Interacțiunea prin muzică ajută copiii cu autism din Cluj să comunice
În perioada ianuarie-august 2016, 30 de copii din cadrul Asociației Autism Transilvania vor participa săptămânal la ședințe gratuite de interacțiune prin muzică.
Proiectul organizației, intitulat „Cântă cu mine! Interacţiune prin muzică pentru copiii cu autism”, a fost desemnat câștigător de către Fundaţia Pentru Comunitate şi MOL România la sfârşitul anului 2015 în cadrul Programului MOL pentru sănătatea copiilor – 2015 privind finanţarea unor proiecte de terapie emoţională şi prin artă, având ca scop reabilitarea psiho-socială a copiilor cu deficiențe, afecţiuni cronice sau în curs de recuperare după afecţiuni grave.
Proiectul Asociației Autism Transilvania va fi sprijinit cu suma de 11.000 lei, sumă ce va putea fi folosită pentru acoperirea cheltuielilor înscrise în proiect.
Interacţiunea prin muzică în abordarea copiilor cu autism este o metodă relativ nouă pentru România, ce presupune utilizarea muzicii şi a instrumentelor muzicale pentru dezvoltarea comunicării şi a abilităţilor sociale şi emoţionale. Originalitatea metodei constă în tehnicile specifice: oglindirea – redarea identică a comportamentului copilului, simultan cu acesta; explicarea verbală a comportamentelor copilului, pe ritm muzical; imitarea comportamentelor inițiate de copil în cadrul ședintelor de lucru; acompanierea cu instrumente muzicale sau cu secvențe sonore verbale a unor comportamente inițiate/ manifestate de copil.
De asemenea, toţi cei 30 de copii vor avea acces săptamânal la OptiMusic, un sistem audio-vizual, bazat pe interacţiunea dintre fasciculele de lumină şi de culoare, care poate fi adaptat la nevoile specifice persoanelor cu autism, find deopotrivă un instrument de comunicare, dar și unul educativ. OptiMusic se adresează persoanelor cu deficienţe în învăţare, emoţionale şi comportamentale, motiv pentru care este foarte indicat pentru copiii cu autism.
„Datorită faptului că muzica este ceva foarte plăcut pentru majoritatea copiilor cu autism și pentru că poate deveni cu ușurință un instrument prin care aceștia reușesc să își comunice mai bine emoțiile, stările și uneori chiar gândurile, considerăm extrem de importantă această finanțare. Metodele utilizate îi vor ajuta pe unii copii să dobândească noi achiziții în materie de cuvinte, cultură muzicală, dezvoltarea imaginației, creație, dublate în permanență de momente de relaxare și bună dispoziție”, a declarat Nicoleta Niste, director executiv în cadrul Asociației Autism Transilvania.
Asociatia Autism Transilvania (AAT) este o organizație non-guvernamentală înființată în august 2006, la inițiativa unor părinți puternic motivați, care au copii cu afecțiuni din spectrul autist. Asociația oferă servicii de recuperare a copiilor prin intermediul terapiei cognitiv-comportamentale, logopediei, ergoterapiei, kinetoterapiei și interacțiunii prin muzică și mișcare – soluții individualizate pentru fiecare copil. Mai multe informații despre asociație se găsesc pe site: www.autismtransilvania.ro și pe pagina de facebook.