Adevăruri spuse cu iubire. Jurnalista Ruxandra Hurezean și-a lansat cărțile „Povestea Sașilor din Transilvania ” și „Criț. Istoria, poveștile și viața unui sat de sași”
Dacă iubiți Transilvania, e musai s-o cunoașteți mai bine. O parte din poveștile ei știute, dar nespuse până acum, au fost scrise cu multă dăruire de o jurnalistă încăpățânată să le acorde timp, atenție și dragoste. Jurnalist clujean de 25 de ani, Ruxandra Hurezean a lansat de curând cărțile „Povestea Sașilor din Transilvania ” și „Criț. Istoria, poveștile și viața unui sat de sași”, în cadrul Festivalul Internațional de Carte Transilvania din Cluj-Napoca.
Prima carte conține o serie de biografii ale sașilor transilvăneni, iar cea de a doua, o monografie a satului săsesc Criț (Kreuz, în limba germană- Cruce), toate acestea fiind făcute într-o manieră interesantă.
„Ceea ce mă miră întotdeauna la Ruxandra Hurezeanu este extraordinara empatie pe care o are față de obiectul povestirilor sale gazetărești. Reușita provine tocmai din această empatie pe care o propune cu fiecare din povestirile sale de presă, cu interviurile ei. Ruxandra Hurezean este ca un fel de romancier, care face din persoanele pe care le are in vedere ca jurnalist niște personaje, pe care le iubeste și pe care ne propune și nouă să le iubim”, spune eseistul Aurel Codoban.
Un asemenea personaj este Sofia Folberth din Criț, care locuiește acum în Germania, dar „care se întoarce în fiecare primăvară în satul ei, cam deodată cu păsările călătoare”. Aici își petrece cea mai mare parte a timpului la biserica evanghelică, oferind informații turiștilor ca ghid. Prezentă la lansare, Sofia Folberth a vorbit cu modestia și înțelepciunea celor 90 de ani împliniți:
„Eu numai am povestit ce m-o întrebat, așa cum am trăit viața într-un sat unde legile au fost foarte stricte din bătrâni. Numai cu supunere la toate legile și ajutându-ne, am putut să supraviețuim 800 de ani”.
Cărțile Ruxandrei Hurezeanu sunt foarte puternice, te impresionează, te mișcă.
„Cărțile acestea se citesc frumos ca niște cărți de ficțiune, deși nu sunt ficțiune, ele sunt cărți care spun adevăruri. Ruxandra Hurezean e un model pentru jurnalistul modern, care pare să fie împărțit între două tendințe contradictorii, frumos și adevăr. Aceste două porniri interioare ale jurnalistului nu ar trebui să fie separate. Dar în modernitate, sunt. Ruxandra reușește să spună adevărul frumos tocmai pentru că-l spune cu iubire. A pus foarte multă iubire în aceste interviuri și povești și modul în care le-a scris. Adevărul respiră, răzbate din aceste cărți”, afirmă jurnalistul Marius Bența.
Lansarea celor două cărți a fost posibilă cu sprijinul Fundației Michael Schmidt, volumele fiind publicate de către Editura Școala Ardeleană.