3 aspecte esențiale în mentenanța tractoarelor 

de | | 2 Minute

Ce trebuie să știi despre mentenanța unui tractor?

Tractoarele sunt echipamente extrem de utile, în special pentru industria agriculturii. Cu o întreținere adecvată, acestea pot funcționa ani întregi fără probleme. Mentenanța tractoarelor poate fi diferită de la utilaj la utilaj, în funcție de tipul tractorului în cauză. Cu toate acestea, există anumite aspecte comune care contribuie la prelungirea duratei de viață a echipamentului, indiferent de modelul acestuia. 

Descoperă, în cele ce urmează, care sunt cele 3 aspecte esențiale în mentenanța tractoarelor, pentru a te asigura că utilajul tău îți va ușura munca mulți ani de acum înainte. 

Efectuează inspecții regulate 

Primul aspect pe care trebuie să îl ai în vedere pentru a-ți întreține corect tractorul este să te familiarizezi cu manualul de utilizare al acestuia. Există numeroase tipuri de tractoare, iar multe dintre ele necesită, de exemplu, tipuri specifice de lubrifianți pentru rulmenți și cuplaje. Utilizarea unui lubrifiant necorespunzător poate deteriora utilajul.  

Înainte și după fiecare utilizare, este recomandat să efectuezi o inspecție vizuală, pentru a descoperi eventualele semne de uzură la nivel de curele, bucse, cuplaje sau alte componente ale echipamentului. De asemenea, nu uita și de verificarea presiunii din anvelope și să înlocuiești filtrul de aer ori de câte ori este nevoie. 

Verificarea și înlocuirea fluidelor 

Verificarea uleiului este esențială pentru buna funcționare la tractorului. Pentru a efectua această sarcină, lasă tractorul să funcționeze câteva minute pentru a se încălzi, apoi scoate joja de ulei. Curăță joja, reintroduce-o în motor și scoate-o din nou, pentru a vedea nivelul uleiului indicat. Dacă uleiul este scăzut, ar trebui să îl completezi sau să îl schimbi complet dacă este necesar. 

Totodată, reține că schimbarea uleiului trebuie efectuată la fiecare 100 de ore de funcționare. 

Pe lângă ulei, este necesară și verificarea lichidului din radiator, a lichidului hidraulic și a lichidului de evacuare diesel. Nu uita că este important să oprești tractorul atunci când efectuezi aceste verificări. 

Curățarea și depozitarea corectă a tractorului

Curățarea tractorului nu are numai rol estetic, ci previne deteriorarea precoce a utilajului din cauza impurităților și a mizeriei. De asemenea, îți va oferi posibilitatea de a observa din timp urmele de deteriorare a vopselei care ar putea duce la rugină. 

În perioadele în care nu vei utiliza tractorului mai mult timp, nu uita să sigilezi filtrul de aer, să îl acoperi corespunzător, iar dacă este iarnă, să scurgi lichidele din tractor înainte de depozitare. 

Pentru a te bucura de utilajul tău cât mai mult timp, asigură-te că nu îți scapă din vedere aspectele amintite în acest articol. De asemenea, atunci când observi urme de deteriorare, indiferent că este vorba de rulmenți, bucșe sau cuplaje, este important să apelezi la specialiștii în domeniu pentru a le înlocui, înainte de a afecta întregul utilaj. 


Articol publicitar