Încep Zilele Culturale Maghiare 2018 | Organizatorii anunță o ediție deosebită

de | | 5 Minute

Încep Zilele Culturale Maghiare 2018 | Organizatorii anunță o ediție deosebită

Ajuns la a  noua ediție, în acest an, festivalul este gândit în jurul a două evenimente majore pentru comunitatea maghiară. Este vorba de Anul Jubiliar Matia Corvin, care marchează cei 575 de ani de la nașterea Regelui Matia Corvin și cei 560 de ani de la urcarea sa pe tron, și Anul Libertății Religioase, care sărbătorește cei 450 de ani de Edictul din Turda (1568), prin care s-a proclamat libertatea conștiinței și a toleranței religioase pentru prima oară în Europa.

Botezat cu numele Sfântului Apostol Matia, ales de cei unsprezece apostoli ai lui Iisus în locul lui Iuda Iscarioteanul, Regele Matia Corvin este una dintre cele mai marcante figuri ale istoriei maghiarilor, și nu numai. A fost un monarh care a condus ţara cu mână forte, dar în spirit progresist, fiind o personalitate integratoare a epocii, capabilă de unirea forţelor popoarelor Europei Centrale. În amintirea lui, motto-ul din acest an al festivalului este Vivat Mathias!

Vivat Mathias! 

Prin organizarea acestui festival dorim să fim un pod între etnii, între om și om, între publicul din Cluj sau din străinătate cu care ne întâlnim an de an. De altfel, edițiile de până acum ale Zilelor Culturale Maghiare au reprezentat o oportunitate foarte bună pentru comunitatea maghiară care trăieşte în Cluj şi Transilvania de a-şi prezenta diversitatea culturii sale.

,,Credem că prin acest festival am reuşit să facem accesibile tuturor o parte din valorile noastre culturale astfel încât să dezvoltăm relații deschise cu publicul clujean”, a declarat Gergely Balázs, organizatorul principal al Zilelor Culturale Maghiare din Cluj, la conferința de presă care a anunțat începerea festivalului.

Încep Zilele Culturale Maghiare 2018 | Organizatorii anunță o ediție deosebită

600 de evenimente 

Peste 600 de evenimente de diverse tipuri, de la concerte, expoziții, dezbateri, prezentări și proiecții de film la teatru, activități pentru copii, tururi ghidate, cros sau petreceri, vor avea loc timp de opt zile în oraș, astfel încât locuitorii Clujului și vizitatorii veniți din întreaga Transilvanie și de peste hotare să găsească tot timpul ceva de văzut, de ascultat sau de făcut. La această ediție a ZCMC majoritatea evenimentelor în aer liber se vor desfășura în Piața Unirii și în jurul acesteia –  strada Kogălniceanu, strada Potaissa, curtea Palatului Bánffy și grădina cu ruine de lângă Biserica Reformată.

Programe în avanpremiera Zilelor Culturale Maghiare 2018

630 de programe 

Anul acesta am reușit să atragem un număr de 630 de programe pe parcursul a opt zile de festival, dintre care 50 îl evocă pe Regele Matia Corvin. Pe lângă tradiționalele locuri de desfășurare – Piața Unirii, strada Kogălniceanu, strada Potaissa sau grădina cu ruine, anul acesta vom avea și locuri. Astfel, Palatul Urania și H33-Social Innovation Hub vor găzdui expoziții de artă contemporană, iar Casa Libertății Religioase degustări de vin și tururi ghidate în limba română. Avem, de asemenea, și un partener nou, Photo Romania Festival, care aduce o expoziție inedită – Kállay Márton. În timpul festivalului vor fi vernisate aproximativ 30 de expoziții, cele mai multe la Muzeul de Artă, a punctat Szabó Lilla, directorul de programe al festivalului.
Evocarea Regelui Matia în cadrul Zilelor Culturale Maghiare din Cluj se va face prin intermediul mai multor evenimente care vor aduce în atenția publicului clujean personalitatea regelui devenit, încă din timpul vieții, erou principal al numeroaselor basme şi legende populare.

Zilele Culturale Maghiare 2018 – Program sâmbătă, 25 august

Locații 

‘’Inima’’ festivalului va rămâne și anul acesta strada Mihail Kogălniceanu, care va aduna la un loc cu târgul meșteșugăresc, târgul de carte, aleea muzeelor, standuri ale ONG-urilor clujene. Grădina cu ruine de lângă Biserica Reformată (strada Kogălniceanu) se va transforma în Grădina Matia Corvin. Aici se va regăsi expoziţia itinerantă și interactivă ’’Aventuri în tabăra Regelui Matia Corvin’’, care este dedicată reconstruirii modului de viaţă medieval și care transpune vizitatorii în epoca vestitului monarh.

Expoziţia va fi amenajată în interiorul corturilor cavalerești medievale şi în spaţiul din jurul acestora, reconstituind astfel o tabără medievală și oferind un prilej celor interesaţi să încerce armamentul folosit în epoca Regelui Matia sau să probeze piese de îmbrăcăminte caracteristice epocii. Printre exponate se vor număra copiile cămăşii de zale şi a coifului lui Kinizsi Pál (Pavel Cneazu), legendarul comandant al monarhului, originalele fiind păstrate în Muzeul Naţional Maghiar. Dotarea corturilor cavalerești şi a împrejurimii acestora cu obiecte specifice epocii va fi un prilej excelent pentru vizitatori de a face fotografii memorabile. Atmosfera epocii va fi redată și prin intermediul unor jocuri medievale care se practicau la curtea regală sau de către popor.

Strada Potaissa, devenită anul trecut Strada Vinului, va găzdui și acum târgul de vinuri, unde vizitatorii vor putea consuma sau cumpăra băuturi alese ale unor vinificatori renumiți din Ungaria și România și vor putea savura momentele muzicale pline de voie bună ale ansamblurilor folclorice invitate.

Zilele Culturale Maghiare 2018 – Program joi, 23 august

Noutăți

O noutate a ediției din acest an a Zilelor Culturale Maghiare este Crosul ZCMC-Donaton, o competiție organizată pentru a cinsti amintirea viteazului păstor Donat și la care sunt așteptați să participe alergători de toate vârstele. Crosul ZCMC-Donaton va avea loc sâmbătă, 25 august, cu începere de la ora 11.00, iar concurenții își vor putea măsura rezistența și puterea pe trei distanțe diferite, de 1,8, 5 și 10 kilometri, pe traseul: Str. Mihail Kogălniceanu – Bastionul Croitorilor – Str. C-tin Daicoviciu – Str. Ion C. Brătianu – B-dul Eroilor – Piaţa Unirii – Str. Universităţii – Str. Mihail Kogălniceanu. Doritorii se vor putea înscrie în competiție la opt categorii diferite, în funcție de vârstă și sex. Înscrierile se fac în perioada 18-23 august, între orele 9:00-18:00, la standurile Info al Zilelor Culturale Maghiare de pe strada Mihail Kogălniceanu.

Scena din Piața Unirii va fi gazda a două concerte în fiecare seară. Cel mai important este cel care va avea loc la Gala de închidere, mai exact concertul ’’Orchestrei celor 100 de țigani’’. Vor fi 100 de instrumentiști pe scenă, iar ultima pieseă probabil va fi Ciocârlia. Alte concerte pe care le recomand sunt cele susținute de Knock Out, Metropol Group, Musica Historica sau trioul Nagy János, a detaliat Sánta Levente, directorul de producție al Zilelor Culturale Maghiare din Cluj.

 Accesul la evenimente 

Intrarea la evenimentele festivalului va fi gratuită, cu excepția spectacolului Teatrului Maghiar Cluj din data de 25 august. Programul complet al festivalului se poate vedea aici: https://bit.ly/2nDa8kI

Zilele Culturale Maghiare 2018 - Program luni, 20 august