La Cluj se trăiește și se simte la nivel european

de | | 3 Minute

La Cluj se trăiește și se simte la nivel european

La Cluj se trăiește și se simte la nivel european. Identitatea europeană a orașului nostru este calitatea care nu poate fi pusă la îndoială, indiferent de argumente. Prin istoria sa, Clujul este profund atașat de valorile democrației și de liberalism, iar toleranța și diversitatea au fost principiile care i-au adus dezvoltarea și prosperitatea. Astăzi, Clujul se plasează încrezător pe lista orașelor europene cu cel mai înalt nivel de trai, a orașelor în care mulți oameni își doresc să locuiască. Pe de altă parte, evenimentele care au loc în acest oraș transilvan sunt o mărturie de necontestat a dezvoltării ascendente, a deschiderii și a integrării comunității locale în comunitatea de valori de la nivel european.

La Cluj se trăiește și se simte la nivel european

Reflectând asupra Europei, din inima Transilvaniei – 10 ani de când Clujul a devenit un oraș european

Primului dialog cu cetățenii organizat în România de Comitetul Regiunilor, eveniment care a avut loc la 13 iunie, la Casino în Parcul Central s-a concentrat pe tema ,,Reflectând asupra Europei, din inima Transilvaniei – 10 ani de când Clujul a devenit un oraș european.” Participanții la dezbatere au avut ocazia unică să dialogheze deschis cu primarul Emil Boc și cu președintele CoR, Markku Markkulla pe teme ca politici de tineret, mobilitate și transport public, infrastructură, somaj, terorism, calitatea vieții în orașul Cluj. Acest dialog se înscrie în seria de evenimente care plasează Clujul pe harta europeană a orașelor inovative – Conferința Comisiei Europene Open Innovation 2.0 și Întâlnirea europeană a clusterelor inovative.

La Cluj se trăiește și se simte la nivel european

Unde suntem noi, cetățenii orașului, în constelația europeană?

Prosperitatea, stabilitatea și oportunitățile care ni se deschid sunt meritul exclusiv al comunității din care facem parte. În această ordine de idei, nu este întâmplător faptul că orașul nostru se transformă în unica platforma de dezbatere de la nivel național și din această parte a Europei privind procesul de integrare a regiunilor și a cetățenilor europeni în constelația mare a Uniunii Europene. Totodată, acest eveniment cu valoare simbolică pentru Cluj-Napoca trebuie privit ca o chemare spre responsabilizarea și solidarizarea noastră ca și comunitate în fața problemelor comune cu care ne confruntăm zilnic.

Mobilitatea, transportul public, infrastructura, calitatea educației, politicile de tineret, chestiunea ecologică, lipsa spațiilor verzi trebuie privite ca provocări care vor fi rezolvate de noi, locuitorii orașului Cluj. Soluțiile eficiente și durabile pornesc de la fiecare din membrii comunității noastre pentru că regiunile sunt cele capabile să construiască Uniunea Europeană – idee reiterată de domnul primar Emil Boc în cadrul acestui eveniment desfășurat în premieră la Cluj.

Smart City 

Autoritățile locale își asumă sarcina de a crea și a dezvolta avantaje competitive pentru orașul nostru și de a  susține direcția de dezvoltare inovativă. Conceptul de SMART CITY este menit să îmbunătățească și să ușureze viața noastră, a locuitorilor orașului Cluj.

De asemenea, instituțiile publice locale vor susține inițiativele cetățenești prin proiectul de bugetare participativă online. Scopul acestei inițiative este acela de a încuraja împlicarea cetățenilor în procesul legislativ de la nivel local prin oferirea de soluții practice pentru provocările comune. În acest mod, locuitorii clujeni vor putea decide cum și în ce domenii este necesar să fie investiți banii publici și, de asemenea, vor putea primi finanțare pentru propriile proiecte de dezvoltare adresate comunității clujene.

Dinamismul, liberalismul și îndrăzneala iubitului nostru oraș ne provoacă să fim inovativi, zi de zi, în orice situație. Voi cum credeți că trebuie să se dezvolte orașul Cluj-Napoca?

Veronica Onea, redactor Cluj.com
Imagini: Sebastian Cornea,Veronica Onea.