Interzicerea fumatului în localuri, profit pe termen lung

de | | 3 Minute

Interzicerea fumatului în localuri, profit pe termen lung.

Începând de astăzi, Legea Antifumat intră în vigoare și nu se va mai putea fuma în spațiile închise, în cafenele, restaurante și chiar la locul de muncă. Patronii de localuri se tem că acest lucru le va reduce semnificativ veniturile.

Deși companiile din industria tutunului au pretins că interzicerea fumatului în baruri și restaurante ar avea un impact negativ asupra afacerii și ar duce la scăderea vânzărilor, studiile făcute de-a lungul timpului contrazic aceasta teorie.

Sute de studii, nici un rezultat negativ

O analiză făcută pe aproape 100 de studii, realizată înainte de 31 august 2002, în Canada, UK, SUA, Australia, Noua Zeelandă, Africa de Sud, Spania și Hong Kong nu a reușit să identifice un impact negativ după introducerea politicilor contra fumatului. Informații mai recente asupra efectului interzicerii fumatului în New York, British Columbia, Irlanda, Norvegia sau Noua Zeelandă au arătat că nu există nici un impact negativ asupra economiei. În New York, de exemplu, la un an de la intrarea în vigoare a Legii Smoke-Free Air (Aer fără fum) din 2003 care interzicea fumatul în toate locurile de muncă, veniturile comerciale la restaurante și baruri au crescut cu 8,7%, forța de muncă a înregistrat 10.600 noi locuri de muncă, practic toate localurile respectă legea iar numărul de licențe noi pentru băuturi spirtoase a crescut, toate acestea fiind semne care dovedesc faptul că barurile și restaurantele din orașul New York prosperă.

Suedia, exemplu pozitiv după adoptarea legii

Un exemplu din Europa este cazul Suediei care la 1 iunie 2005 a interzis total fumatul în spațiile publice închise. În 2006, la exact un an de la adoptarea acestei legi, cotidianul Aftonbladet, publica un material prin care arăta diferența dintre scepticismul de la început și câștigul pe care l-au avut patronii localurilor mai târziu.

„Astăzi, pe data de 1 iunie, se împlinește un an de la interzicerea fumatului care a fost introdusă la localuri. Acum este clar că interdicția a sfidat toate temerile și tinde să devină un succes imens.”, scria Aftonbladet.se.

După un an de zile, Mats Hulth, patronul unui local recunoștea că legea a acționat mult mai bine decât se aștepta și că s-a înșelat atunci când a fost împotriva legii. „Am greșit. Dar, în acest caz, este de fapt foarte distractiv că am greșit”, spune Mats Hulth, potrivit aftonbladet.se. „A trecut un an punerea în aplicare a renunțării la fumat, iar pub-ul se situează dincolo de așteptări”, a spune acesta.

Potrivit unui studiu realizat la un an după interzicerea fumatului în spațiile închise din Suedia, s-a descoperit că o majoritate covârșitoare dintre patronii de cafe-baruri au avut de câștigat după ce a fost interzis fumatul. Studiul a arătat că 16% dintre patronii de cafe-baruri și-au mărit câștigurile în mod vizibil, 78% au spus că veniturile au rămas la fel ca înainte de interzicere, și doar 6% dintre patronii de cafe-baruri au susținut că veniturile au scăzut.

Având în vedere această interzicere a fumatului, în Suedia noi grupuri de clienți s-au format în localurile din țară. Toți cei cărora, din diverse motive nu suportau fumul, au început să iasă.

De asemenea, sănătatea angajaților restaurantului s-a îmbunătățit în mod semnificativ pe parcursul anului.

Harta Europei nefumătoare

În Europa, au fost luate măsuri minore de res­tricţie împotriva fumatului prin anii 80, însă doar după ce California şi New York-ul au interzis de tot fumatul, statele Europene au început să ia în considerare această idee. Acum, fumatul în baruri şi restaurante este interzis aproape în toate statele. Codaşe sunt România, Cehia şi Austria.

Hotărârea Irlandei, din anul 2004, de a interzice total fumatul a luat prin surprindere o lume întreagă. Toate statele vecine se întrebau cum vor reuşi irlandezii să se oprească din fumat în puburile lor colorate şi pline de viaţă, în care lumea mergea acolo tocmai ca să bea şi să fumeze. Surpriza a fost însă şi mai mare când au realizat că irlandezii au acceptat această măsură a guvernului fără să se opună. Poate şi pentru că au găsit o nouă plăcere în a fuma afară… Ministrul Sănătăţii din acea perioadă, Michael Martin, a remarcat că interzicerea fumatului a dat naştere unui un nou tip de dating. Bărbaţii şi femeile profitau de „pauza de ţigară” ca să cunoască oameni noi.

Irlanda a fost urmărită îndeaproape de Norvegia, care a făcut aceeaşi mişcare îndrăzneaţă trei luni mai târziu. Au urmat Italia, Malta şi Suedia (2005), Marea Britanie şi Turcia (2007). Lista ţărilor în care nu poţi fuma în baruri şi restaurante a continuat să crească, unele permiţând fumatul, însă sub condiţii foarte stricte (spaţii foarte bine delimitate, strict pentru fumat, în care nu se consuma mâncare sau băutură): Estonia, Lituania şi Finlanda, Letonia, Spania şi Belgia. Ultima veni­tă pe listă este Ungaria, care a interzis complet fumatul în locurile în care se serveşte mâncare începând cu luna ianuarie 2012.

Europenii susțin interzicerea fumatului

Numărul europenilor care susțin măsurile autorităților de a interzice fumatul în locuri publice crește, potrivit unui sondaj recent al Eurobarometer, peste jumătate dintre cetățenii UE fiind de acord cu interzicerea fumatului în baruri.

84% dintre europeni sunt de acord cu interzicerea fumatului în clădirile de birouri și la alte locuri de muncă din interior iar 77% susțin interzicerea fumatului în restaurante. 61% dintre europeni vor interzicerea fumatului în baruri, potrivit sondajului.

Dan Porcuțan
Redactor Cluj.com