Interviu Mugur Tolici, HR Director BNR

de | | 3 Minute

Interviu Mugur Tolici, HR Director BNR

Noul sistem de Resurse Umane din BNR pune accent pe dezvoltare manageriala si leadership.

Mugur Tolici, HR director BNR, este unul dintre specialistii care va fi prezent la editia din acest an a HR Summit Cluj pentru a vorbi despre introducerea unui nou sistem integrat de resurse umane in BNR, prezentand atat principiile si designul noului sistem, cat si modul in care a fost asigurata implementarea cu succes a acestuia (leadership-ul proiectului).

Mugur Tolici este director al departamentului de HR al BNR de la inceputul anului 2011. Si-a inceput cariera in cadrul Bancii Nationale a Romaniei in urma cu aproximativ 20 de ani, iar inainte de a ajunge director de HR el a condus mai multe directii din structura acestei institutii, fiind director al directiei de politica monetara, consilier al viceguvernatorului BNR, director de cabinet al guvernatorului, dar si director adjunct al departamentului de resurse umane.

1. De ce ati luat decizia de a trece la Departamentul resurse umane in cadrul BNR?

Conducerea BNR a dorit o transformare a sistemului de HR existent, care sa aiba drept rezultat alinierea acestuia la cele mai performante sisteme de HR din bancile centrale ale tarilor din Uniunea Europeana si care sa reflecte cele mai bune practici in domeniul managementului capitalului uman. Mi s-a acordat increderea de a prelua acest proiect. Evident ca am acceptat cu entuziasm o asemenea provocare.

2. Cat de mult au contat, in cazul dumneavoastra, anii petrecuti in celelalte departamente ale BNR inainte de a face trecerea spre HR?

Experienta petrecuta in departamentele de “business” ale institutiei a fost esentiala. Nu se poate face o politica de resurse umane adecvata, proactiva, moderna fara intelegerea activitatilor, a prioritatilor departamentelor si a directiei in care acestea se indreapta. Intelegerea mediului extern si a cerintelor stakeholderilor este de asemenea un element important, care este mai putin vizibil din interiorul HR. Nu in ultimul rand, relatiile construite pe perioada activitatii in cadrul altor departamente au contribuit semnificativ la consolidarea reputatiei si a recunoasterii rolului Resurselor Umane in institutie. De mentionat ca 10 dintre salariatii Directiei de Resurse Umane si-au desfasurat anterior activitatea in alte departamente. In cazul nostru remarcile de genul: “voi (cei din departamentul de Resurse Umane) nu ne intelegeti nevoile si prioritatile” nu exista.

3. Ati discutat in alte interviuri despre necesitatea schimbarii de generatii in Banca Nationala a Romaniei. Este un proces dificil?

Nu atat schimbarea de generatii, cat acomodarea cerintelor si preferintelor diferitelor generatii. Nu este usor sa asezi laolalta persoane din mai multe generatii care sa performeze intr-un mediu dinamic, aflat in continua schimbare si in care cerinta de “a face mai mult cu mai putin” este tot mai prezenta. Provocarea cea mai mare o constituie crearea unui cadru care sa valorifice potentialul si experienta fiecarei generatii.

4. Cum vedeti noua generatie de specialisti in economie?

Specialistii in economie pe care BNR incearca sa-i atraga detin solide cunostinte teoretice, stapanesc tehnicile de analiza cantitativa si au un nivel ridicat de curiozitate intelectuala.

5. Ce asteptari au membrii noii generatii de la locul de munca? Ce schimbari a trebuit sa aduceti politicii de HR pentru a putea sa ii atrageti inspre institutie sau sa ii pastrati pe cei care erau deja in sistem?

Noua generatie doreste un loc de munca placut, dinamic, care recunoaste performanta si care ofera perspective clare de dezvoltare profesionala. Noul sistem de Resurse Umane implementat in BNR in anul 2014 creeaza cadrul pentru recunoasterea, sustinerea si recompensarea performantei, este bazat pe echitate interna si competitivitate externa si pune un accent deosebit pe dezvoltare manageriala si leadership.

6. Care este tema pe care o veti aborda in cadrul HR Summit Cluj si care este mesajul pe care il aveti pentru posibilii participanti la conferinta?

Introducerea unui nou sistem integrat de resurse umane in BNR, prezentand atat principiile si designul noului sistem, cat si modul in care a fost asigurata implementarea cu succes a acestuia (leadership-ul proiectului).
Mesajul pentru participantii la Conferinta HR Summit Cluj-Napoca: HR is cool.

Pe 26-27 martie, HR Summit Cluj-Napoca revine intr-un format nou, care va aduce la un loc peste 150 de specialistii de resurse umane si managerii din companii precum Urgent Cargus, IBM, AVON, Endava, HART Consulting, Artwin, BNR, Grup7, 3Pillar Global, Gameloft. Acestia vor discuta, timp de doua zile, despre teme legate de talent management, recrutare, leadership, organisational development, employee engagement, employer rebrandind.

Mai multe informatii despre programul acestei editii gasiti pe www.cluj.hrsummit.ro.

Eveniment organizat de Libero Events
Libero Events este o agentie de evenimente in domenii precum: turism, home&deco, comert online, medical si antreprenoriat. De asemenea, organizam targuri si expozitii: Touristica, Deco Show si BookShow. Portofoliul nostru contine si conferintele: The Woman, HR Summit, Tecomm, MarkDay, Software Arcitecture Day, dar si workshopuri si seminarii.