Industriile culturale și creative în Cluj – Analiză economică
Știați că regiunea Nord-Vest depășește media națională și europeană în ceea ce privește forța de muncă în sectoarele creative și culturale? Cum înțelegem însă creativitatea? Ce știm despre industriile culturale și creative și, mai ales, despre impactul acestora asupra economiei locale și naționale? Acestea sunt câteva dintre temele abordate în acest episod din cadrul „Proiect C – despre oameni, creativitate și oraş”.
Într-o discuție moderată de Florin Moroșanu, având-o ca invitată pe Ioana Dragoș, expert ADR-NV, industriile culturale și creative sunt analizate dintr-o perspectivă economică, mai mult – ca parte din economie, acestea generând dezvoltare și profit.
Câteva idei și informații despre ICC care ne-au atras atenția:
- „În regiunea Nord-Vest suntem peste media națională și cea europeană în ceea ce privește sectorul creativ. În 2018 la nivelul UE, în Sectoarele Culturale și creative erau 8.7 milioane de angajati reprezentând 3.8% din totalul forței de munca și peste 4% din PIB. În județul Cluj, în 2018, ICC (Industriile Culturale și Creative) angajează 13.3% din forța de muncă și reprezintă 9% din cifra de afaceri a județului (5.7 mld. lei din 63.3 mld. lei total).” – inițiatorii Proiect C.
- De asemenea, în perioada 2014 – 2018, județul Cluj a cunoscut cea mai mare rată de creștere din România a numărului de firme din sectoarele creative (cu peste 50%!), cifra de afaceri a acestora având o creștere de 119.9% în același interval de timp.
- De altfel, în 2018, orașul nostru ocupa primul loc la nivel național în ierarhia vitalității culturale, în studiul „Vitalitatea culturală a orașelor din România” fiind menționate „performanțe impresionante pe partea de industrii creative, în special prin dezvoltarea sectorului de IT.”
- În regiunea NV, sectorul IT&C (Software, IT și Jocuri) a generat aprox. 65% din cifra de afaceri a firmelor din industriile creative și culturale, concentrând 36% din numărul total de firme ICC din regiune.
- Ca rată de creștere, la nivelul ICC, în regiunea Nord-Vest, artele spectacolului și artele vizuale, au cunoscut printre cele mai spectaculoase evoluții în ultimii ani. Cu toate acestea, din punct de vedere al parametrilor economici, aceste sectoare nu se clasează în „topul” sectoarelor culturale și creative cu cele mai bune cifre de afaceri, număr de firme sau de salariați.
- Sectoarele „Carte și presă”, „Publicitate”, „Artizanat și meșteșuguri” – în scădere.
„Proiect C – despre oameni, creativitate și oraș” este o inițiativă cu rol educativ a Serviciului Public pentru Administrarea Obiectivelor Culturale Cluj-Napoca, Direcția Casa Municipală de Cultură, care își propune nu doar să explice ce înseamnă creativitatea și alte concepte asociate, ci și să ofere perspective asupra formelor pe care aceasta le îmbracă în variate domenii – precum arhitectura, artele spectacolului, arte vizuale, IT, cercetare, design sau advertising.
Luând forma unor discuții în format video cu invitați din sectoarele culturale și creative, episoadele din cadrul Proiect C le veți putea găsi, publicate pe rând, în categoria specială pe care Cluj.com o dedică proiectului » cluj.com/categorii/cluj-proiecte/proiect-c.