Marșul Femeii la Cluj
Luna aprilie este recunoscută ca fiind luna internațională a conștientizării agresiunii sexuale, iar în acest sens o serie de evenimente tematice se desfășoară și în Cluj-Napoca, premergătoare celui care va avea loc în 15 aprilie: Marșul Femeii.
În rândul comunității civilizate a Clujului, există tendința de a ne întreba care o mai fi rostul unui astfel de marș în secolul XXI. Lucrurile par să meargă pe un făgaș sănătos de egalitate și normalitate. Valul de #metoo din meniul online a scos însă la iveală în ultimul an povești de viață șocante și tulburătoare, dar și întâmplări banale cu care femeile sunt nevoite să se confrunte frecvent în viața de zi cu zi, lucruri normale în societatea noastră, dar pe care dacă stăm să le analizăm, nu le-am dori pentru fiicele noastre, de exemplu.
Într-o societate patriarhală precum a noastră, rolul femeii (dincolo de bula noastră fericită de civilizație) este redus la a fi mamă, soție, fiică, soră sau vreo ultimă cucerire de vineri seara. Ce înseamnă să fii femeie sau ce anume te face să fii feminină sunt întrebări ale căror răspunsuri sunt, similar, ghidate de stereotipuri de gen, de prejudecăți și cutume care limitează dezvoltarea sănătoasă și deplină a femeii ca Om.
Nevoia pentru astfel de inițiative care să permită dezbateri oneste pe teme precum violența domestică, inegalitatea de gen sau agresiunile sexuale – de la cele „grave” la cele adânc ancorate în dinamica socială și, din păcate, normalizate, este una reală. Feminismul este, printre altele, ridiculizat – fapt datorat pe de-o parte exagerărilor nejustificate, pe de altă parte lipsei de conștientizare a problemelor cu care o bună parte a populației se confruntă, chiar dacă noi în mod direct nu suntem expuși sau nu intrăm în contact direct cu astfel de cazuri. Agresiunea sexuală este însă o problemă reală în societatea românească, iar Clujul nu este vreo excepție.
Evenimentele premergătoare Marșului Femeii
Organizatorii acestei campanii de conștientizare la Cluj-Napoca (COMMA, Asociația Atena Delphi și PATRIR) își propun să stimuleze în sânul comunității clujene dezbateri constructive care să permită conștientizarea acestor fenomene și modul în care noi, ca societate și comunitate, ne raportăm la ele. Iată calendarul anunțat până acum:
➤ 11 martie – Spectacolul PENA, organizat de Create.Act.Enjoy @ Urania Palace
➤ 12 martie – Club de Carte – Povestea slujitoarei @ Bookstory
➤ 15 martie – Workshop bannere pentru Marsul femeii
➤ 20 martie – Workshop bannere pentru Marsul femeii
➤ 21 martie – V-DAY, Cluj-Napoca, The Vagina Monologues/Monologurile Vaginului @ Urania Palace
➤ 23 martie – Altruismul și generozitatea: diferenţele dintre femei și bărbaţi
➤ 24 martie – The Aziz Ansari case @ Urania Palace
➤ 28 martie – Violenţa domestică: Dincolo de prejudecăţi şi stereotipuri @ Urania Palace
➤ 31 martie – Theatre of the Oppressed Workshop: Empowering Women @ Urania Palace
➤ 13 aprilie – De ce victimele nu abandonează relaţiile abuzive? @ Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga” Cluj
➤ 15 aprilie – Marșul Femeii
De ce se mărșăluiește în Cluj pe 15 aprilie și care sunt revendicările?
Spre deosebire de numeroase alte inițiative care se rezumă la asumarea unei stări de revoltă și nemulțumire, campania de față are meritul de a-și fi formulat foarte clar motivele organizării Marșului Femeii, precum și revendicările. Despre acestea și despre misiunea campaniei de conștientizare, puteți citi integral aici: goo.gl/jg85Nu .
Câteva dintre motivele #DeCeMărșăluim: pentru ca poliția, justiția și sistemul medical să ofere victimelor agresiunilor sexuale proceduri clare de prevenție și combatere rapidă a abuzurilor, statul să susțină financiar procedurile și măsurile de prevenire și combatere a violenței și abuzului (fonduri pentru adăposturile pentru victime, înființarea de noi adăposturi, centre de consiliere psihologică și juridică, linie telefonică de urgență disponibilă non-stop pentru asistența imediată a victimelor), dezaprobarea normalizării și a trivializării violenței sexuale în cultura populară și în mass-media, sprijinirea și luarea în serios a victimelor abuzului sexual, combaterea activă a stereotipurilor de gen și a sexismului în mass-media prin implicarea CNA.
Câteva dintre revendicări: finanțarea guvernamentală a clinicilor pentru supraviețuitorii agresiunii sexuale, cu acoperirea nevoilor medicale, psihologice și legale; monitorizarea respectării ordinelor de protecție impuse condamnaților vinovați de violență domestică, monitorizarea regulată a abuzatorilor condamnați, prin utilizarea brățărilor electronice, implementarea unei educații sexuale corecte și egale care acoperă toate aspectele vieții sexuale, incluzând homosexualitatea și aspecte trans, precum și eliminarea „Legii Inocenței”, introducerea și punerea în aplicare a Legii cu privire la achiziția de sex, introducerea programelor educaționale non-formale în școli, unde copiii și tinerii să învețe despre problemele legate de violența de gen, în toate formele sale, etc.
Chiar dacă revendicările și motivele Marșului Femeii nu se suprapun întru totul peste ideile fiecăruia dintre noi, un cadru civilizat de dezbatere în spațiul public clujean cu privire la temele vizate și la conștientizarea agresiunii sexuale este binevenit, motiv pentru care programul de evenimente propuse este demn de a fi luat în considerare în această perioadă.
Pentru a fi la curent cu evenimentele organizate în cadrul campaniei, urmăriți noutățile publicate în evenimentul creat pe Facebook -> Marșul Femeii > https://www.facebook.com/events/1808129932572745/