Vedetele parcului, lebedele albe au revenit pe Lacul Chios
Odată cu instaurarea primăverii, lebedele albe au revenit pe Lacul Chios, încântând privirile celor care aleg să se relaxeze în zona Parcului Central. Alături de simpaticele rațe, lebedele au devenit în ultimii ani un adevărat simbol al Parcului Central, atât clujenii, cât și turiștii, apreciind grațioasele făpturi care înfrumusețează lacul.
Conform Primăriei Cluj-Napoca, lebedele albe și-au petrecut sezonul rece în grija celor de la RADP Cluj-Napoca, sub supravegherea medicului veterinar. Au fost hrănite corespunzător: cu porumb, amestec de grâu și salată verde.
Când revin și lebedele negre?
În primăvara anului 2018, spre deosebire de anii precedenți, alături de cele două lebede albe, au fost acomodați pe Lacul Chios alți doi „rezidenți”: două minunate lebede negre. Acestea au sporit, la rândul lor, farmecul Parcului Central și au devenit rapid, de asemenea, un simbol al Lacului Chios.
Astfel, cum lebedele albe au revenit deja, întrebarea naturală este când vor reveni și cele negre. Se pare că, așa cum se anunță pe pagina oficială a primarului Emil Boc, perechea de lebede negre va reveni în Cluj-Napoca doar la anul, în sezonul cald din 2020. Însă nu vor veni singure, ci alături de pui! Anul acesta cele două lebede au rămas așadar în condiții speciale de îngrijire.
Foto: Primăria Cluj-Napoca, aprilie 2018
Atenție: amenzi pentru hrănirea păsărilor!
Hrănirea excesivă și total nepotrivită a păsărilor din Parcul Central (și nu numai din parc!) a ridicat tot mai multe semne de îngrijorare pentru mulți dintre locuitorii orașului. Autoritățile au decis să ia măsuri.
Astfel, hrănirea păsărilor este interzisă, iar persoanelor care nu respectă această reglementare li se vor aplica sancțiuni. În acest scop, au fost deja amplasate în Parcul Central camere de supraveghere care vor ajuta la depistarea celor care hrănesc păsările.
Poate mai dificil de asimilat pentru unii dintre noi (de ce ar fi rău să hrănești o altă vietate?), este important ca toți locuitorii orașului să înțeleagă faptul că hrănirea excesivă sau nepotrivită (pufuleți, fărâmături, biscuiți etc) reprezintă un factor serios de risc pentru sănătatea și bunăstarea acestor păsări care ne încântă cu prezența lor.
Cum a ajuns Clujul gazda maiestuoaselor păsări?
Lebedele au fost donate Clujului în cadrul unui parteneriat între Primăria Cluj-Napoca (Direcția Ecologie Urbană) și Grădina Zoologică Târgu-Mureș.
Povestea începe însă cu visul a doi frați cărora, în copilărie, mama le vorbea despre frumusețea Clujului de odinioară și despre lebedele care trăiau în Cluj-Napoca. Povestea lebedelor a rămas în mintea celor doi, iar în 2016 au decis să își transforme visul în realitate. Astfel, Andrei Miclăuș – inginer IT într-un program de cercetare în Germania, Alexandru Miclăuș, student la Facultatea de Automatică și Calculatoare din Cluj-Napoca, alături de alți trei prieteni care li s-au alăturat, Marius Muste, medic veterinar, Daiana Prodan, medic stomatolog și Alexandru dr. Stermin, șef lucrări la Facultatea de Biologie și Geologie UBB Cluj, au solicitat sprijinul Primăriei Cluj-Napoca. Aceasta din urmă i-a sprijinit în această inedită inițiativă.
În urma stabilirii unei colaborări cu Grădina Zoologică din Târgu-Mureș, orașul nostru primea în dar, în august 2016, perechea de lebede albe. De atunci, de cum reînvie natura la viață, revin și lebedele pe Lacul Chios.
Articole recomandate:
- Amendă pentru hrănirea păsărilor din Parcul Central – care e motivul
- Lebăda neagră, lebăda albă… curiozități despre minunatele făpturi
Foto: Municipiul Cluj-Napoca | #VisitCluj | Dan Tăuțan