„Parcul este spațiul tuturor” – de la idee și multe refuzuri, până la Jazz în Parcul Central

de | | 4 Minute
„Oare cum ar fi fost dacă făceam un festival de muzică clasică?”
„Oare cum ar fi fost dacă Jazz in the Park debuta ca un festival tipic pe bilete, în loc de ce este acum?” 
„Oare dacă nu făceam Jazz in the Park, ar fi existat acest proiect?” (Classic Unlimited, n.r.)

Experiențele frumoase creează conexiuni între oameni, între oameni și locuri, între oameni și idei. Iar dacă pe fundal se aude soundtrack-ul potrivit, ne rămân în suflete pentru totdeauna. Festivalul care a readus parcurile clujene în atenția comunității, cu muzica jazz pe post de intermediar, își are farmecul de-aici: din conexiuni între oameni, locuri și idei, toate deopotrivă.

Jazz in the Park a crescut de la an la an, fără a-și pierde acel farmec de eveniment ivit natural în rândul comunității, ca o urmare firească a evoluției urbane. În 2018, festivalul împlinește 6 ani. A rămas la fel de autentic în exprimarea artistică și culturală, precum și în intențiile și obiectivele sale.

Așa că nu-i de mirare că există atât de mulți clujeni (și nu numai) care îndrăgesc festivalul și-l așteaptă cu nerăbdare în fiecare an.

Înainte de început: „să mutăm muzica clasică din sălile obișnuite”

Alin Vaida, directorul Jazz in the Park, omul care a pus pe roate o poveste frumoasă și inedită pentru orașul nostru, împărtășește în scris, pe site-ul festivalului, cum a apărut ideea festivalului. Cum a început totul, așadar?

E o aventură lungă, una care continuă, e plină de emoție și înseamnă mai mult decât un job, atât pentru mine cât și pentru colegii mei de la Fapte, însă această aventură a început cu mult înainte de prima melodie care a răsunat în parc.

Prin 2011, dorind să-l sprijine pe fratele său, pianistul Bogdan Vaida, Alin se gândea să mute muzica clasică în afara sălilor convenționale – în acestea existând adesea o atmosferă prea oficială, prea rigidă, cu prea multe reguli.

La polul opus, parcul este spațiul tuturor, îl simțim ca o zonă de relaxare, de plimbare și părea mai potrivit.

Înainte de-a începe demersurile propriu-zise de punere în practică a ideii, Alin și-a îndreptat însă atenția înspre jazz, ca gen muzical. Cum ar fi fost dacă aveam muzică clasică în parc, în loc de jazz?
program jazz in the park

Jazz in the Park… dar în alt parc!

Din 2012 a început munca propriu-zisă pentru organizarea primei ediții Jazz in the Park. Primul parc înspre care organizatorii și-au îndreptat atenția nu a fost însă Parcul Central, ci Parcul Sportiv Iuliu Hațieganu din Cluj, care, fiind un spațiu închis, ar fi permis cu ușurință introducerea biletelor la intrare. Au primit și primul refuz. Retrospectiv, Alin Vaida își pune întrebarea:

Oare cum ar fi fost dacă Jazz in the Park debuta ca un festival tipic pe bilete, în loc de ce este acum? Cu siguranță nu aveam fondul festivalului.

Următorul parc înspre care și-au îndreptat atenția le-a adus din nou un refuz. Parcul Central era recent renovat, iar organizarea festivalului ar fi putut crea stricăciuni. După multe insistențe și o transformare în motivația ce stătea la baza acestei idei, cu mutarea accentului pe comunitate, până la urmă Jazz in the Park a primit aprobare pentru desfășurare în Parcul Central din Cluj-Napoca.

Cred că dacă nu era toată această luptă, festivalul nu căpăta aspectul comunitar pe care-l are, poate nu era atât de primitor și îndreptat spre întreaga comunitate. Poate…

activități la jazz in the park

Șase ani mai târziu: Jazz in the Park 2018 și continuarea ideii inițiale prin Classic Unlimited

După fix șase ani de la prima melodie jazz ce răsuna în Parcul Central din Cluj, Jazz in the Park se desfășoară și în acest an, în perioada 21 iunie – 1 iulie 2018. Comparativ cu ediția trecută, festivalul crește de la 7 zile la 11 zile de jazz și voie bună în parc. 
Astfel, Concursul Internațional Jazz in the Park va avea loc, pentru prima dată în weekend, de vineri și până duminică, în perioada 22-24 iunie 2018. Vor urma 3 zile de concerte pe bilete și reprezentații stradale (25-27 iunie), iar apoi timp de patru zile, concertele vor avea loc pe scenele din Parcul Central, în perioada 28 iunie – 1 iulie.
Jazz in the Park Riverside plaja grigorescu
Alin amintește spre final și de un fapt interesant, despre cum în cele din urmă proiectul cultural dedicat fratelui său, a fost în cele din urmă implementat. Classic Unlimited, un turneu național cu recitaluri de muzică clasică desfășurate în spații neconvenționale, a avut loc în toamna 2017, însumând nouă concerte în șase orașe diferite. Bogdan Vaida a purtat muzica clasică în tipografii, service-uri auto, birouri, berării sau hale de producție, dovedind că muzica poate fi a tuturor, oriunde.

Vă recomandăm cu drag să aflați povestea integrală chiar de la Alin, din acest articol:  https://goo.gl/PAZvhr

 Turneul național Classic Unlimited ajunge la Cluj: Muzică clasică în atelier, la tipografie și în birou