Înfruntă osteoporoza: ce să faci pentru a-ți păstra oasele puternice

de | | 2 Minute

Înfruntă osteoporoza: ce să faci pentru a-ți păstra oasele puternice

Simptomele osteoporozei afectează milioane de oameni din întreaga lume, acestea fiind caracterizate prin scăderea densității osoase și prin creșterea riscului de fracturi. Există, însă, măsuri pe care le poți lua pentru a nu ajunge în situația de a te confrunta cu această afecțiune medicală, respectiv pentru a-ți proteja sănătatea oaselor sau pentru a preveni sau întârzia apariția osteoporozei. Vei descoperi în acest articol câteva dintre cele mai eficiente strategii pentru menținerea oaselor sănătoase și puternice.

Adoptă o dietă bogată în calciu și vitamina D

Specialiștii în neurochirurgie sunt aceia care pot oferi cele mai bune sfaturi în sensul menținerii sănătății oaselor, iar unul dintre acestea se referă la adoptarea unei diete bogate în calciu și vitamina D. Acestea două sunt esențiale pentru sănătatea oaselor, iar consumul regulat de produse lactate, legume cu frunze verzi sau pește gras, cum este somonul, te poate ajuta să menții un nivel optim de calciu.

În același timp, nu uita cât de important este să te expui la soare – în mod controlat, bineînțeles – astfel încât să stimulezi producția naturală de vitamina D în organism.

Exerciții fizice regulate: componenta cheie a oaselor sănătoase

Activitatea fizică desfășurată în mod regulat reprezintă unul dintre secretele la care poți apela pentru a lupta cu osteoporoza și pentru a preveni apariția acesteia. Exercițiile care implică mișcarea corpului, dar și rezistența, vor contribui la întărirea oaselor. Este important, așadar, să incluzi în rutina ta de exerciții activități precum mersul pe jos, alergatul, ridicarea de greutăți sau dansul, iar în acest fel vei ajuta la menținerea oaselor puternice și sănătoase, ținând departe riscul apariției osteoporozei.

Renunță la fumat, limitează consumul de alcool

Atât fumatul, cât și consumul excesiv de alcool sunt unii dintre cei mai recunoscuți factori de risc care sunt asociați cu apariția osteoporozei. Pentru a preveni apariția acestei afecțiuni, este recomandat să renunți la fumat și să limitezi consumul de alcool, în acest fel reușind să îți protejezi sănătatea oaselor și să reduci riscul de fracturi sau alte complicații care sunt asociate cu această afecțiune medicală.

Monitorizează densitatea osoasă și consultă un medic specialist în mod regulat

Alături de toate aceste măsuri recomandate, este important inclusiv să îți monitorizezi densitatea osoasă și să mergi în mod regulat la medic pentru a-ți evalua starea de sănătate și pentru a-ți oferi sfaturi de specialitate. Testele de densitate osoasă reprezintă una dintre examinările pe care medicul le poate recomanda în acest sens, dat fiind că acestea pot ajuta la detectarea precoce a osteoporozei și la începerea tratamentului în stadiile incipiente. Nu numai detectarea osteoporozei este posibilă în acest fel, ci și prevenirea complicațiilor ulterioare.

Asigură suplimentarea corectă dacă este necesar

Există chiar și situații în care poate fi necesară suplimentarea cu calciu, vitamina D sau alte suplimente pentru a asigura necesarul adecvat în vederea menținerii sănătății oaselor. În acest sens, este important să discuți cu medicul tău pentru ca acesta să determine dacă ai nevoie de suplimente, felul acestora sau dozarea corespunzătoare.

Chiar dacă este una dintre afecțiunile grave cu care se pot confrunta oamenii, există și măsuri pe care le poți lua pentru a-ți proteja sănătatea oaselor și pentru a preveni apariția acesteia. Adoptarea unei diete echilibrate, exercițiile fizice regulate, renunțarea la obiceiurile nocive și consultarea regulată a medicului sunt pași esențiali în lupta împotriva osteoporozei și menținerea oaselor puternice și sănătoase pe termen lung.