În iunie la teatru: 6 recomandări și… 100 de ani de România
Am răsfoit programul lunii iunie, atât al celor două instituții teatrale clujene, cât și al teatrelor independente din oraș, iar mai jos vă lăsăm câteva recomandări. Sunt spectacole care ne-au atras atenția dintr-un motiv sau altul, însă, desigur, vă recomandăm să accesați site-urile organizatorilor și să alegeți și alte spectacole. Totodată, cei de la REACTOR au pregătit un program special în perioada 17 – 24 iunie: „100 de ani de România. Istorii secundare”, care va include o serie de evenimente speciale.
[foto: Living Cluj & Reactor]
#1 Noi nu, niciodată
Data: Duminică, 10 iunie 2018
Locația: REACTOR de creație și experiment
Detalii: fb.com/events/478513045901011/
„Ți s-a întâmplat vreodată să folosești un argument nepotrivit doar ca să îți demonstrezi punctul de vedere? Ți s-a părut vreodată că unele cuvinte nu sunt chiar ale tale? Ai tras vreodată concluzii greșite? Nici noi…
Deconstruind diferite tipuri de discurs, spectacolul încearcă să stimuleze gândirea critică și să suprapună, într-un mod ludic, planul personal peste unul istoric.”
#2 Burghezul gentilom
Data: Duminică, 10 iunie 2018 (premieră). Se mai pune în scenă și pe 20 iunie și 27 iunie 2018.
Locația: Teatrul Maghiar de Stat
Detalii: huntheater.ro/ro/spectacol/450/burghezul-gentilom/
„Domnul Jourdain, un burghez putred de bogat, îşi poate permite aproape orice. Totuși, simte că îi lipsește ceva: ar vrea să devină o persoană cultivată și rafinată, așa cum își închipuie el că sunt cei din lumea bună, din high life. Oare bunul simț și judecata sănătoasă au vreo șansă în fața ambiției oarbe și a dorinței nemăsurate de parvenire? Burghezul gentilom este o poveste hazlie care ne încântă și azi, după 350 ani de la crearea sa.”
#3 Ziua în care papucii mei și-au înghițit limba
Data: Joi, 14 iunie 2018
Locația: REACTOR de creație și experiment
Detalii: fb.com/events/2083774275178937/
„Gândește-te la drumul pe care îl parcurgi cu regularitate. Fie că e vorba despre drumul către job sau școală, drumul spre cineva sau întoarcerea acasă, observă-ți mintea aleargând între ceea ce vede, ceea ce revede și toate lucrurile de care îți amintește sau pe care le proiectează. E ceva plictisitor și plăcut în acest refren. Asta până când, într-un moment necunoscut, se întâmplă ceva neașteptat, ceva ce nu s-a mai întâmplat până acum și care e puțin probabil să se întâmple a doua oară. Există posibilitatea ca acest eveniment, necunoscut încă, să schimbe ceva pentru totdeauna.”
#4 La început a fost sfârșitul. Povestea Adrianei Georgescu
Data: Vineri, 15 iunie 2018
Locația: Facultatea de Drept UBB, Amfiteatrul Traian Pop (în colaborare cu Texte bune în locuri nebune și Create.Act.Enjoy)
Detalii: fb.com/events/609400342770988/
„Nimic pe lumea asta nu ne va împiedica să spunem adevărul. Iar adevărul este că acest proces e o farsă înscenată de guvern, care vrea să transforme ţara într-o imensă închisoare. Cât despre organizaţiile teroriste, ele sunt apanajul dictaturilor, nu al partidelor democratice care cred că guvernele se schimbă în urma alegerilor. Aparţinem unor partide ale căror „metode teroriste” sunt alegerile.” (Adriana Georgescu)
#5 Meșterul Manole, după Lucian Blaga
Data: Duminică, 17 iunie 2018
Locația: Teatrul Național Cluj-Napoca
Detalii: fb.com/events/251883635557028/
#6 „3milioane” | teatru – Cluj Pride 2018
Data: Vineri, 22 iunie 2018
Locația: Urania Palace (by Create.Act.Enjoy)
Detalii: fb.com/events/2021075431487405/
„În mai 2016, județele țării au fost aduse în cutii de carton pe scările Casei Poporului. În cutii se aflau 3 milioane de semnături strânse pentru a susține un referendum care să înlocuiască, în definiția familiei din Constituție, cuvântul „soți” cu sintagma „bărbat și femeie”. „3milioane” este un spectacol de teatru documentar care investighează discursuri ale susținătorilor acestui referendum. Rostite pe un ton categoric și adesea vehement, vorbele lor sună convingător. Însă statisticile pomenite în discursuri sunt oare credibile?”
100 de ani de România. Istorii secundare
Între 17 și 24 iunie, Reactor de creație și experiment lansează programul 100 de ani de România. Istorii secundare, printr-o serie de evenimente reunite în jurul temei Al doilea sex. Acestea vor include o nouă premieră – spectacolul În umbra marelui plan, dar și spectacole invitate, un vernisaj de fotografie, o proiecție de film și un atelier de mediere culturală.