Incursiune în Munții Apuseni: Grota cu cristale și peștera coloniilor de lilieci

de | | 3 Minute

Două frumoase grote din Munții Pădurea Craiului se lasă cucerite de cine dorește să le descopere frumusețea.

„Centrul pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă (CAPDD) Bihor vă îndeamnă să profitaţi de aceste zile frumoase de toamnă pentru a organiza o vizită la Peştera Meziad şi la Peştera cu Cristale din mina Farcu. Cele două peşteri se afla în Munţii Pădurea Craiului, la aprox. 150 km de Cluj-Napoca si la 90 km de Oradea şi fac parte din reţeaua internaţională ISCA – peşteri amenajate cu pasarele şi sistem de iluminat încât să ofere turiştilor experienţe deosebite, în condiţii de maximă siguranţă, atât pentru cei mari cât şi pentru cei mici.”, anunță Paul Iacobaş, preşedintele CAPDD Bihor.

Porțile celor două peșteri stau largi deschise, în special pentru a-i primi pe copii. „Suntem convinşi de faptul că o asemenea excursie poate fi un prilej excepţional pentru o oră de cunoaştere a mediului şi o incursiune practică în geografie şi biologie, desfăşurată chiar în mijlocul naturii, şi de asemenea că timpul petrecut in natură contribuie în mod determinant la consolidarea coeziunii unei case. În plus, momentele acestea vor rămâne o amintire fericită pentru elevi și dascăli.”, mai precizează președintele bihorean.

pesteri ok Farcu Bihor

Peștera cu Cristale de la mina Farcu are o poveste interesantă. Când a fost descoperită, a fost considerată o adevarata bijuterie. Abundența și mărimea cristalelor, dar si a stalactitelor, care ajungeau pana la 1.5 – 2 m, îi confereau o frumusețe unică. Din păcate, prețioasă cavitate a fost vandalizată și apoi închisă.

pestera meziad intrare

În urmă cu trei ani, peșterii i s-a redat strălucirea, fiind amenajată și redată publicului care acum poate admira interesantele formațiuni calcaroase, dar și o expoziție dedicată istoriei mineritului în Munţii Pădurea Craiului. Expoziția prezintă obiecte folosite de-a lungul timpului de muncitorii din subteran, căşti, unelte, dispozitive de iluminat, mostre de minereuri extrase din zonă şi chiar pulberea de alumină obţinută din bauxita Munţilor Pădurea Craiului.

Păstrate în cutii speciale, carotele, nişte mostre de rocă, extrase de geologi în cursul prospecţiunilor efectuate în aceste locuri, descriu istoria pământului, coborând înapoi în timp de-a lungul erelor geologice. În cadrul muzeului, un manechin prezintă vizitatorilor ţinuta de lucru a celor care scormoneau măruntaiele pământului.

pestera meziad

De asemenea, Peştera Meziad a fost pentru prima dată explorată de Czárán Gyula (1847-1906). La începutul secolului al XX-lea făcea parte din categoria celor mai mari peşteri din Europa.

Rezervația speologică de la Meziad ajunge la lungimea de 3,5 km, noi galerii fiind descoperite în anul 1921 de către Emil Racoviță împreună cu o echipă de speologi. În prezent, peştera măsoară 4774 m. În galeriile rezervației speologice s-au găsit resturi de fosile de Ursus spelaeus. Peştera oferă condiţii prielnice pentru hibernarea liliecilor, în special cei din specia Miniopterus schreibersii, care formează o colonie foarte mare în Sala Liliecilor.Totodată, formaţiunile din calcar, stalactitele şi stalagmitele te poartă într-o lume de poveste.

pestera meziad

În perioada 1 octombrie – 15 decembrie 2015, Centrul pentru Arii Protejate Bihor lansează o ofertă specială, pentru vizitarea ambelor peşteri, cu un tarif special pentru elevi de 5 lei/ persoană, la intrarea în fiecare peşteră, ambele obiective turistice putând fi vizitate contra unui tarif de 10 lei /elev.

Pentru adulţi, membri ai grupului, tariful este de 10 lei per persoană, pentru intrarea la fiecare dintre cele două peşteri. Fiecare grup mai mare de 10 elevi poate intra în peşteră având ca însoţitori doi adulţi, cadre didactice sau părinţi, pentru aceştia intrarea este gratuită.

Cele două caverne subterane sunt deschise vizitatorilor lor în fiecare zi a săptămânii, între orele 10.00 – 17.00 (ultima intrare este la ora 17:00). Pentru orice alte informaţii suplimentare puteți apela la numărul de telefon: 0359.410.556 sau la adresa de email: [email protected]

Tia Sîrca

redactor Cluj.com

Sursă fotografii:

www.facebook.com/PesteraMeziad