Din înțelepciunea lui Juan de Marcos Gonzalez la Jazz in the Park

de | | 2 Minute

Din înțelepciunea lui Juan de Marcos Gonzalez la Jazz in the Park

Da, ne bucurăm cu toții că începe o nouă ediție a festivalului Jazz in the Park la Cluj. Acest proiect special reunește comunitatea și muzica într-un scop comun, acela de a face lumea asta un pic mai bună, mai conștientă, mai naturală și, de ce nu, mai zâmbitoare?

? http://wrti.org

Ei bine, de această dată, festivalul începe într-un mod cu totul remarcabil: gala de deschidere din această seară aduce pe scena Operei Maghiare din Cluj proiectul Afro Cuban All Stars, care-l are ca personaj principal pe Juan de Marcos Gonzalez. Acest înțelept al muzicii cubaneze, unul din arhitecții proiectului Buena Vista Social Club și Afro Cuban All Stars, Juan de Marcos a venit cu drag la Cluj, așa cum a mărturisit în această dimineață la conferința de presă, să ne încânte cu celebrele ritmuri cubaneze. Prezența lui la festival marchează o componentă muzicală cu totul nouă pentru Jazz in the Park, America de Sud fiind reprezentată pentru prima dată în cadrul festivalului.

Juan de Marcos Gonzalez și moștenirea cubaneză

Juan de Marcos este un artist desăvârșit, simplu, care emană o energie și-un echilibru spiritual deosebit. În ciuda oboselii de pe drum și a unei mici răceli, Juan de Marcos a povestit cu strălucire în ochi despre șansa pe care a avut-o să coordoneze un proiect precum Buena Vista Social Club și să lucreze cu idolii lui pe acea vreme: Compay Secundo, Ibrahim Ferrera, Pío Leyva, Ruben Gonzalez – unchiul său.

„A fost proiectul potrivit la timpul potrivit”, spune Juan de Marcos despre Buena Vista Social Club, în contextul unui ansamblu muzical care a scos ritmurile cubaneze în lume, în tandem cu perioada autoritară a conducătorului cubanez Fidel Castro. Oamenii liberi în spirit și dragoste pentru muzică, acești coloși simpli ai ritmurilor cubaneze care au constituit fenomenul Buena Vista Social Club, l-au îndemnat și pe Juan de Marcos să-și dedice viața și talentul promovării muzicii lor în lume.

La Cluj, Juan de Marcos aduce proiectul Afro Cuban All Stars, pe care îl coordonează încă din 1997, de pe vremea în care s-a dezvoltat și conceptul Buena Vista Social Club. Dacă pe atunci, Juan de Marcos se număra printre cei mai tineri componenți ai formațiilor respective, astăzi este cel mai în vârstă membru al Afro Cuban All Stars, dar asta nu-i știrbește cu nimic din vibrația și energia specifice muzicii cubaneze. Astăzi are alături de el 14 instrumentiști extrem de talentați, printre care se numără și fetele lui, Gliceria Gonzalez (clape) și Laura Lidia González (clarinet).

„It’s all about having fun, being joyful”, spune Juan de Marcos.

„Mă aștept să și dansăm cu toții în seara asta la concert. Muzica noastră e despre bucurie, emoție, iar dansul este o modalitate de expresie a omului de când acesta nu putea să vorbească și să comunice altfel.”