La pas prin Măguri Răcătău – Defileul Someșului Rece
La doi pași de Cluj, pe drumuri liniștite și atemporale, devii oaspete răsfățat al naturii. Mergând la pas prin Măguri Răcătău, înspre Defileul Someșului Rece, constați că nu contează unde mergi, ci că mergi…
Traseu cu mașina: Cluj – Gilău – Someșu Rece – Măguri Răcătău.
Traseu la pas: de la Pensiunea La Ionel încolo, pe drum (107T), până la baraj.
Durata: 1 zi
Ne trezim de dimineață bună, pe la amiază, cu poftă de plimbări, de aer rece și curat. Poți porni și după ce iei prânzul, însă doar dacă prin ceva conjunctură fericită te afli deja în Măguri Răcătău. În caz contrar, din Cluj se pornește după ce răsare soarele, cu entuziasm și voie bună.
Pentru a evita confuziile și pentru a nu ajunge cu mașina pe drumuri de munte imposibil de parcurs pe patru roți, e bine de știut că te afli în comuna Măguri Răcătău, județul Cluj. Comuna este alcătuită din 3 sate: satul Muntele Rece, satul Măguri (aflat mai sus pe… măgură)…
…și satul Măguri Răcătău, care e și reședință de comună și se află jos, în vale.
Acesta din urmă este și cel mai accesibil, fiind ideal pentru zile în care ai chef de munte, natură și aer curat, dar nu ai prea mult timp la dispoziție. Ideal și pentru când ai chef de simple plimbări, cu un grad scăzut de dificultate. Sau pe timp de iarnă ca-n povești, cum era când am ajuns noi prin zonă.
După ce treci de Pensiunea Georgiana și de Pensiunea La Ionel, treci și de Cabana Eledor și de Pensiunea Valea Paradisului, e momentul să-ți părăsești roțile. Nu înainte de a te bucura de vreme: zâmbește soarelui dacă e cer senin. Sau fă un om de zăpadă! 😀
Și îți începi plimbarea, pe așa-numitul drum 107T, ce duce înspre Defileul Someșului Rece. Teoretic scopul e să ajungi la baraj, însă nu e obligatoriu, căci plimbarea în sine e foarte revigorantă, iar peisajele sunt superbe. Pe drum, observi fel și fel de detalii…
Impresionanți unii copaci, cum insistă să supraviețuiască în cele mai inconfortabile – ai zice – locuri. Copacul de mai sus părea crescut direct din stâncă!…
Nu e exclus să întâlnești și câteva vietăți, iar pe timpul verii șansele de a le întâlni cresc.
Caii au rămas marea mândrie a măgurenilor și încă sunt crescuți în zonă. Nu e ceva ieșit din comun să te întâlnești, pe drumuri, cu vreun cal sau mai mulți, lăsați liberi la plimbare (de obicei sunt cai de tracțiune). Calul din imagine era încă legat de mașină (probabil așa l-au dus acolo, pe drum). Când am făcut drumul întors, ne-am întâlnit însă doar cu el, era lăsat să se plimbe în voie.
? Dacă nu sunteți neapărat familiarizați cu animalele, nu-i motiv de panică: în general, caii din zonă sunt relativ obișnuiți cu mașinile și cu oamenii. Trebuie doar să vă trageți pe marginea drumului și, evident, să nu faceți mișcări foarte bruște, să nu urlați, etc, pentru a nu speria calul.
Traseul dus-întors la pas poate dura între 3 și 5 ore, în funcție de starea vremii (noi la întoarcere am prins o mică vijelie de iarnă, de altfel a nins ca în povești toată ziua), în funcție de grup și viteza de deplasare. Dacă alocați o zi acestei experiențe și eliminați ceasul din ecuație, vă veți bucura de o plimbare minunată înspre una din zonele protejate ale județului Cluj. Drum bun!
Dacă vreți să explorați și alte trasee, pe lângă cel prezent (La pas prin Măguri Răcătău), urmăriți rubrica La doi pași de Cluj.
Redactor: Iulia Marc
Fotografi: Tarfin Æé, Zoly Zelenyak, Iulia M.
Bonus 1: harta mâzgălită 🙂
Bonus 2: Dacă cerul e senin, seara devine cu adevărat magică aici, în Măguri Răcătău. Fotografiate cu ajutorul unui telescop + aparat foto: Pleiadele (roi de stele) & constelația Orion. Dacă vreți detalii tehnice, întrebați 🙂