Ce este izolația cu vată bazaltică și de ce să o alegi?

de | | 2 Minute

Ce este izolația cu vată bazaltică și de ce să o alegi?

Importanța unei case bine izolate nu poate fi subliniată îndeajuns: izolația dimensionată și montată corespunzător poate reduce consumul de energie – poate menține căldura iarna și răcoare vara, economisindu-ți bani cu facturi de întreținere mai mici.

Pentru proprietarii de case și constructorii de case deopotrivă, izolația cu vată de sticlă a fost varianta preferată timp de multe decenii. În timp ce vata de sticlă rămâne în continuare foarte populară, există un tip relativ nou de izolație, care câștigă din ce în ce mai mult teren în domeniul construcțiilor: vata bazaltică.

Ce este izolația cu vată bazaltică?

Vata bazaltică, care se mai numește și vată minerală, vine sub formă de plăci ușor de manipulat și de montat, spre deosebire de vata de sticlă care se găsește sub formă de rulouri. Și, în loc să fie compusă din fibre pufoase de sticlă, vata bazaltica este făcută din… roci! Mai exact, din bazalt, o rocă vulcanică formată din minerale bogate în magneziu și fier. Deși pare ușor incredibil, iată o scurtă explicație a procesului de producție.

Roca naturală este încălzită într-un cuptor, la aproximativ 1600 de grade Celsius, până când se transformă în lichid. Lichidul, asemănător magmei, este expus la un jet de aer sau abur de înaltă presiune și, apoi, se introduce în centrifugă, la viteze extrem de mari, pentru a se obține acele fire lungi de fibre. Aceste fire sunt ulterior captate și comprimate în covorașe groase și dense, tăiate în plăci de dimensiuni potrivite.

Unde se folosește izolația din vată bazaltică?

Să presupunem că ți-ai calculat necesarul de cărămidă pentru zidurile casei tale, folosind în mod convenabil un calculator caramida, apoi le-ai ridicat și urmează să le izolezi. Cum și unde aplici izolația de vată bazaltică?

Izolația din vată bazaltică se montează oriunde ai instala și izolația de vată de sticlă sau din orice alt tip de material, inclusiv pereți, podele, tavane, poduri și spații de acces. Mai mult, vata bazaltică este extrem de potrivită pentru camerele amplasate în partea de nord a casei, unde este mai rece, dar și pentru spațiile care au nevoie de izolație fonică, la fel ca în cazul sălilor de cinema sau al studiourilor de muzică. Și pentru că vata bazaltică este foarte rezistentă la foc, este, de asemenea, ideal de utilizat ca barieră ignifugă între etajele unei case.

Vata bazaltică este, totodată, un material cu care se lucrează ușor: plăcile rigide pot fi tăiate cu un cuțit zimțat sau cu un fierăstrău de mână pentru a se potrivi perfect în poziție. În cazul în care se udă, apa se adună în picături pe suprafața plăcii și se scurge, fără a pătrunde în fibrele acesteia. Fibrele de vată bazaltică sunt atât de compacte, încât nu există nicio șansă ca izolația să se deplaseze din poziție sau să se prăbușească.


Articol publicitar