Cea mai mare investiție de reconversie urbană din România, aprobată de Consiliul Local Cluj-Napoca într-un proiect mixt pe fosta platformă Carbochim

de | | 6 Minute

Cea mai mare investiție de reconversie urbană din România pe fosta platformă Carbochim

Proiectul propus de IULIUS și Atterbury Europe transformă fosta platformă industrială într-un ansamblu deschis comunității: cultură – parc – entertainment – shopping – office

Planul Urbanistic Zonal pentru reconversia fostei platforme industriale Carbochim și restructurarea zonei din Piața 1 Mai a fost aprobat de Consiliul Local Cluj-Napoca. Investiția companiei IULIUS, estimată la peste jumătate de miliard de euro, reprezintă un demers de valorificare a unei zone industriale, parțial utilizate (30%), și transformarea sa în pol de atractivitate urbană accesibil întregii comunități. Acesta va fi deschis spre râul Someș prin amenajarea culoarului verde-albastru ca platformă socială și în conexiune cu centrul orașului, din apropiere. Conceptul actual, semnat de UNStudio, nume cu rezonanță în topurile mondiale de arhitectură, este rezultatul unui amplu proces de analiză și implementare a solicitărilor venite din partea autorităților, comisiilor de specialitate, diferitelor instituții și ale comunității locale. Astfel, noua Parte din Cluj propune:

  • un pol de dezvoltare socio-economică a orașului, care implementează obiective din strategia de dezvoltare urbană pentru Cluj-Napoca
  • materializarea culoarului verde-albastru prin întregirea, extinderea și amenajarea malului râului Someș perimetral
  • completarea centurii verzi cu o nouă grădină urbană, de peste 52.000 mp, în conexiune cu parcurile Armătura și Feroviarilor
  • conservarea și aducerea în circuitul public a două clădiri de patrimoniu industrial
  • restructurarea zonei prin soluții de mobilitate urbană: pod rutier și pasarele pietonale peste Someș, noi sensuri giratorii, străzi lărgite și modernizate, piste de bicicletă, facilități pentru transport alternativ
  • proiect family-friendly: branduri high-end, ancore cu profil dedicat familiilor și home&deco, cel mai variat mix de cafenele cu tematică internațională și restaurante concept din țară, fresh market, servicii și produse locale, concepte de family entertainment și edutainment în premieră națională sau regională
  • spații de birouri premium și de susținere a antreprenoriatului local

Cea mai mare investiție de reconversie urbană din România, aprobată de Consiliul Local Cluj-Napoca - jumătate de miliard de euro într-un proiect mixt pe fosta platformă Carbochim (2)Prima etapă a demersului a fost relocarea fabricii Carbochim, cel mai mare producător de abrazive profesionale din România, într-o zonă pretabilă producției industriale și adaptată activității (se utiliza doar 30% din cele aproximativ 14 hectare pe care se întindea platforma), și modernizarea cu echipamente performante. Procesul, realizat tot de IULIUS, a presupus investiții de 7 milioane de euro până în prezent și permite optimizarea și eficientizarea activității, care nu a fost întreruptă.

Proiectul a finalizat etapa de analiză și avizare, importantă pentru dezvoltarea conceptului prin implementarea solicitărilor venite din partea autorităților, comisiilor de specialitate, diferitelor instituții, dar și ale comunității locale, care și-a exprimat așteptările de la acest proiect prin intermediul platformei online de consultare publică www.partedincluj.ro. Platforma a fost activă în tot acest timp și a generat circa 9.500 de păreri.

Totodată, au fost realizate studii de amploare, cu specialiști locali, naționali și internaționali, de la cele de studiere și scanare 3D a clădirilor existente, de patrimoniu, privind traficul şi arboricol, până la sondaje de piață privind proiectul și funcțiunile sale, din care a reieșit că 8 din 10 clujeni care au auzit de proiect îl consideră o idee foarte bună pentru dezvoltarea orașului. Aceleași studii arată un grad ridicat de favorabilitate al proiectului: 89% dintre respondenți consideră benefică integrarea vechilor zone industriale în planurile de dezvoltare a orașului, 92% au spus că grădina urbană este printre cele mai importante funcțiuni pentru ei, 91% se așteaptă ca proiectul să impulsioneze creșterea economică, iar 90% cred că va contribui la amenajarea culoarului verde-albastru al Someșului.

Totodată, 94% dintre persoanele intervievate consideră noul proiect IULIUS – care include funcțiuni culturale în premieră pentru România, ca parte a unui proiect real estate (centru de arte performative, sală de spectacole), dar și concepte de entertainment unice în regiune (centre interactive de divertisment pentru toate vârstele) – benefic pentru diversificarea ofertei de petrecere a timpului liber din oraș. Astfel, 93% dintre respondenți au o părere bună și foarte bună despre noul centru cultural dedicat artelor performative care va fi integrat în proiect și 92% au o părere bună despre includerea conceptelor pentru copii și tineri.

Cea mai mare investiție de reconversie urbană din România, aprobată de Consiliul Local Cluj-Napoca - jumătate de miliard de euro într-un proiect mixt pe fosta platformă Carbochim (3)

Acest proiect este de nivel european, integrează toată experiența noastră în dezvoltarea și operarea proiectelor mixed-use de regenerare urbană din ultimul deceniu, dar și viziunea internațională privind viitorul orașelor. Este un demers care gravitează în jurul oamenilor încă de la început, inspirat din așteptările lor și conceput pentru a fi parte din viața lor. Ne bucură implicarea și susținerea comunității locale și a mediului de business, ceea ce întăreşte capacitatea proiectului propus de a contribui la direcția de dezvoltare economică, culturală și socială a Cluj-Napoca, oraș în care suntem prezenți de 17 ani. Este un proiect care are în centrul său verdele și istoria locului, deschizând către oameni o zonă industrială și armonizând-o ca parte activă socio-economică din oraș”, a declarat Sorin Guttman, Manager proiect de reconversie urbană propus de IULIUS la Cluj-Napoca.

Clădiri de patrimoniu industrial, reconvertite în spații ale comunității

Proiectul propune implementarea bunelor practici internaționale privind integrarea elementelor de patrimoniu industrial într-o investiție de real-estate, prin păstrarea unor clădiri simbol pentru identitatea locului – hala cu arcade și clădirea administrativă sunt cele cu valoare ambientală pentru care s-a putut realiza asta, conform studiilor și expertizelor realizate. Hala cu arcade, din anii `50, va fi convertită în centru de arte performative, un spațiu care va fi gestionat în parteneriat cu Centrul Cultural Clujean, și va permite susținerea mediului artistic și creativ local, iar clădirea administrativă de cărămidă, reprezentativă pentru imaginea Carbochim și un reper ambiental pentru Piața 1 Mai, va fi conservată și utilizată ca spații interactive dedicate mediului antreprenorial.

Pe lângă centrul de arte performative va fi realizată și o sală de spectacole, ambele concepte culturale fiind o premieră pentru un proiect real-estate din România. De altfel, proiectul va include o componentă de entertainment amplă, urmând să includă și spații pentru evenimente în aer liber, cele mai noi tehnologii cinematografice și open air cinema, centre interactive de divertisment pentru toată familia, librărie-concept, zone dedicate pentru sport și wellness. Acestea fac parte din suprafața de retail, alături de aproximativ 400 de branduri premium și mass market, ancore cu profil dedicat familiilor și home&deco, cel mai variat mix de cafenele cu tematică internațională și restaurante concept din țară, fresh market, servicii și produse locale, hub medical etc.

Cea mai mare investiție de reconversie urbană din România, aprobată de Consiliul Local Cluj-Napoca - jumătate de miliard de euro într-un proiect mixt pe fosta platformă Carbochim (1)

Grădină urbană cu arbori maturi, în prelungirea culoarului verde-albastru

Element important pentru dezvoltare este integrarea râului Someș ca ancoră a noii dezvoltări, un element central către care se va deschide întregul proiect și care va deveni accesibil publicului. Investiția IULIUS în reamenajarea malului râului Someș se aliniază la strategia orașului pentru dezvoltarea culoarului verde-albastru, raliindu-se demersurilor administrației publice, realizate și în desfășurare din vecinătate.

Culoarul verde va fi prelungit în proiect cu o grădină urbană nouă, de peste 52.000 mp de spații verzi amenajate, realizată cu expertiza companiei în demersuri similare din proiectele sale mixed-use, cu arbori de mari dimensiuni, care oferă beneficiile unui parc matur. Pentru amenajarea acesteia vor fi folosiți peste 700 de arbori, cu vârste care ajung până la 60 de ani și înălțimi de peste 13 metri, care se află deja într-o pepinieră găzduită de USAMV Cluj. Printre aceștia se află și copacii care au fost recuperați de pe fosta platformă industrială și care vor fi replantați în noul proiect. Noul parc va integra și 100.000 de plante decorative de diferite dimensiuni, precum și o grădină japoneză.

Zonă urbană restructurată, conectată cu centrul orașului

Proiectul vizează o zonă neatractivă pentru publicul larg, ca urmare a activității industriale, deși este aflată în apropiere de centrul orașului. Investiția propune restructurarea urbană a întregii zone, atât prin remodelarea axului natural generat de Someș și dechiderea sa către oameni, cât și prin regândirea infrastructurii zonale, pentru a crește conectivitatea cu vecinătățile și cu restul orașului.

Astfel, sunt propuse ample investiții în sistematizarea conectivității întregii zone, asumate de IULIUS printr-un contract cu Municipalitatea, a cărui valoare este de aproximativ 66 milioane de euro, incluzând beneficii directe și indirecte pentru oraș, spații pentru comunitate și lucrări de infrastructură de aproximativ 30 milioane de euro, precum: 

  • un nou pod rutier peste Someș, cu patru benzi auto, trotuare și piste velo
  • modernizarea străzilor Porțelanului și Câmpul Pâinii și sistematizarea intersecției lor cu str. Paris
  • două pasarele pietonale, spre Parcul Armătura și zona verde adiacentă străzii Nădășel
  • aproximativ 3.200 metri de infrastructură velo, pe întreg perimetrul proiectului, inclusiv pe linia Someșului.

Proiectul va fi deservit de aproximativ 4.800 de locuri de parcare, subterane și supraterane, pentru 900 dintre acestea fiind asigurate conexiuni pentru încărcarea mașinilor electrice. Totodată, vor fi peste 2.500 de spații pentru parcarea bicicletelor.

Investiția va fi realizată în parteneriat cu Atterbury Europe. Proiectul este în etapa de obținere a autorizației de construcție. Prima etapă a lucrărilor, cea de dezmembrare a fostelor hale industriale, este aproape de finalizare, acesta fiind un demers independent de procesul de avizare și autorizare a noului proiect.


Comunicat de presă

Simplu și rapid, pe Cluj.com găsiți informațiile de care aveți nevoie! De asemenea, pentru a fi în pas cu noutățile și evenimentele din Cluj, vă invităm să ne urmăriți și pe Facebook și Instagram.