La casa rânduită cu suflet bat călători din lumea întreagă
„Am primit într-o zi o rezervare sub formă de scrisoare, redactată la mașina de scris de către un domn din Cehia, în vârstă de 72 de ani, în care eram anunțați că pleacă din Cehia pe bicicletă pentru a veni la Cluj, în orașul în care au trăit părinții lui. Într-adevăr s-a cazat la noi. Mi-a plăcut modul cum a ales să ne contacteze” – Tudor, unul dintre managerii The Spot Cosy Hostel.
„Welcome! Dear guest don’t be the one who let the dogs out. Please close the gate!”, citesc stând în fața porții, în Piața 14 Iulie, numărul 25, așteptând să intru.
O jumătate de pernă, un soare, un câine și o pisică mă privesc insistent de drăguț. Zâmbesc deplin în timp ce inspectez dincolo de gard. În curte, o domnișoară îmi face cunoștință cu doi câini frumoși și foarte prietenoși. Gazda primitoare mă invită să intru. Gărdulețul de la intrarea în micul hol, îmi aduce aminte de casele de la țară, simplu de tot rânduite.
Însă nu mă aflu într-o casă de la țară, ci într-o casă de oraș, construită în 1920, care acum este loc primitor și comod pentru sute de străini care trec prin Cluj-Napoca sau care vin în oraș – The Spot Cosy Hostel. De fapt, casa asta – transformată în hostel și o echipă de tineri ambițioși au reușit să pună Clujul pe una din hărțile turistice importante din Europa, balkansbesthostels.com.
Tudor este unul dintre tinerii care muncesc, în fiecare zi, la promovarea Clujului în afara țării și contribuie prin turiștii pe care-i aduce aici la economia orașului. Ca și ceilalți din echipă, face asta mânat de pasiune și doar din fondurile proprii, atât cât pot fi ele.
Hostelul din Piața 14 iulie aduce la Cluj turiști din întreaga lume. „La The Spot Cosy Hostel vin oameni din toată lumea, mai puțin din Africa. Foarte mulți dintre ei sunt tineri australieni, care după ce termină liceul, obișnuiesc să călătorească un an și vin în Europa”, spune Tudor.
Turiștii străinii sunt impresionați de ce descoperă la Cluj
„Vin o noapte și stau trei luni, apreciază atmosfera din hostel, se simt ca acasă. Mulți nu știu despre Cluj și sunt doar în trecere spre orașele mult mai promovate turistic, Sibiu, Sighișoara, Brașov etc. Venim în ajutorul lor, le atragem atenția asupra orașului nostru, asupra posibilităților pe care le au turiștii. Majoritatea rămân surprinși de ceea ce văd”, afirmă tânărul antreprenor.
Oamenii care călătoresc nu au vârstă:
„Am primit într-o zi o rezervare sub formă de scrisoare, redactată la mașina de scris de către un domn din Cehia, în vârstă de 72 de ani, în care eram anunțați că pleacă din Cehia pe bicicletă pentru a veni la Cluj, în orașul în care au trăit părinții lui. Într-adevăr s-a cazat la noi. Mi-a plăcut modul cum a ales să ne contacteze”, spune Tudor.
După un tur al hostelului și al grădinii, îi spun lui Tudor că echipa lui ar merita o medalie din partea comunității, din partea autorităților. În replică, primesc multă modestie.
Mă despart cu o stare de bine. Am în minte livingul, pick-up-ul cu colecția de discuri, Bob Marley de pe perete, biblioteca de cărți printre care mai multe numere din „Decât o revistă”, copacul cu ramuri, tapetul din ziare românești tipărite în anul 1949, harta turistică a Balcanilor așezată peste niște perne multicolore, scara vieții suprapusă cu scările adevărate, nucul din grădină.
La poartă, de pe două tăblițe din lemn, două perne, un soare, câinele și pisica mă salută englezește „See you soon!” 🙂