Jazz in the Park 2016 ia startul
7 zile cu muzică bună și activități diverse: scene pe Malul Someșului și în Parcul Central, muzică jazz și clasică, concurs și implicare în comunitate
Festivalul Jazz in the Park începe astăzi, 27 iunie, la Cluj-Napoca. Evenimentul va fi deschis de concertul susținut de Teodora Enache și Benny Rietveld Quintet și va avea loc în curtea Muzeului de Artă din Cluj-Napoca, de la ora 20:00.
„Mă simt minunat aici. Până acum, în România am mai fost doar la București. Simt o energie unică, e genul de eveniment care transformă orașul și aduce o infuzie de energie, îmi place ce am văzut până acum aici”, declară basistul și directorul muzical al trupei Santana, Benny Rietveld.
Marți, miercuri și joi, muzica jazz se mută pe malul Someșului, în zona plajei Grigorescu unde va avea loc concursul internațional Jazz in the Park, la care participă 18 trupe din țară și străinătate. Aici concertele vor începe de la ora 16:00 și vor dura până la ora 22:00.
Vineri, sâmbătă și duminică festivalul va avea loc în Parcul Central, unde vor fi amplasate 3 scene pe care se va cânta muzică live, atât jazz, cât și alte stiluri muzicale. Pentru prima dată, în cadrul festivalului va fi amenajată o scenă dedicată muzicii clasice pe care vor cânta muzicieni cunoscuți la nivel național și internațional, toți absolvenți ai Liceului de Muzică Sigismund Toduță din Cluj-Napoca.
Ce poți face pe Malul Someșului
Timp de trei zile, de marți și până joi, jazzul e prezent după-amiaza și seara pe malul Someșului, în zona plajei Grigorescu. Publicul va putea să descopere trupe talentate de jazz din România, Marea Britanie, Israel și Italia, dar și să se bucure de spații de relaxare, zone de jocuri și de sport. Malul Someșului este folosit în cadrul festivalului Jazz in the Park pentru al doilea an consecutiv ca loc de desfășurare a concertelor. Seara, de la ora 22:00, artiștii și participanții sunt așteptați la jam sessions în Colin’s Gastro Pub.
În weekend găsești muzica, relaxarea și activitățile în Parcul Central
Concertele live, activitățile și zonele dedicate celor mari și celor mici vor avea loc vineri, sâmbătă și duminică în Parcul Central. Este pentru prima dată când festivalul va folosi întregul parc. Vor fi amplasate 3 scene: una principală, la intrarea în parc dinspre Cluj Arena (pe locul unde era și până acum scena din cadrul festivalului), una secundară, la intrarea în parc dinspre Opera Maghiară și o scenă de muzică clasică, Classic Stage. Vineri concertele vor începe de la ora 18:00, iar sâmbătă și duminică de la ora 12:00.
Astfel, vineri vor concerta în parc Hot Club de Cluj, câștigătorii concursului Jazz in the Park de anul trecut, Jazzybirds, pianistul lui Adele care vine cu un proiect personal, Neil Cowley Trio și unul dintre headlineri, Kovacs. După ora 23:30 seara continuă la jam sessions în Colin’s Gastro Pub.
„Ne-am dorit să folosim tot mai mult din parc, așa că acum vom folosi tot Parcul Central în cadrul festivalului. Vineri vom deschide practic porțile imaginare ale parcului. Am extins suprafața evenimentului, pentru că vom pune o scenă secundară, înspre Opera Maghiară. Line-up-ul de acest an este preferatul meu, iar Hindi Zahra a fost una din cele mai cerute persoane de către public. Ne bucurăm că am reușit să ținem cont de propunerile oamenilor Vom avea și o scenă dedicată muzicii clasice, acum îndrăznim să facem un setup atipic, tocmai din dorința de a o promova. Între cele două scene din parc se vor regăsi foarte multe activități”, declară directorul festivalului Jazz in the Park, Alin Vaida.
Concert de pian la miezul nopții, relaxare și muzică pe timp de zi
Sâmbătă și duminică activitățile și recitalurile încep la ora 12 cu un program de muzică clasică susținut de Bogdan Vaida, Iulia Merca, Tiberius Simu, Nicoleta Ion și Ioana Cadar Freisinger. Sâmbătă vor mai concerta Jazú, Aida și Noi, Naked, Ours Samplus și AaRON.
Sâmbătă, la miezul nopții, Parcul Central va găzdui pentru prima dată un recital de pian susținut de pianistul Bogdan Vaida.
Ziua de duminică începe tot cu muzică clasică, de la ora 12 și continuă cu Mihai Dobre, de la Șuie Paparude, Platonic Band, Benjamin Kolloch Quartet, Andrada Codorean&Swing Mob și Hindi Zahra.
Activități pe toate gusturile la Jazz in the Park
Pe lângă muzica bună, în Parcul Central vor fi amplasate zone dedicate copiilor, jocurilor, artelor și designului, relaxării, sportului și filmului. Cei care doresc să se relaxeze își vor putea întinde hamacul sau pătura în zona chill, persoanele interesate de sport vor putea testa pereții de cățărat și pot învăța să joace minigolf, în timp ce bicicliștii vor avea spațiul lor de unde vor putea închiria și repara biciclete. Pentru cei mai mici participanți vor fi organizate ateliere de pictură și ceramică, jocuri și concerte. Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca vine la Jazz in the Park cu expoziții de pictură și sculptură, workshopuri și cu o prezentare de modă, revista Glamour va descoperi pe tot parcursul festivalului cele mai cool look-uri de festival, iar Târguțu’ Vintage vine cu lucrușoare făcute de mâini iscusite. După lăsarea serii, scena secundară se transformă în cinematograf unde se vor proiecta scurtmetraje.
Pentru că muzica bună cere mâncare bună, la Jazz in the Park publicul se va putea delecta cu paste, salate, pizza, burgeri, burrito, bruschete, sandvichuri, dar nu lipsesc nici bunătățile dulci: înghețată, ciocolată, prăjituri, clătite, gomboți, papanași, cheesecake, totul asezonat cu delicioase limonade, sucuri ori cafea.
Campanie eco la Jazz in the Park
Organizatorii Jazz in the Park îi invită pe participanți să fie responsabili cu mediul, să nu lase deșeuri în urma lor și să acționeze în mod ecologic. În acest sens vor fi puse la dispoziția participanților saci menajeri, pe care îi vor putea ridica de la InfoPoint. 10.000 de pahare reutilizabile vor fi puse în vânzare, iar materialele promoționale din anii trecuți au fost transformate în sacoșe.
Susține Fondul Jazz in the Park
Intrarea este liberă la toate concertele și activitățile de pe malul Someșului și din Parcul Central. Participanții la Jazz in the Park au posibilitatea de a cumpăra un bilet neobligatoriu la festival. Din banii care se vor strânge în Fondul Jazz in the Park vor fi finanțate anul acesta 3 proiecte de artă experimentală: Moara, Măscărici și Our Environment Remixed. În plus, cei care cumpără biletul neobligatoriu de la festival sau din rețeaua BiletMaster.ro vor primi o brățară de susținere Jazz in the Park. Organizatorii își propun să strângă cel puțin 15.000 euro și vor să arate astfel că prin implicarea fiecăruia putem produce schimbări vizibile și pozitive în jurul nostru.
Jazz in the Park este un proiect cultural realizat cu sprijinul Primăriei, Consiliului Local Cluj-Napoca, Consiliului Județean Cluj și cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național și Ministerul Afacerilor Externe, departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni. Proiectul susţine candidatura oraşului Cluj-Napoca la titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021. Parteneri principali: BCR, Staropramen.
Parteneri: Alexandrion Group Romania, Sensiblu, Vodafone, E.ON Business Services, Daisler Print House, Colin`s Gastro Pub. Susținători: Hola Media, Compexit, Bosch, Ambasada SUA în România, British Council, Centrul Cultural German din Cluj, Ambasada Olandei.