diasporei românești, înseamnă lansarea unui mesaj extraordinar, un mesaj care însoțește comunitatea româno-americană. În mijlocul lor, cuvântul dor. Dor care înseamnă iubire, tânjire, dorință, nostalgie, înseamnă tot acest complex de sentimente pe care le încearcă românul care se află departe de țară. MI-E DOR DE TINE fixează în lumină acest mesaj care definește sentimentele cu forța unui univers puternic, cu o forță pe care puține alte propoziții românești o pot avea.” – a explicat Dorian Branea, directorul ICR New York.

Călătoria peste ocean a instalației „MI-E DOR DE TINE” este realizată de către Asociația Daisler cu sprijinul CEC Bank.

mi-e dor de tine washington

***

MI-E DOR DE TINE este o instalație de lumină creată de Asociația Daisler în 2018, pentru festivalul de lumină Lights On România. Ea simbolizează pentru fiecare român altceva, tocmai de aceea este o lucrare atât de interesantă și unică.

MI-E DOR DE TINE face parte, alături de instalațiile răspuns ȘI MIE și TE AȘTEPT, din Dialogul Reîntregirii, un dialog imaginar purtat de România cu diaspora ei, oriunde aceasta s-ar afla aceasta. Dincolo de orice, Dialogul Reîntregirii vorbește despre familii care sunt unite de lumină, despre idei care-și găsesc vocea în cei care tind către ele, despre apropiere în vremuri tulburi. Mai multe informații pe despredor.org.

***

Despre Lights On:

Lights On este un festival de instalații de lumină lansat de Asociația Daisler la Cluj-Napoca în 2018. Evenimentul a reușit rapid să-și atragă fani din toate rândurile pentru că promovează o nouă nișă a artelor vizuale în spații publice, activări urbane dintre cele mai inedite, dar și colaborări fascinante intersectoriale.

Lights On face parte din rețeaua ILO (International Lights festival Organisation), fiind înfrățit cu evenimente majore de la nivel internațional precum festivalurile de lumină Canary Wharf Winter Lights sau Glow Eindhoven, dar și Fete des Lumiere, cel mai mare festival de lumină din lume. Festivalul este organizat și creat de Asociația Daisler din Cluj-Napoca, o organizație non-profit care are ca scop facilitarea proceselor de activare, reactivare și transformare urbană prin inițiative culturale creative inedite. Mai multe informații pe www.lightsonromania.com.


Comunicat de presă