Interviu cu Alexandra Stoica, speaker la The Woman

de | | 4 Minute

Interviu cu Alexandra Stoica, speaker la The Woman

“Dacă vrei ceva spus, întreabă un bărbat, dacă vrei ceva făcut, întreabă o femeie” (Margaret Thatcher) este unul dintre citatele favorite ale Alexandrei Stoica, speaker în cadrul conferinţei de women leadership The Woman.

Alexandra Stoica este co-fondator al companiei de antreprenoriat în construcţii –instalaţii DAS ENGINEERING GRUP, în cadrul căreia ocupă poziţia de director executiv. Este coordonatoarea unor proiecte naţionale de anvergură, premiate de către organisme specializate din ţara şi internaţionale, printre care: proiectarea instalaţiilor aferente Stadionului Cluj Arena – premiată în cadrul Anualei de Arhitectură 2012 Bucureşti şi a Uniunii Ordinului Arhitecţilor din România la secţiunea „Arhitectura peste 1000 mp” şi reabilitarea Cazinoului şi a Parcului Central Simion Bărnuţiu – Cluj Napoca.

Alexandra Stoica este inginer de instalaţii, a absolvit Universitatea Tehnică Cluj-Napoca, Facultatea de Construcţii şi Instalaţii şi are studii postuniversitare de EMBA (Executive Master in Business Administration) la Universitatea din Viena – WU Wien.

În cadrul conferinţei The Woman, Alexandra va vorbi despre “Lumea bărbaţilor prin ochii unei femei”. În acest sens, Alexandra ne-a dat un interviu pe aceeaşi temă.

Activaţi într-un domeniu care nu este neapărat specific femeilor. Cum este să munciţi în această zonă profesională?
Incintant și provocator, trebuie să mărturisesc. Este incintant să muncești, să ții pasul și chiar să concurezi cu domnii, în profesii așa zis – masculine, dar deloc ușor și intimidant uneori. Atât pentru mine, ca și femeie – cât și pentru interlocutorii bărbați – din câte am observat, în unele întâlniri și discuții comune. Cu cât discuția profesională e mai specializată, și răspunsurile date de interlocutoare mai precise si documentate, cu atât și domnii interlocutori devin mai atenți, mai puși în gardă și oarecum mai precauți. Deși, mi s-a întamplat să am parte și de feedback uri de apreciere și chiar admirație.

Conduceţi, ca director executiv, una dintre firmele de instalaţii cu un portofoliu impresionat. Cum este să fiţi un leaderSHE într-un astfel de domeniu?
E o galerie restrânsă, într-adevăr. Suntem doar două leaderSHE în Cluj, pe acest domeniu al instalațiilor în construcții, și am mai întâlnit două doamne omoloage la nivel de București- doamne cu care am avut oportunitatea să mă întâlnesc la nivel de conferințe profesionale – și care sunt, și ele, femei extrem de puternice și hotărâte, și conduc firme de instalații importante din București.Vorba aceea, leadership-ul feminin intr-o lume a bărbaților, cum este cea a constructiilor și instalațiilor-„it’s a small world”. E un dublu impact aici, îți dă șansa să te simți o raritate și o ciudățenie, în acelasi timp. Cu siguranta, ești „out of the box” …

Faceţi parte din Asociaţia Femeilor de Afaceri Cluj. În ultimii ani, aţi simţit o creştere a numărului de femei lider? Dacă da, în ce domenii de activitate?
Este un trend crescător al leadership-ului feminin în mai toate domeniile, ceea ce e de apreciat. Și nu pentru că domnii ar fi facut un pas în spate, ci pentru că – pur și simplu, femeile au devenit mai conștiente de propria lor valoare, ceea ce e un mare plus.

Domeniile de activitate in care leadership –ul feminin e in creștere e mai mult legat de domenii profesionale accesibile ambelor sexe, aș spune, precum: avocatura, profesiile legate de audit, consultantă economică și asigurări, publicitate, comunicare și branding, medicină, etc. Pot să vă spun, însă cu certitudine, că există și câteva domenii în care prezența leadership-ului feminin e timidă : și anume construcțiile – instalațiile (domeniile în care activez eu ) și domeniul IT. Câte femei leader cunoașteți in IT –ul clujean sau IT-ul românesc?. Legat de Cluj, eu cunosc o singură doamnă – si anume Mangerul Executiv al Clusterului ARIES ( dna Bianca Muntean). Din cunoștințele mele, nici o altă doamnă nu activează în Cluj pe poziții de top management în domeniul IT – deși comunitatea de IT din Cluj este una puternică, cu proiecte și perspective.

Cum reuşiţi să îmbinaţi în mod armonios viaţa de familie şi cea profesională?
Cu riscul să vă dezamăgesc, îmi place să fiu francă și să admit că, personal, eu nu am reușit o îmbinare armonioasă a celor două componente ale vieții de zi cu zi. Chiar și în momentul de fată, viața profesională îmi ocupă 99% din timp, resurse și energie. Viata personală e, din păcate, aproape inexistentă. Dar desigur, aceasta e o opțiune personală. Cred, cu tărie, că femeile au abilitățile necesare să fie implicate atât în familie cât și in carieră, cu mult succes.

Care este mesajul dumneavoastră pentru femeile aflate la începutul carierei?
Mult succes doamnelor, să credeți în voi și să reușiți tot ce vă propuneți!

Interviu cu Alexandra Stoica, speaker la The Woman

Ediţia din acest an a evenimentului “The Woman”, singura conferință de women leadership din România, va avea loc în data de 6 martie 2015, la Grand Hotel Italia din Cluj-Napoca. „Atuuri și Dezavantaje ale Femeilor în Business”, „Anteprenoriat Feminin”, dar și „Strategii pentru Echilibrul Vieții de Business cu cea de Familie” sunt temele care vor fi abordate în cadrul dezbaterilor.

Evenimentul face parte din portofoliul Libero Events.

Libero Events este o agenţie de evenimente în domenii precum: turism, home&deco, comerţ online, medical şi antreprenoriat. De asemenea, organizam târguri şi expoziţii: Touristica, Deco Show şi BookShow. Portofoliu nostru conţine şi conferintele: The Woman, HR Summit, Tecomm, MarkDay, Software Arcitecture Day, dar şi workshopuri şi seminarii.