„Mi-e dor de tine” ajunge în Chicago: instalația de lumină se aprinde în inima celei mai mari comunități de români din SUA

de | | 3 Minute

Instalația de lumină „Mi-e Dor de Tine” se aprinde în premieră în inima celei mai mari comunități de români din Statele Unite ale Americii, în metropola Chicago

Într-o lume aflată într-o continuă transformare, lumina conectează. „Mi-e Dor De Tine” e mesajul care apelează de fiecare dată la valori de bază pe care le purtăm în noi peste tot în lume. În noiembrie 2021, instalația de lumină creată de Asociația Daisler și susținută de CEC Bank se aprinde în premieră în inima celei mai mari comunități de români din Statele Unite ale Americii, în metropola Chicago, demers realizat și cu ajutorul Romanian United Fund.

Situată pe Chicago River, în inima “Windy City”, clădirea “Britannica” va găzdui timp de două luni instalația dedicată românilor care sunt cuprinși de acest sentiment apăsător: dorul. Instalația le transmite că nu sunt uitați, că acasă cineva îi așteaptă, că tot ce fac, fac pentru un scop mai măreț decât ei. Peste 30.000 de români trăiesc oficial în Chicago. Neoficial, peste 100.000 în Chicago Metro Area.

“Mi-e Dor de Tine” reprezintă conexiunea puternică dintre noi toți și generează emoții care rezonează cu fiecare, reamintindu-ne de lucrurile care contează cu adevărat.

“Lights On România înseamnă povești fascinante și locuri interesante aduse împreună de niște instalații de lumină atipice. Dintre ele, „Mi-e Dor De Tine” e instația care nu mai are nevoie de nicio prezentare. O țară întreagă știe ce reprezintă și rezonează cu acest mesaj. Lucrăm de aproape 2 ani la această expoziție, a fost incredibil de provocator să aducem aceste momente de alinare celei mai mari comunități de români de peste ocean, dar iată-ne aici. Ne bucurăm să putem scrie împreună încă o pagină din povestea acestei instalații de lumină.” – Andi Daiszler

Montarea și aprinderea instalației se va face în data de 5 noiembrie în prezența președintelui Asociației Daisler, Andi Daiszler, cel care de altfel a și creat instalația “Mi-e Dor De Tine”, și în prezența reprezentanților Romanian United Fund (RUF), organizație non-profit care reunește și derulează proiecte pentru românii din Statele Unite ale Americii. RUF este partener ar demersului.

Instalația expusă în Chicago se va conecta cu surorile ei din țară “Și Mie” și “Te Aștept” într-un dialog unic, imaginat și creat de Asociația Daisler ca parte a festivalului de light art Lights On România. Instalația va fi disponibilă pentru vizitare până pe 7 ianuarie 2022.

CEC Bank ne susține în alinarea dorului celor aflați departe de casă.

“Suntem parte din viața românilor de 157 de ani și, oriunde s-ar afla, ne dorim să le fim aproape în fiecare moment. Am ales să susținem acest proiect artistic care atinge atât de sensibil etosul românesc actual”, spune Alexandra Frunză, Identity & Communication Director CEC Bank.

Instalația trece pentru a doua oară granițele țării noastre. Acum exact doi ani, în noiembrie 2019, am dăruit acest mesaj celor care trăiesc în Capitala Regatului Unit al Marii Britanii. Imaginile din Canary Wharf Londra au făcut ocolul internetului, au stârnit emoții puternice și le-au adus aminte privitorilor că nu au fost, pentru niciun moment, uitați. Suntem nerăbdători să vedem următorul capitol al acestei povești cu și despre dor.

Mi-e dor de tine ajunge in Chicago

***

Despre Lights On:

Lights On este un festival de instalații de lumină lansat de Asociația Daisler la Cluj-Napoca în 2018. Evenimentul a reușit rapid să-și atragă fani din toate rândurile pentru că promovează o nouă nișă a artelor vizuale în spații publice, activări urbane dintre cele mai inedite dar și colaborări fascinante intersectoriale.

Lights On face parte din rețeaua ILO (International Lights festival Organisation), fiind înfrățit cu evenimente majore de la nivel internațional precum festivalurile de lumină Canary Wharf Winter Lights sau Glow Eindhoven dar și Fete des Lumiere, cel mai mare festival de lumină al lumii. Festivalul este organizat și creat de Asociația Daisler din Cluj-Napoca, o organizație non-profit care are ca scop facilitarea proceselor de activare, reactivare și transformare urbană prin inițiative culturale creative inedite. Mai multe informații pe www.lightsonromania.com.

***

Despre RUF

Romanian United Fund (RUF) reprezintă o organizație a românilor din diaspora, înființată chiar la Chicago, care își propune să susțină proiecte din comunitățile românești din SUA,

dar și diferite inițiative cu impact social sau educațional derulate în România. A fost fondată în anul 2019 de către Mihai Lehene. Mai multe informații pe romanianunitedfund.org