In cautare de reactii

de | | 3 Minute

In cautare de reactii :  se da startul maratonului cultural in spatiul REACTOR.

Azi, vineri 21.03.2014, incepand cu ora 17:00, are loc lansarea spatiului REACTOR – de creatie si experiment, moment in care se va da startul unui maraton cultural ce va dura 24 de ore! Intr-un spatiu si o formula inedita, vom avea parte de o zi intreaga dedicata artei, o zi plina de teatru, poezie, muzica, magie, dans, slam poetry, performance, experimente, video-proiectii, expozitii sau ateliere, o zi pentru artisti si public deopotriva.

Cu o zi inainte de lansare, a avut loc, in cadrul unei conferinte de presa, dezbaterea privind ,,Pasul spre miscarea artistica independenta”. Invitatii care au raspuns provocarii si au abordat acest subiect au fost: regizorii Cristian Popescu şi Cristian Nedea, prof.univ.dr Miruna Runcan, Leta Popescu (compania de teatru „Reciproca”), Miki Branişte (Asociaţia „Colectiv A”), Simina Corlat (Fabrica de Pensule), Cristian Pascariu şi Diana Buluga (Create.Act.Enjoy), Kinga Kelemen (GroundFloor) precum şi actorii Raluca Mara, Doru Taloș și Oana Mardare – membri ai echipei Reactor.

Prof. univ. dr. Miruna Runcan a fost cea care a spart gheata si a deschis discutia, amintind de o intalnire similara care a avut loc anul trecut si a abordat aceeasi tema. Aceasta a remarcat faptul ca interesul pentru tema este unul redus si, din pacate, lucrurile nu s-au schimbat foarte mult de atunci. Nu s-au schimbat la nivel administrativ, la nivel de politici si politica nationala, la nivel de infrastructura. Totusi, ca aspect pozitiv, se poate observa faptul ca, cel putin in orasele mari, cum e si Clujul, tinerii absolventi incep sa dezvolte proiecte, sa puna bazele unor echipe si a unor miscari artistice independente – fapt ce a starnit discutii in presa si s-a pus intrebarea: cum definim, pana la urma, miscarea independenta ? 

La aceasta intrebare a raspuns deja regizorul Cristian Popescu, in cartea sa ,,Surplus de oameni sau surplus de idei”, unde acesta amintea cele trei conditii pe care un organism trebuie sa le indeplineasca pentru a fi considerat independent: sa detina fonduri proprii, sa se administreze singur si sa nu depinda de banii altor organisme sau de banii statului.

Acesta a mai remarcat si nevoia unei identitati a spatiului Reactor, identitate care se va contura cu siguranta dupa o anumita perioada de timp si va hotari ce anume reprezinta Reactor pe harta Clujului.

Regizorul Cristian Nedea, pe de alta parte, a lansat o provocare in dezbatere, afirmand ca ,,nimeni nu e cu adevarat independent in spatiul romanesc”, companiile artistice independente fiind de cele mai multe ori sustinute din banii proprii ai membrilor acestora. In acest context, s-a adus in discutie si masura in care publicul poate fi implicat in finantarea proiectelor, prin intermediul unor campanii de crowdfunding – asa cum, de exemplu, au procedat si cei de la Create.Act.Enjoy. Exista persoane in public care apreciaza aceste spectacole si proiecte indepedente si pot si isi doresc sa investeasca in ele. In lipsa unor politici nationale eficiente care sa sustina miscarile artistice independente, acest tip de finantare vine ca o alternativa.

Tot Cristian Nedea le-a recomandat companiilor independente sa nu se mai retraga spre periferie, ci sa vina spre centru, sa isi propuna sa joace pentru 1000 de persoane, nu pentru un public-tinta redus la 30 de persoane. In acest context s-a amintit si de teatrul de strada, ca mijloc de a atrage publicul si de a intra in constiinta comunitatii locale.

Intr-o nota optimista, publicul ar fi cu siguranta mai solidar daca ar cunoaste situatiile si problemele (administrative, financiare, etc) cu care se confrunta artistii si companiile independente.

Noi suntem curiosi si nerabdatori sa vedem cum anume se va dezvolta acest spatiu cultural alternativ, ce surprize va pregati publicului clujean si, pana una alta, intrati cu incredere in Reactor! Mai jos aveti si programul de lansare pentru acest weekend. Noi pornim in cautare de reactii !

reactor lansare

Iulia Marc
Redactor Cluj.com