Materiale utilizate în fabricarea rulmenților

de | | 2 Minute

Fabricarea rulmenților: cele mai utilizate materiale

Selectarea rulmenților potriviți este esențială dacă dorești să te bucuri de o durabilitate cât mai îndelungată a echipamentelor și de o productivitate optimă, fără întreruperi neașteptate. Orice piesă aflată în mișcare în cadrul unei mașinării, fie că e vorba de un autovehicul sau de un utilaj industrial, are nevoie de un rulment care să reducă forța de frecare și să asigure mișcarea și funcționarea optimă a întregului dispozitiv.

Încă din perioada Revoluției Industriale, oțelul este unul dintre cele mai utilizate materiale pentru producția de rulmenți SKF, lanțuri și numeroase alte componente. Desigur, de atunci și până în prezent, s-au introdus și alte tipuri de aliaje în procesul de fabricație a pieselor industriale, fiecare avându-și propriile proprietăți, avantaje și întrebuințări.

Întrucât materialul este unul dintre factorii pe care ar trebui să îi ai în vedere atunci când alegi rulmenții pentru aplicațiile tale industriale, te invităm să descoperi, în cele ce urmează, care sunt aliajele cel mai des întâlnite în componența rulmenților.

Oțel carbon

Oțelul carbon este un material alcătuit exclusiv din fier și carbon. De regulă, carbonul poate fi prezent în acest aliaj într-un procent de până la 2,1%, cantitatea acestuia influențând în mod direct duritatea și rezistența materialului la coroziune.

Oțelul carbon este cel mai puțin costisitor aliaj folosit în fabricarea rulmenților, așadar poate reprezenta alegerea ideală atunci când dorești să minimizezi costurile și să te bucuri, în același timp, de duritatea materialului.

Îi întâlnim, cel mai adesea, în componența încuietorilor, bicicletelor, cărucioarelor pentru cumpărături și nu numai, oțelul de rulment îmbunătățindu-se în permanență.

Materiale ceramice

În ofertele distribuitorilor de rulmenți cu bile, cu role cilindrice, dar și alte tipuri de rulmenți, putem regăsi și produse care au elementele de rostogolire din materiale ceramice. Acestea sunt incluse în fabricarea rulmenților datorită proprietăților sale non-corozive și durabile.

Beneficiile oferite de acești rulmenți cu bile cu elemente ceramice includ o durabilitate și duritate ridicată, rezintența la temperaturi înalte și cerințe de întreținere reduse, întrucât nu necesită lubrifiere atat de strictă. Datorită acestor proprietăți, sunt utilizați cu succes în mașini-unelte.

Oțelul inoxidabil

Așa cum s-a mai menționat în rândurile anterioare, oțelul inoxidabil ca material de fabricație pentru rulmenți a fost adus în lumină din timpul Revoluției Industriale. Acest aliaj este alcătuit dintr-o serie de mai multe elemente, printre care și fier, carbon, nichel, mangan și siliciu.

Componentele fabricate din oțel inoxidabil, fie că sunt rulmenți SKF, lanțuri, cuplaje sau alte piese, sunt semnificativ de eficiente și precise, dar și durabile și rezistente la coroziune și la alte substanțe chimice.

În pofida greutății mai mari și a costurilor mai ridicate privind lubrifierea și duritatea oțelului, oțelul inoxidabil este ales într-o gamă largă de aplicații industriale – de la industria alimentară la cea farmaceutică unde normele de igienă și siguranță sunt primordiale.

Desigur, acestea nu sunt singurele materiale care sunt utilizate în fabricarea rulmenților, însă sunt 3 dintre cele mai frecvent întâlnite în componența lor.