Vom avea metrou în Cluj?

de | | 2 Minute

Prima etapă a proiectului pentru metrou în cluj: studiu de prefezabilitate

Începem luna cu vești bune! Primarul Emil Boc anunță că se fac demersuri mari privind studiul de prefezabilitate pentru viitorul metrou în Cluj. Încă de la începutul anului s-a alocat o sumă specială de bani destinată acestul studiu. În acest sens zilele viitoare se va face anunțul pentru licitația în cauză. Prin studiul de prefezabilitate se dorește aflarea costurilor, modalităților de finanțare, traseul metroului și modalitatea de implementare a proiectului.

„ Sper ca în prima parte a lunii noiembrie, chiar în primele 10 zile, să fim în măsură să lansăm în licitaţie publică pentru studiul de prefezabilitate. Pentru investiţii mai mari de 75 milioane de euro este nevoie şi de studiu de prefezabilitate şi de studiu de fezabilitate. Este o cerinţă legală. Avem caietul de sarcini şi în câteva zile vom porni licitaţia. Evident, după aceea va continua cu licitaţia de execuţie”, a spus Boc.

Ideea de metrou în Cluj-Napoca este destul de îndrăzneață și dorește să rezolve problema traficului din oraș. Prin acest metrou se continuă direcția ecologică spre care se îndreaptă orașul. De aceea, viitorul metroul din Cluj va beneficia de cea mai nouă tehnologie și va fi singurul din țară de acest tip.

Metroul viitorului

Proiectul de viitor al metroului în Cluj vrea să înglobeze mecanisme moderne de funcționare. În acest fel se vor adapta cu ușurință viitorului, iar în următorii ani de la punerea sa în funcțiune nu vor fi necesare intervenții complexe.

“Suntem foarte aproape să lansăm studiul de prefezabilitate pentru selectarea consultantului astfel încât să elaborăm un caiet de sarcini după toate rigorile viitorului unui metrou şi nu după ceea ce există astăzi în materie de realizare a unui metrou obişnuit. E mai simplu să construieşti un metrou de la zero decât să îl modernizezi pe cel existent. E complicat să modifici ceea ce este creat.” – afimă Emil Boc

Acest mijloc de transpot în comun este văzut de Boc diferit de cel din capitală. Mecanismele de funcționare vor fi total diferite de ce există astăzi în România. Inovațiile au la bază utilizarea electricității într-o formă avansată care reprezintă costuri mai reduse.  Captatoarele de curent din prezent vor fi înlocuite cu baterii electrice, iar tunelul nu va avea aceleași dimensiunile ca cele din prezent.

Metrou in Cluj

Inițierea proiectului în Cluj

În luna aprilie a anului curent Emil Boc a anunțat că există interes din partea japonezilor pentru construirea unui metrou în Cluj-Napoca. Prețul unui astfel de proiect este ridicat la valoarea sutelor de milioane de euro. În prima fază se dorește construirea unei linii principale din Florești până în Apahida, pe o distanța de 17 kilometri. Proiectul se va aborda pe etape, de aceea, ulterior se va putea vorbi și despre o arteră secundară.

„Costurile sunt de 100 de milioane de euro pe kilometru, atât era preconizat să fie costul, dar acum cu noua tehnologie, eliminând captatoarele acelea pentru curent şi micşorîndu-se dimensiunea de lucru, vor scădea şi costurile. Vom vedea după ce se finalizează aceste studii de fezabilitate”, a zis primarul.

Pentru realizarea acestui proiect clujenii vor trebui să aștepte 10-15 ani de la decizia finală pentru a putea circula cu metroul.

–––
Surse de informații: adevarul.ro, radio Realitatea FM
Imagine: Mobilitate Cluj Napoca