Legătura dintre oraș și râu la Someșul Post Industrial
Clujenii sunt invitați în acest weekend să redescopere legătura dintre oraș și râu în cadrul Someșul Post Industrial, un eveniment dedicat explorării patrimoniului natural și industrial de-a lungului apei. Activitățile vor avea loc pe 19 octombrie în Parcul Armătura, unde publicul se poate bucura de o zi plină cu evenimente: tur ghidat, atelier de reciclare creativă, vernisaje, prezentare cu dezbatere, lansare de carte, discuții, muzică și o masă în comunitate.
Pe 20 octombrie, evenimentul continuă cu un tur ghidat la fosta platformă industrială Remarul 16 Februarie.
Accesul este gratuit, iar participanții vor avea ocazia să discute despre impactul urbanizării rapide asupra patrimoniului local industrial și natural și să exploreze soluții pentru protejarea acestuia. Printr-un program divers, Someșul Post Industrial propune o întâlnire între trecutul industrial al Clujului și viitorul său urbanistic, cu activități participative, dar și educative. Mai multe detalii despre activitățile din program găsiți pe www.somesdelivery.ro
„În 2024, ne-am propus să încercăm o altă abordare asupra Someșului, prin care să susținem un model de regenerare urbană sustenabilă bazat pe integrarea culoarului verde-albastru și a elementelor industriale valoroase aflate de-a lungul râului, în contextul în care acest areal se va restructura în următorii ani, iar acest proces poate să fie o ocazie pentru o transformare sustenabilă bazată de amplificarea culoarelor verzi albastre și pe valorificarea patrimoniului.
Cunoașterea bunelor practici europene în restaurarea râurilor și conversia patrimoniului industrial pot servi în susținerea unor modele sustenabile reale la Cluj. Considerăm că, în prezent, acest potențial nu este pe deplin conștientizat, mai ales în ceea ce privește valoarea patrimoniului industrial și natural dezvoltat de-a lungul zonelor industriale și cursurilor de apă. În plus, ne dorim să aducem în dezbaterea publică și înțelegerea principiilor sustenabilității prin reutilizare și reconversie a fondului construit existent, precum și aprecierea naturii, biodiversității și a patrimoniului industrial ca elemente identitare valoroase.” — Marius Moga, MiniMASS / Someș Delivery.
Program
Sâmbătă, 19 octombrie, Parc Armătura
10:00 – 11:30: De la castor la dezvoltări imobiliare – Tur ghidat cu echipa Someș Expres
O explorare a biodiversității și patrimoniului industrial din zona Piața 1 Mai și Canalul Morii, afectate de dezvoltările imobiliare recente.
12:00 – 16:00: RE: Plastic – Atelier de reciclare și upcycling cu Emese Apai
Participanții vor transforma PET-uri în obiecte creative și bijuterii. Atelierul este deschis pentru adulți și copii, care sunt încurajați să aducă propriile materiale reciclabile.
12:00 – 12:30: Vernisaje
Someșul Post Industrial: Patrimoniu disonant și Infrastructură multispecii pe Canalul Morii
FRAGMENT.ARIUM – Instalație artistică despre memoria industrială
12:30 – 13:00: Lansare de carte: Soluții bazate pe natură la Someș
Volumul coordonat de Adrian Dohotaru oferă o viziune interdisciplinară asupra râului Someș și rolului său în transformarea urbană.
13:00 – 14:00: Masa bunei vecinătăți
Brunch comunitar în aer liber, cu mâncare cu arome de toamnă și povești despre patrimoniul local.
14:00 – 16:30: Conversia platformelor industriale: Patrimoniu natural și industrial – Prezentări și masă rotundă
Discuții despre reconfigurarea zonelor industriale din Cluj, cu invitați din domeniul urbanismului, sociologie și ecologiei: Ștefana Pascu Nica, Enikő Vincze, Ana Horhat.
17:00: Discuții libere, muzică și voie bună – DJ set cu GOPO
Duminică, 20 octombrie, Remarul 16 februarie
10:00 – 11:30: Tur ghidat la Remarul 16 Februarie
Un tur al uneia dintre cele mai vechi platforme industriale din Cluj, explorând istoria și transformările sale de-a lungul decadelor.
Un eveniment MiniMASS / Someș Delivery.
Parteneri: Clujul Sustenabil, Caravana I’m Climatic, Asociaţia Studenţilor Arhitecţi Cluj (asta Cluj), Societate Organizată Sustenabil (SOS Someșul Nostru), Clubul de Cicloturism „Napoca”, La Soldăței, Coop 3D, Daisler Print House.
Proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.
Comunicat de presă
Simplu și rapid, pe Cluj.com găsiți informațiile de care aveți nevoie! De asemenea, pentru a fi în pas cu noutățile și evenimentele din Cluj, vă invităm să ne urmăriți și pe Facebook și Instagram.