La trei ursuleți, o relicvă a comunismului și a copilăriei pe str. Regele Ferdinand | #ClujulVăzutAltfel

de | | 2 Minute

La trei ursuleți, o relicvă a comunismului și a copilăriei pe str. Regele Ferdinand | #ClujulVăzutAltfel

Există pe străzile Clujului rămășițe ale unui trecut despre care generațiile noi de clujeni știu prea puține. Sunt vestigii istorice, sociale, culturale. Și politice. Trecem adesea pe lângă ele și le intuim povestea, însă privirile ne sunt furate rapid de noile reclame, ale unor branduri contemporane.

În peisajul reclamelor urbane, în inima Clujului, pe str. Regele Ferdinand, nr. 23, supraviețuiește (încă) o relicvă a comunismului. La trei ursuleți este un simbol al unei epoci socio-politice de care unii își amintesc cu nostalgie, alții cu oroare. Deopotrivă, însă, vechea reclamă este și un simbol al copilăriei pentru unii, al tinereții pentru alții.

[foto sus: Mihail Onaca]

Vechea inscripție la trei ursuleți se află vizavi de centrul comercial Central, pe acoperișul unei clădiri ce azi găzduiește un magazin naturist și un restaurant. În perioada comunistă, însă, ursuleții de pe acoperiș semnalau un magazin de jucării și tricotaje pentru copii.



Fațada clădirii atrage atenția și datorită dimensiunilor mai reduse, în comparație cu cele două clădiri care o străjuiesc, parcă. În trecut, în jurul anilor ‘70, emblema firmei era iluminată, însă începând din anii ‘80, în scopul economisirii curentului, cei trei ursuleți nu au mai fost iluminați. După alți 10 ani, după Revoluție, ursuleții și-au terminat activitatea. Au rămas însă pe acoperiș, sunt zăriți de trecători din când în când. Unii își amintesc cu nostalgie de ei, alții ridică nedumeriți din umeri și, poate, zâmbesc.

49 gebe alpar la trei ursuleti (2)

[foto: Gebe Alpar]

Zâmbim și noi când îi vedem. În ciuda trecerii timpului, cei trei ursuleți de pe una dintre cele mai importante străzi ale Clujului au rămas integrați peisajului urban. Sunt însă îmbătrâniți de vreme și în paragină.

În Clujul actual, când majoritatea afacerilor locale își desfășoară activitatea în spații închiriate (iar chiriile sunt necruțătoare în centrul orașului), este dificilă asumarea unui brand ancorat atât de bine în spațiul fizic. La trei ursuleți înseamnă acolo, în inima Clujului, pe Regele Ferdinand, vizavi de Central. În cazul unei mutări (și se întâmplă), brandul reinventat și-ar pierde tocmai „rădăcinile”.



Cum se va sfârși povestea celor trei ursuleți? Rămâne de văzut…

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _

p.s. Articol inspirat de fotografia realizată recent de Gebe Alpar. Fotografiile au darul de-a ne opri puțin în loc, de-a ne face să fim mai atenți la ce este în jurul nostru. Mulțumim!