Lebăda neagră, lebăda albă… curiozități despre minunatele făpturi
Sunt într-atât de frumoase încât nu te mai saturi privindu-le… prin simpla lor existență și unduire pe apă, exprimă pură grație, eleganță și noblețe. Lebedele sunt făpturile purității, ale transformării, ale eternității.
În mitologii reprezintă simboluri puternice, profund legate de viață și de moarte, de iubire, mister, metamorfoză. În întreaga lume există doar șapte specii de lebădă, iar două dintre ele aduc bucurie clujenilor în Parcul Central: Lebăda albă / Cygnus Olor (lebăda cucuiată, lebăda de vară, lebăda mută) și Lebăda Neagră / Cygnus Atratus.
Lebedele în mitologii
În miturile celtice, îndeosebi în tradiția irlandeză, se spune că lebedele sunt simbolul călătoriei sufletelor deasupra mărilor către vest, în direcția apusului de soare, către Țara de dincolo. În plus, se credea ca sufletele călătoreau în perechi, ca simbol al uniunii, al parteneriatului și al relației de cuplu.
Tema transformării apare și într-un mit grecesc în care Zeus (Jupiter în mitologia romană) se metamorfozează într-o lebădă pentru a o seduce pe Leda. Tot în mitologia greacă, lebăda reprezintă un simbol al muzelor, al muzicii, fiind dedicată lui Apollo.
Venus (Afrodita, Ishtar, Astarte în alte mitologii), zeița dragostei și a frumuseții, avea un car tras prin ceruri de lebede. Lebăda reprezintă și dualitatea lui Venus, fiind o creatură de apă (cercul), dar și de pământ (crucea).
În simbolismul alchimiei, lebăda nu e văzută ca fiind de gen feminin sau masculin, ci era considerată „o căsătorie a opozițiilor,” a apei și focului, fiind asociată cu Mercur.
Lebăda Albă | Cygnus Olor
Este cea mai cunoscută specie de lebede, dar asta nu-i știrbește deloc din unicitate și frumusețe. Oamenii au început să crească aceste lebede încă de pe vremea Greciei antice, respectiv a Imperiului Roman, iar obiceiul a rămas doar privilegiul nobililor până în secolul al XIX-lea. Abia din secolul al XX-lea și-au făcut apariția în grădinile zoologice sau pe lacurile din parcuri.
Lebăda mută poate zbura în ciuda dimensiunilor mari și a greutății. Un mascul cântărește în medie 11.5 kilograme (dar poate ajunge și la 15 kilograme), în timp ce o femelă nu depășește în medie 10 kilograme. Penajul este alb uniform, cu cioc portocaliu, și se remarcă prezența unei pete negre între cioc și restul capului. Se pare că lebedele au peste 25.000 de pene în arsenalul lor.
Perechile deseori rămân împreună toată viața, deși uneori mai și divorțează. În ritualul nupțial, partenerii își ating ciocurile și piepturile sau își încolăcesc gâturile unul după altul.
.
Lebăda Neagră | Cygnus Atratus
Lebăda neagră a fost descoperită în 1697 și este originară din Australia și Tazmania. Ulterior a fost introdusă în Noua Zeelandă și Europa de Vest. Penajul este negru cu vârfuri albe de aripă, vizibile în zbor. Ciocul este roșu cu o bandă albă subterminală. Lebăda neagră are cel mai lung gât dintre toate lebedele.
Perechile sunt monogame, lebedele se cuplează pe viață, deși este comună și paternitatea în afara cuplului. În ritualul nupțial, partenerii se strigă unul pe altul, își semnalizează cu bătăi de aripi, își întind gâturile, țin ciocul în sus, iar apoi înoată în cercuri cu ciocul ținut în jos.
.
Să ne bucurăm așadar de aceste minunate făpturi care bucură privirile clujenilor în Parcul Central. Avem toată vara la dispoziție să le facem să se simtă apreciate la justa valoare a frumuseții lor. Ele sunt, până la urmă, adevăratele staruri ale Clujului 🙂
? + Info: Wikipedia, Societatea Ornitologică Română