Labirint pe Cetatuie

de | | 2 Minute

In cadrul Festivalului 18+ se va construi un labirint pe Cetatuie. Labirintul – 1001 metri de poveste romaneasca reprezinta una dintre aventurile unice pe care Festivalul 18+ le ofera publicului. Cu fiecare editie, labirintul va gazdui o experienta tematica inedita. Este un loc in care ne pierdem si ne gasim, in care ne dam drumul imaginatiei si ne lasam purtati de indicii, in care cautam si descoperim. Un spatiu viu, construit in asa fel incat sa ne provoace toate simturile. O experienta vizuala, auditiva, tactila, oflactiva, gustativa dar si mentala in acelasi timp.

Anul acesta labirintul se deschide catre folclor, insa intr-o maniera cat se poate de neconventionala. Construit sub tematica “1001 metri de poveste romanesca”, labirintul 18 + urmeaza sa incite publicul, ca o Seherezada autentica, cu motive, texturi, culori, sunete, ilustratii, obiecte, texte tematice, descantece si legende adunate din toate colturile tarii si legate creativ si cu sens in calatoria de 1001 de metrii pe care labirintul o propune.

Ca sub-tema dezvoltata in cadrul acestui spatiu bogat, vom aborda fascinanta lume a “folclorului detentiei”, documentata déjà intr-o lucrare complexa de cunoscutul etnolog Marian Munteanu. Astfel, in acest cadru senzorial plin de poveste, vom incadra o tematica adiacenta iesita din comun: descoperirea folclorului din perspectiva ingradirii libertatii, in toate formele pe care aceasta o ia in comunitatea traditionala. Nu vorbim asadar de o perspectiva restransa, limitata la ideea de libertate fizica, ci de o viziune larga a diverselor forme de captivitate pe care le experimentam. Spectrul este larg, atingand forme ca: captivitatea rituala, eliberarea, sclavia, catania, exilul, captivitatea familiala, iubirea, jertfa, specificul feminin, haiducia, s.a.m.d. O tematica cat se poate de potrivita pentru a fi experimentata in formatul unui labirint. Astfel, labirintul, pe langa a fi un spatiu senzorial exceptional, propune si o
tematica ce reflecta atat frumusetea traditiei, dar este mai mult decat relevanta si pentru spatiul urban contemporan.