La vânătoare de artă prin Cluj – The map is/not the territory
Am pornit zilele trecute într-o vânătoare de artă prin oraș și-am luat la pas câteva muzee și galerii de artă neconvenționale. Am descoperit expoziții și lucruri interesante peste tot, și-o să povestim despre toate cu timpul, însă azi vorbim despre vizita noastră de la IAGA Contemporary Art. Scopul? Simplu. Vrem să te convingem și pe tine să mergi să vizitezi expoziția lui Gabriel Marian, The map is/not the territory.
Expoziția cuprinde lucrări din seria Written portraits a artistului și-ți spunem sincer că par a fi scoase din trendul care a făcut ravagii anul trecut cu aplicațiile AI (artificial intelligence) care-ți modificau fotografiile. Tehnica pe care artistul a folosit-o pentru a realiza portretele e una pe care o explorează de mai mulți ani, unde folosește markere cu vopsea acrilică.
Prin toate aceste portrete inedite, Gabriel Marian „participă constructiv la dezbaterea actuală privitoare la consecințele colonizării și a încercărilor de decolonizare, și, mai ales din punct de vedere cultural (să ne amintim că „harta este/nu este teritoriul”), referindu-se la concepte precum pământ și teritoriu, deteritorializare și reteritorializare elaborate de francezii Gilles Deleuze şi Félix Guattari”.
Toate aceste lucrări ale artistului au o încărcătură și o însemnătate puternică, iar despre tot ceea ce reprezintă poți citi aici, unde sunt explicate ideile și conceptele care dau valoare operelor de artă.
Dacă vei vizita expoziția, vei observa că scrisul este un coprotagonist al operelor. Îl vei regăsi integrat atât în portrete, cât și pe lângă, însoțind lucrarea. Îți oferim un exemplu mai jos, unde poți citi poezia x care evidențiază tema portretului.
Temele cheie pe care le regăsești în arta lui Gabriel Marian abordează binomul viață-moarte, relația om-natură, discriminarea de rasă, gen, religie și orientare rexuală sau urmările colonialismului. Pe noi vizita în galerie ne-a făcut să medităm asupra temelor și după ce-am pășit pragul de ieșire.
Expoziția poate fi vizitată până pe 28 februarie de marți până sâmbătă, între 14:00 și 18:00, iar intrarea este gratuită. Pentru o experiență inedită, îți recomandăm să poposești în fața fiecărui portret, să citești textul care-l însoțește, iar mai apoi să privești iar opera, căci se prea poate s-o analizezi diferit.