„Istoria românilor pe scurt”: 2000 de ani de istorie într-o comedie satirică, în trei personaje

de | | 3 Minute

Se apropie premiera spectacolului „Istoria românilor pe scurt”

Un popor care nu poate să se amuze de propriul trecut nu este un popor matur. Acesta ar putea fi motto-ul spectacolului „Istoria românilor pe scurt”, o comedie satirică cu elemente de teatru muzical și teatru de păpuși, care își propune să acopere (în doar trei personaje!) complicata istorie a românilor lungă de 2.000 de ani.

Chiar dacă nu răspunde la ele, piesa dorește să ridice o serie de întrebări legate de identitatea națională, de naționalism și de locul pe care îl ocupă românismul atât în spațiul ideatic contemporan cât și în cel geografic al condiției periferice caracteristice estului european. Spus pe șleau, textul urmărește să descopere identitatea etnică și politică a românilor prin diferite incursiuni (ne)ortodoxe în istoria antică și modernă, cercetând ce se află în spatele miturilor fondatoare și a intangibilelor valori naționale.

istoria romanilor pe scurt 2

Premiera va avea loc sâmbătă, 26 iunie, la ora 19, când publicul clujean va putea urmări „Istoria românilor pe scurt” la noul teatru Magic Puppet, înființat în februarie, 2020. Deși „Istoria…” nu este (doar) teatru de păpuși și deloc teatru pentru copii, Asociația Magic Puppet are ca prim scop promovarea artei păpușăriei și a magiei scenice, folosind multiple mijloace de comunicare și implementarea unor proiecte / activități comunitare locale menite să susțină dezvoltarea artistică, socială, culturală și educative. În 2019, Magic Puppet, împreună cu Centru de creație Maidan au renovat și utilat „Casa artelor” de pe Bulevardul Eroilor 16, spațiul care găzduiește și revista Orașul și în care vor avea loc reprezentațiile piesei „Istoria românilor pe scurt”. 

istoria romanilor pe scurt

Bogdan Gontineac este actor la teatrul Magic Puppet. A terminat facultatea de teatru și film a universității Babeș-Bolyai și a jucat, printre altele, în „Via Negativa” în regia lui Raul Coldea la Reactor. Interpretează în prezent diferite roluri în spectacolele „Bucătarul regelui,” „Fabuloasa aventură a lui Pim” etc.

Dragoș Lupău este actor la teatrul Magic Puppet și are o licență în artele spectacolului de la Universitatea de Vest din Timișoara și un masterat în actorie de la UBB. A jucat în „Avioane de hârtie” de Elise Wilk în regia lui Ion-Ardeal Ieremia la Teatrul Național Timișoara în 2015 și joacă în prezent în diferite spectacole ale teatrului Magic Puppet.

Silviu Ruști a urmat cursurile secției Actorie din cadrul Facultății de Teatru și Televiziune din Cluj, pe care a absolvit-o in 2009. În 2007 a colaborat cu regizorul Tristan Sharps și Compania DreamThinkSpeak din Marea Britanie în cadrul proiectului “Don’t look back.” Din 2009 până în 2014 a fost angajat al Teatrului de Păpuși “Puck” ca actor păpușar. Din 2012 a fondat compania de teatru independentă “Magic Puppet” alături de Florin Suciu.

Lucian Țion deține un doctorat în artele spectacolului de la National University of Singapore și un masterat în film studies de la University of Amsterdam. A regizat spectacolul „Operele lui Shakespeare pe scurt” în 2011 pentru Teatrul Andrei Mureșanu din Sfântu Gheorghe, filmul „Parastasul lui Viorel nu se mai ține aici” în 2010 și a scris textul spectacolului „Sărățele și friptură: o serată cu Decebal și Traian” în cadrul rezidenței dramaturgice Drama 5 de la Reactor. În prezent lucrează ca și cercetător și profesor la Universitatea din Lodz.

istoria romanilor pe scurt

Istoria românilor pe scurt

Scenariul și Regia: Lucian Țion
Păpuși: Florin Suciu și Oana Tămaș
Cu: Bogdan Gontineac, Dragoș Lupău, Silviu Ruști

Nerecomandat minorilor sub 14 ani.

Premiera: 26 iunie, 2021, Magic Puppet, Eroilor 16, Cluj.


Comunicat de presă