Lights On Romania într-o altă lumină: inițiative pentru sprijinul artiștilor locali

de | | 5 Minute

Lights On Romania într-o altă lumină

Spre sfârșitul anului trecut, festivalul Lights On Romania a sosit ca un licăr de speranță: aceea că dincolo de solitudine, ne putem (re)găsi unii pe ceilalți. Dacă instalațiile de lumină au devenit punct de întâlnire parțial sincronizată în comunitate, celelalte inițiative ale organizatorilor au fost și sunt menite să vină în sprijinul artiștilor locali. Despre aceste inițiative vrem să discutăm azi. 

#SupportYourLocalArtists – un îndemn încă valabil

Oricât de frumos ar fi un oraș din punct de vedere al arhitecturii și monumentelor sale, oamenii sunt cei care-l animă și îi dau personalitate. Am simțit în ultimul an goliciunea marelui oraș, ne-am plimbat pe străzile pustii ale unui Cluj deconectat de la artiștii și oamenii care-l aduceau la viață zi de zi, lipsit de farmecul interacțiunilor dintre aceștia și publicul avid de cultură. Cu sălile de spectacole și de concerte închise, cu cinematografele tăcute, cu evenimente culturale și artistice anulate și mai toate festivalurile amânate, Clujul a fost mai… singur. Așa l-am simțit. 

În această solitudine – care a fost și tema ediției din 2020, organizatorii Lights On Romania au găsit prilejul de a iniția campanii menite să vină în sprijinul artiștilor locali. Cum s-a conturat această direcție, într-un an aflat sub semnul incertitudinii și al pandemiei?

„De ce”-ul nostru a fost tocmai de a aduce speranță. Măcar o rază. Într-un oraș și un acasă și un univers (mic, al fiecăruia) gri.spune Larisa Jitaru, Head of Communication

Lights On - sprijinul artistilor locali

I. Artiștii muzicali care au făcut lumina să ne (în)cânte

De cum au apărut primele videouri care anunțau festivalul, publicul a avut ocazia să descopere muzicieni clujeni: fiecare video realizat în această ediție Lights On este acompaniat de piesele unor artiști locali. Lumina a fost acompaniată de muzică, iar mai apoi de momente artistice inedite, în stradă…

„Trupele și piesele au fost alese de o persoană avizată, de Adam Dobie, pe care-l cunoaștem și-l apreciem pentru pasiunea lui de a promova trupe locale. I-am transmis intenția noastră, aceea de a identifica trupe locale/artiști locali, pentru a susține demersul lor, în vremuri în care au nevoie mai mult ca oricând. Apoi, am ales piese de-ale lor care să potențeze mesajul/povestea fiecărei instalații de lumină. Să scriem împreună, prin cuvinte și note muzicale, povestea fiecăreia. Noi să scriem, iar lumina să sublinieze. 

Reacția artiștilor cred că a fost pe măsură, pentru că i-am văzut share-uind cu multă încântare materialele rezultate pe paginile lor. Ne bucură să știm că am contribuit la acest lucru.” – Larisa Jitaru

Bucuria de a explora instalațiile de lumină a fost, așadar, completată de emoția indusă de aceste ritmuri și linii melodice. Ascultând cu atenție videourile Lights On, atât cele de prezentare a instalațiilor de lumină, cât și cele din campania #SolitudePerformances, aflată în desfășurare, avem ocazia să descoperim numeroși artiști muzicali locali (am făcut o scurtă listă):

II. REACTOR de creație și experiment

„Lights On este un festival gratuit, un festival dedicat comunității, astfel că nouă ni se pare normal ca atunci când comunitatea are de suferit, să intervenim. Atât cât putem. Așa cum știm.”

Cu sălile de spectacole închise și evenimentele mutate în mediul online, teatrul independent clujean, ca multe alte forme de activitate (artistică sau nu) a avut și el de suferit în 2020. Organizatorii Lights On și-au îndreptat atenția înspre REACTOR de creație și experiment, un spațiu și o comunitate, deopotrivă, care în ultimii ani a îndeplinit în Cluj rolul unui studio de teatru, centru de cercetare și loc de întâlnire pentru artiștii locali și clujenii dornici să experimenteze spectacole și momente artistice performative care te răscolesc și te pun pe gânduri. În ultimul an, spațiul a fost închis. 

Cum festivalul Lights On a rămas unul gratuit, invitația organizatorilor a fost ca, în ultima lună din 2020, comunitatea clujeană să cumpere, în semn de solidaritate și sprijin, bilete la spectacolele de teatru REACTOR.

La final de campanie, publicul și organizatorii, alături de Accesa, au cumpărat 100 de bilete la spectacolele REACTOR

„Cred că ne-a ajutat foarte mult, pe lângă partea practică și financiară, și ca suport moral –  faptul că am simțit că aparținem de o comunitate care este preocupată de ce se întâmplă și de cum trecem și noi prin perioada aceasta.” – Oana Mardare, co-fondatoare REACTOR de creație și experiment.

Accesul la evenimentele REACTOR (online) este gratuit, însă îi putem susține cumpărând bilete în valoare de 25 lei sau bilete în valoare de 50 lei (dacă vrem să fim „supersusținători”).

Lights On - Reactor

III. Solitude Performances

Campania pe care o urmărim cu interes acum, la început de 2021, este #SolitudePerformances. Cea de-a treia ediție Lights On a însemnat, după cum au transmis și organizatorii, mult experiment și multe provocări » puteți citi acest interviu cu echipa Lights On Romania despre experiența organizării festivalului în pandemie. 

Această ediție a adus însă cu ea și noi și neașteptate moduri de a transmite și înțelege mesajele instalațiilor de lumină. Astfel, actori, muzicieni, dansatori și nu numai au creat scurte și inedite momente artistice, pe care le putem urmări acum în seria #SolitudePerformances. Acestea au fost scrise și regizate de Alexandra Felseghi și Adina Lazăr, filmate și montate de Talo, pe muzica artiștilor și trupelor menționate mai sus.

Lights On - sprijinul artistilor locali 3

n primele episoade, putem asculta „Mica Poveste”, citită de Bianca Mereuță, fondatoarea „Ce le citim copiilor” (episodul 1), ne lăsăm purtați de val, în pași de dans, pe sub Social Sparkles, alături de Oana Mureșan, dansatoare și coregrafă (episodul 2), respirăm un poem vizual alături de actorul Lucian Teodor Rus (episodul 3), pășim prin Tunel, în solitudine, cu Lupan Raluca, actriță și performer (episodul 4), ne spunem dorul pe Podul Elisabeta prin vocea lui Adonis Tanța (episodul 5) și învățăm o altfel de… așteptare, cu Raluca Uzunov, actriță și, de-acum, mămică (episodul 6). 

Lights On - Te astept


Pentru a fi la curent cu inițiativele Lights On Romania, urmăriți pagina de Facebook a festivalului

Fotografiile au fost realizate de KOMITI.