Începe ClujShorts. Peste 180 de filme vor putea fi vizionate timp de o săptămână

de | | 2 Minute

Începe ClujShorts. Peste 180 de filme vor putea fi vizionate timp de o săptămână.

Anul acesta, filmele câștigătoare din anii trecuți vor fi din nou proiectate, fiind un punct de plecare pentru ediția din acest an.

Vor fi prezente filme trimise de regizori de peste tot de pe planetă, cele mai puține filme fiind trimise din Italia.

Directorul artistic ClujShorts, Rareș Stoica, a declarat că aproape 180 de filme de scurt metraj vor putea fi vizionate zilele următoare și că acest an vor genul de film care este cel mai des întâlnit este cel care va schimba perspectiva în ultimul moment. „Am început aproximativ 700 de producții înscrise. După mai bine aproape 200 de ore de vizionare și zile bune de dezbateri, s-a ajuns la 180 de scurtmetraje. Dar ce înseamnă mai exact această selecție? Comedii cu un umor fantastic, plin de subtilitate și absurd, drame cu personaje și povești incredibil de complex contruite, animații ce acoperă paleta vizuală de la magic la grotesc, documentare ce nu doar documentează pasiv, ci se angajează critic și provoacă spectatorul la luare de poziție și experimentale ce creează o experiență cinematografică cu adevărat sinestezică”, a declarat Rareș Stoica.

Pălăria de pe coperta programului festivalului vrea să marcheze 100 de ani de la înființarea mișcării dadaiste, spune Ioan Pop Curșeu, președintele juriului ClujShorts. „Anul acesta se comemoriaza 100 de ani de la lansarea mișcării dadaiste la Zurich, și ClujShots, cu ajutorul filmelor de scurt metraj, aduce un omagiu acestei mișcări pe care au inițiat-o la Zurich artiști români și artiști germani. Au fost un fel de internațională al artei, și acești artiști au reușit să realizeze cea mai teribilă ruptură cu tradiția din toată istoria Europei”, a spus Ioan Pop Curșeu.

Totodată, va fi acordat și un premiu special, trofeul Dada pentru cel mai bun film experimental.

Presa clujeană va avea, la fel ca și în anii trecuți, un real aportat la acest festival, la finalul evenimentului fiind acordate, după vizualizarea mai multor filme care vor fi proiectate în următoarele zile, premii din partea presei din Cluj-Napoca.

Duminică, de la ora 17, va avea loc gala de premiere și proiecția filmelor câștigătoare, la Cinema Victoria.

Programul integral al Festivalul ClujShorts.

Dan Porcuțan
Redactor Cluj.com