Innovation Labs Cluj – 1 minut, un pitch, o șansă

de | | 3 Minute

Innovation Labs Cluj

Weekendul 7-8 martie a fost unul intens pentru cele 38 de echipe care și-au pitch-uit ideile în cadrul programului de susținere și dezvoltare startup-uri – Innovation Labs. Dintre echipele calificate în faza de hackaton la Cluj, 14 au reușit să treacă mai departe în program, la etapa de mentorat. În următoarele 10 săptămâni își vor dezvolta ideile cu ajutorul îndrumării primite în cadrul workshop-urilor și discuțiilor de mentorat. Programul dorește să deschidă drumul spre mediul de business tinerilor cu idei care rezolvă probleme reale din comunitate, prin utilizarea tehnologiei. AROBS, companie de software development implicată activ în astfel de inițiative, și-a oferit sprijinul prin prezența și implicarea a doi mentori și unui jurat în evaluarea ideilor din concurs.

AROBS, companie românească ce oferă servicii de IT outsorcing, este implicată activ în programul Innovation Labs, cât și în majoritatea evenimentelor educative care vizează studenții la profile tehnice din Cluj-Napoca și nu numai. Educația antreprenorială și dezvoltarea abilităților tehnice a generației tinere este o valoare importantă pentru companie. Cu o medie de 10 internshipuri organizate pe an, oferă șansa unei cariere în industria momentului – IT și software development tuturor tinerilor care visează la o carieră în domeniu.

De la idee la business

Participanții au avut de ales dintre 7 domenii de business pentru care să creeze soluții software: Agriculture, Cyber–Security, Fintech, Health & Lifestyle, Retail, Smart Cities și Smart Mobility. Criteriile de selecție ale echipelor au fost totodată permisibile și au permis și crearea de echipe mixte: echipe exclusiv doar din studenți, echipe în componența cărora puteau fi incluși membrii ai mediului universitar de cercetare, cât și echipe formate din studenți și antreprenori cu experiență.

În dimineața zilei de 7 martie, echipele din Cluj au avut la dispoziție un minut în care au încercat să convingă juriul că aplicația lor reprezintă o soluție viabilă la o problemă din societate, cât și viziunea asupra scalabilității sale pe termen lung. Pentru o viziune mai clară, au avut posibilitatea de a-și schița pe whiteboard-uri interfața aplicației și flow-ul funcționalității. Juriul și publicul prezent au avut la dispoziție 5 voturi, pe care le-au acordat în funcție de preferințe. Echipele care s-au calificat în etapa de accelerare prin hackaton, au intrat într-o cursă de 24 de ore, în care cu sprijinul mentorilor au consolidat ideile prezentate în concurs.

„Am avut ocazia sa stau de vorba cu oameni care au idei interesante, unele deja în dezvoltare activă. Exista potențial de creștere, dar unele aspecte precum planul de business sau monetizarea trebuie clarificate puțin mai mult.” – Bogdan, mentor AROBS.

Soluții de software development care rezolvă probleme reale

La Cluj competiția din cadrul Innovation Labs a fost strânsă, fiecare dintre cele 14 idei prezentate adresându-se unor nișe bine definite. Au predominat însă, soluțiile de optimizare a serviciilor din domeniul medical.

Long Cancer Diagosis and Monitoring System propune o soluție pentru identificarea rapidă și minim invazivă a cancerului pulmonar, Medicalo – asistent medical virtual pentru cei care au suferit intervenții complicate și necesită asistență de recuperare, ID Medic – care va ajuta paramedicii să ofere ajutor mai rapid printr-un proces rapid de diagnosticare și Blood Chain speră să creeze o rețea a donatorilor de sânge care să fie încurajați prin notificări constante, cât și recompense sociale sau materiale.

Totuși, nici celelalte soluții prezentate nu sunt de neglijat, fie că vizează probleme practice precum Budget Master – ce dorește să creeze un sistem de monitorizare și optimizare a bugetului personal sau de dezvoltare personală precum Empathy – un jurnal vocal care să faciliteze procesul de introspecție și identificare a emoțiilor pentru o mai bună gestionare.

Nici problema poluării nu a fost uitată, cei de la Slick vor crea un prototip de motocicletă electrică care îți propune să reducă problema poluării în orașele aglomerate și cei de la Lytter vor gândi un sistem bazat pe o soluție IoT de reciclare în școli, care va oferi recompense pentru încurajarea copiilor să recicleze.

Echipele ce au convins juriul au început de luni o experiență intensă de interacțiuni săptămânale cu mentorii, utilizatorii și potențialii investitori, pătrunzând treptat în lumea inovării digitale și a antreprenoriatului tehnic.

Susținem educația

În weekendul 7-8 martie, echipele calificate în cursa pentru hackaton au primit sfaturi de la colegii noștri din divizia de IT outsorcing, Laurențiu și Bogdan, developeri cu experiență în dezvoltarea de aplicații web și mobile. Juriul s-a bucurat de singura figură feminină de la masa deciziilor, care a reprezentat AROBS, Raluca Moldovan – Business Development Manager.

„Ce m-a impresionat cu adevărat, fiind parte din juriu, a fost calitatea prezentărilor – unele echipe având deja prototipuri funcționale – și dedicația de care au dat dovadă echipele pe parcursul celor două zile. Deși am putut observa tematici centrale precum economia circulară, retail sau IoT, o tendința clară de inovare s-a remarcat în special în aplicații pentru sectorul medical: de la asistenți medicali virtuali, la access în timp real pentru paramedici la datele pacientului,  la sisteme inteligente de diagnosticare a cancerului pulmonar, sau aplicații dedicate donării de sânge. Ca și jurați am evaluat fezabilitatea ideilor în funcție de criterii obiective, am dezbătut capacitățile fiecărei echipe și am votat echipele cu cele mai multe șanse de reușită.” – Raluca Moldovan, jurat reprezentant AROBS

Dacă vrei să înveți de la specialiști AROBS și ești student în an terminal, profită de șansă și trimite-ți CV-ul pe adresa [email protected].


Comunicat de presă