Ce impact au sistemele IoT asupra protejarea mediului?

de | | 2 Minute

Sistemele IoT și mediul

Proiectele inovative  incluse în conceptul de smart city pot fi implementate facil cu ajutorul Internet of Things (IoT). La baza unui astfel de proiect stau tehnologii embedded (integrate) create și furnizate de companiile de software development.

Un oraș smart utilizează tehnologia informației și comunicațiilor pentru a crea servicii publice cu un grad de eficiență ridicat. Acest concept se bazează pe utilizarea datelor pentru a asigura o simbioză în ceea ce privește rețeaua de utilități publice precum: transport și drumuri publice, electricitate, managementul deșeurilor, managementul zonelor verzi, dar și alte servicii complementare importante, având un impact ecologic și sustenabil.

În cele ce urmează, vor fi punctate aspecte relevante în ceea ce privește impactul pe care îl au sistemele IoT asupra protejării mediului înconjurător.

Sisteme inteligente de gestionare a deșeurilor

Sistemele inteligente ce vizează gestionarea deșeurilor se concentrează pe rezolvarea provocărilor de gestionare a deșeurilor urbane folosind dispozitive inteligente (pubele inteligente, mecanisme de cântărire a camioanelor de gunoi etc.), echipate cu senzori care detectează nivelul deșeurilor, sisteme inteligente de monitorizare și aplicații mobile.

„Coșurile inteligente” au menirea să transfere date în timp real despre situația deșeurilor, facilitând astfel procesul de colectare. Totodată acestea contribuie la reducerea congestionării traficului prin diminuarea poluării aerului.

Dintr-o altă perspectivă „pubelele inteligente” dețin și alte avantaje pe lângă cele de natură financiară. Acestea au ca obiectiv creșterea gradului de conștientizare a populației cu privire la salubrizarea străzilor și încurajarea acțiunilor de reciclare.

Sisteme inteligente ale rețelelor electrice și contoare de utilități

Rețeaua de energie inteligentă deține un rol important în sprijinirea durabilității proiectelor de tip smart city. Acestea au menirea să valorifice resursele orașului într-un mod mai conștient cu efecte cât mai reduse asupra mediului înconjurător, contribuind totodată la restabilirea în condiții optime a serviciilor de energie în cazul posibilelor întreruperi.

În ceea ce privește beneficiile asupra administrației publice acestea sunt considerabile: de la costuri operaționale reduse, la optimizarea acțiunilor de management, sau chiar îmbunătățirea măsurilor de securitate, până la integrarea surselor de energie regenerabilă.

Sistemele inteligente de utilități sunt platforme care încorporează contoare inteligente de electricitate, apă și gaz, iluminat stradal, management inteligent al deșeurilor și parcare publică. Astfel, administrația publică va putea să integreze date pentru diferite sisteme și să reducă cheltuielile de natură financiară în scopul furnizării optime a serviciilor de utilitate publică.

Sisteme de monitorizare inteligente pentru calitatea aerului

Implementarea unui sistem de monitorizare a calității aerului este primul pas către îmbunătățirea calității aerului în orașele din întreaga lume.

Prima și cea mai importantă misiune este eliminarea sau reducerea factorilor de poluare prin utilizarea informațiilor furnizate de senzorii și sistemele de calitate a aerului. De exemplu, traficul poate fi optimizat în scopul decongestionării zonelor problematice. Astfel, administrația locală va putea furniza informații care să faciliteze educarea comunității în scopul îmbunătățirii percepțiilor colective asupra traficului dar și a efectelor acestuia asupra poluării aerului.

Mai mult decât atât, orașele din Europa vor avea nevoie de sisteme inteligente în ceea ce privește calitatea aerului pentru a se conforma cu Standardele de Calitate a Aerului ale Uniunii Europene, care sunt în curs de revizuire de la începutul anului 2022, și cu ghidurile Organizației Mondiale a Sănătății, publicate în septembrie 2021.

AROBS Transilvania Software este una din companiile care furnizează servicii de software development care deține expertiză în industria IoT cu aplicabilitate în proiectele de smart city, care se pot implementa cu ajutorul sistemelor integrate (embedded).


Articol publicitar
Noutăți de la AROBS Transilvania Software » aici.