Meron Gallery găzduiește prima expoziție solo a artistei Maia Ștefana Oprea în Cluj-Napoca
Meron Gallery găzduiește prima expoziție solo în Cluj-Napoca a artistei Maia Ștefana Oprea, My Old Growth Trees (Arborii mei seculari) și aduce în prim-plan o serie de picturi în ulei, desene și instalații inspirate de pădurile de fagi seculari din apropierea localității Nucșoara, Argeș. Curator al expoziției este Crina Ciocian iar vernisajul expoziției are loc pe 25 aprilie la ora 18:30. Evenimentul marchează prezența artistei Maia Ștefana Oprea în cadrul unei galerii clujene, după ani de activitate internațională.
Lucrările prezentate sunt rezultatul unor ani de documentare, explorări în natură și reflecții personale, transpunând pe pânză sau hârtie chipurile unor copaci care devin personaje, martori ai istoriei, ai transformării interioare, dar și simboluri ale fragilității și rezilienței. My Old Growth Trees (Arborii mei seculari) sunt, însă, și portrete ale sinelui, expresii ale unei nevoi acute de reconectare cu ritmurile lente ale naturii și cu o frumusețe care transcende esteticul. Expoziția explorează tema copacilor seculari, simboluri vii ale memoriei și martori tăcuți ai schimbărilor istorice, culturale și climatice.
“MY OLD GROWTH TREES (Arborii mei seculari) vizează în același timp amintiri personale, momente particulare din trecutul meu, precum și evenimente importante care au marcat istoria, legende și mituri antice care au fost împărtășite de-a lungul timpului. Sper că evoluează și crește ca un copac, atât vizibil, cât și în adâncime, în explorările mele de lectură – în sensibilitatea privitorilor.”, artista Maia Ștefana Oprea.
Punctul de pornire al expoziției îl reprezintă întâlnirea artistei cu pădurile străvechi din Nucșoara, județul Argeș, unde fascinația sa pentru arborii seculari s-a transformat într-o reflecție artistică. Lucrările devin portrete expresive ale arborilor, fiecare având o personalitate distinctă, un nume și o poveste proprie.
Lucrările Maiei Ștefana Oprea devin legături între timp și spațiu, între fragilitatea naturii și reziliența sa. Tehnica folosită include pictura în ulei pe pânză și hârtie, dar și inserții de materiale textile, colaje și fragmente din lucrări mai vechi, un proces creativ care reflectă viziunea artistei asupra reciclării și reintegrării unor elemente pierdute sau uitate.
Lucrările prezentate în My Old Growth Trees alcătuiesc un jurnal intim și fragmentar, în care arborii capătă chipuri, iar pânza devine spațiu de memorie. Seria principală de picturi în ulei pe hârtie este dedicată fagilor ale căror trunchiuri par portrete ale unor ființe vechi, cu trăsături unice, ca niște supraviețuitori ai timpului — martori ai schimbărilor de climă, ai istoriei și ai uitării. Una dintre lucrări, ‘Fagul meu bătrân III. Cel care se întinde spre Soare’, evocă această legătură cu arborele ca prezență vie, dar și ca simbol.
Pe lângă această serie, artista include câteva lucrări mai vechi legate de pădure și de ciclurile naturii, precum ‘Sowing Seeds’, realizată pe vremea când lucra într-un atelier între betoane.
Alături, o selecție de desene recente cu ciuperci comestibile — forme bizare și vii, descrise de artistă ca „ființe între lumi”, ilustrează interesul său pentru organismele liminale, pentru ceea ce crește din tăcere și întuneric. Multe dintre lucrări includ fragmente recuperate, picturi vechi tăiate, recompuse, cusute sau brodate, într-un proces continuu de metamorfoză. Culorile sunt construite strat cu strat, cu răbdare, folosind doar uleiuri, dar și cerneluri din pigmenți naturali, inclusiv din ciuperci. Fiecare lucrare spune o poveste, dar lasă și loc de întrebare: „Ar fi putut să fi văzut acești copaci copilul născut în pădure, în timpul dictaturii, din părinți fugari care rezistau în munți?” – Maia Ștefana Oprea.
Un punct central al expoziției este instalația Looking for Land și prezintă resturi ale unor munci necunoscute. Un lung șir de fragmente textile compuse suprapuse unele peste altele, legate și cusute cu fir de plastic, sau încolăcite cu textil și aluminiu în jurul propriilor forme. Delicați, dezordonați, viscerali, fruști, atestă unei experiențe fizice a lumii ce zace dincolo de referințe metaforice și simbolice. Stări tranziționale? O sculptură antropomorfică, reflecție onestă asupra impulsurilor de bază ale omenirii.
“Proiectul este o invitație să reflectăm asupra relației cu mediul înconjurător și moștenirea care curge sub picioarele noastre, să facem o pauză și să vedem lumea naturală, nu ca o entitate îndepărtată, ci ca parte a poveștii noastre comune. Am îmbrățișat peisajul ca metaforă pentru un spațiu emoțional, de aceea eu le consider mai mult a fi portretele acestor fagi seculari, iar fiecare dintre ele are un nume și la bază un număr. Pentru mine este nu doar o explorare vizuală, ci o explorare filozofică, având la bază întrebarea : Cum se definesc frumusețea și iubirea într-o lume a haosului ?”, artista Maia Ștefana Oprea.
Despre Maia Ștefana Oprea
Maia Ștefana Oprea este cunoscută pentru un parcurs artistic bogat și atipic, care include expoziții internaționale la Veneția, Londra, Liverpool, studii în America și Franța. A fost distinsă cu Premiul Brâncoveanu în 2017 și cu expoziția ‘My Collections of Forms’ de la standul Galeriei AnnArt la Vienna Contemporary în 2019, apoi reperele s-au schimbat și parcursul linear a fost întrerupt de trecerea la forme de manifestare artistică mult mai efemere, ce incorporează de la textile la obiecte găsite și chiar plante vii, având loc în medii naturale, deseori la ‘Grădina Ideilor’, o mult visată eco-comunitate.
Expoziția My Old Growth Trees este deschisă publicului în perioada 25 aprilie – 23 mai 2025, la Meron Gallery in Cluj-Napoca. Vernisajul are loc pe 25 aprilie, începând cu ora 18:30, iar artista va susține pe data de 29 aprilie o sesiune de live-drawing, invitând publicul să ia parte la procesul său creativ, prin observație, dialog sau chiar intervenții directe. Intrarea la Meron Gallery este gratuită, iar pentru mai multe informații despre expoziție, vizitați pagina Galeriei Meron: https://www.meron.coffee/category/gallery.
Despre Meron Gallery
Galeria Meron, aflată în inima orașului Cluj-Napoca, la parterul Palatului Blau Ullmann, clădire emblematică din categoria monumentelor istorice construită în 1910, dispune de o suprafață generoasă, cu vitraje impresionante și tavane înalte.
Clădirea a fost redată comunității în scopul promovării artei și a artiștilor, creând o atmosferă unică, un loc special unde cafeaua de specialitate (prin care este recunoscut astăzi brandul Meron) și arta se întâlnesc și se completează reciproc, aducând valoare comunității artistice și culturale din Cluj-Napoca.
Comunicat de presă
Simplu și rapid, pe Cluj.com găsiți informațiile de care aveți nevoie! De asemenea, pentru a fi în pas cu noutățile și evenimentele din Cluj, vă invităm să ne urmăriți și pe Facebook și Instagram.