Când mașinile de serviciu devin mașini personale

de | | 2 Minute

Când mașinile de serviciu devin mașini personale

În ziua de azi, multe dintre companii oferă angajaților mașini de serviciu. Datorita legislației în vigoare în acest moment dar și pentru a ține sub control costurile, instalarea unor sisteme de monitorizare flotă este necesară. Mai mult decât atât, folosirea unui GPS auto ajută la urmărirea întregii activități a conducătorilor auto.

Folosirea mașinii de serviciu în interes personal

În cazul autovehiculelor de mici dimensiuni, de cele mai multe ori, mașina de serviciu are un rol dublu. Cu ajutorul ei se îndeplinesc atât sarcinile de serviciu dar se folosește și pentru deplasarea în interes personal. Pentru folosirea mașinii de serviciu în interes personal trebuie îndeplinite mai multe condiții. În primul rând, este nevoie de stipularea expresă din partea angajatorului. De asemenea, cadrul legal trebuie respectat, adică, folosirea mașinii pentru deplasările dus-întors de la domiciliu la locul de muncă sau la locul desfășurării activității. A treia condiție este întocmirea unei foi de parcurs. Aceste condiții trebuie respectate, sub sancțiunea Codului Fiscal. Această activitate este supusă impozitului pe venit și contribuțiilor sociale.

Foaia de parcurs

Foaia de parcurs reprezintă dovada folosirii exclusive în scop economic a autoturismului. Aceasta trebuie să conțină kilometrii la plecare, kilometrii la sosire și de acolo rezultă kilometrii efectuați. În foaia de parcurs sunt incluși atât kilometrii parcurși în interesul companiei, cât și cei făcuți în interes personal. Întotdeauna, numărul de kilometrii din foia de parcurs trebuie sa corespunda cu numărul de kilometrii de la bordul mașinii.

În cazul mașinilor de mare tonaj, situația este la fel.

Cum putem să monitorizăm eficient kilometrii parcurși de autovehicul?

În principiu, monitorizarea acestui aspect ar trebui să fie la fel de ușoară indiferent de locația vehiculului. Astfel, există pe piață diverse sisteme care ajută. Cea mai bună metodă de monitorizare este instalarea unui sistem GPS. În acest fel, informația referitoare la exploatarea mașinii este transmisă în timp real, ceea ce înseamnă că măsurile, dacă sunt necesare pot fi luate și aplicate în timp util.

Cum ne poate ajuta sistemul GPS de la SAS Grup?

Specialiștii SAS Grup vin în întâmpinarea utilizatorilor cu un sistem GPS dezvoltat și îmbunătățit pe parcursului anilor de activitate în domeniul monitorizării flotelor auto. Beneficiile instalării unui GPS sunt de necontestat. Prin folosirea acestuia, se cunoaște exact poziția mașinii, numărul de kilometrii efectuați, turația motorului, combustibilul folosit și multe altele.

Pe lângă aceste informații, din aplicația SAS Fleet se pot genera diverse rapoarte simple sau complexe, pe mașină sau pe întreaga flotă auto. Acestea conțin informații referitoare la programul de lucru al șoferului (ore de staționare și ore funcționare), numărul de alimentări (litrii alimentați, folosiți, sustrași, consumul real și cel normat). De asemenea, aplicația generează foi de parcurs (în format grafic sau tabelar).

Prin folosirea unui sistem de monitorizare auto care trimite orice informație în format electronic se salvează timp și bani, care pot fi ulterior investiți pentru creșterea companiei.