„Împreună combatem risipa!” – JCI Cluj ajută clujenii să dea o nouă șansă hainelor

de | | 3 Minute

Clujenii sunt îndemnați să dea o nouă viață hainelor. JCI Cluj a amplasat un punct de colectare la Iulius Mall Cluj-Napoca, acolo unde strânge articole de îmbrăcăminte care își caută un al doilea proprietar. În ultimul an organizația clujeană a reușit să strângă mai bine de două tone de haine – o parte dintre ele a fost vândută în scop caritabil, iar o altă parte donată.

Între 10 și 16 octombrie, clujenii sunt invitați să își facă ordine în garderobă și să dea mai departe acele articole pe care nu le mai folosesc. Statisticile ne indică faptul că purtăm mai puțin de o treime dintre hainele pe care le avem.

Risipa de haine este un subiect des întâlnit în ultimii ani, fiind facilitat și de faptul că avem acces din ce în ce mai ușor la o mulțime de articole vestimentare la un preț accesibil, prin intermediul marilor lanțuri de magazine care scot o colecție nouă chiar și la interval de numai câteva săptămâni.

„Proiectul nostru creează un cadru de conștientizare și aduce la îndemâna clujenilor soluții creative prin care putem reduce risipa. În ultimul an am colectat mai bine de două tone de articole de îmbrăcăminte, o cantitate uriașă pe care am reușit să o salvăm – fapt care ne face tare mândri. Iar în cadrul evenimentelor noastre am reușit să dăm hainelor o a doua șansă: am vândut o bună parte dintre ele și, în plus, am adus aproape de public ideea de upcycling – adică tehnici prin care am reinterpretat anumite piese vestimentare care altfel ar fi ajuns la gunoi”, spune Ioana Pîrlea, președintele JCI Cluj.

Colectare Haine - o nouă șansă hainelor JCI Cluj (3)

Domeniul textil se situează pe locul al doilea în topul celor mai mari poluatori din lume

Majoritatea modalităților de a scăpa de haine implică aruncarea lor la gunoi, ceea ce încarcă mediul cu acest tip de deșeuri toxice în mediul înconjurător. Mai mult de atât, 95% din deșeurile textile ar putea fi refolosite, repurtate sau reciclate.

De ce să donăm haine? Pe scurt, pentru a face fapte bune – pentru viitorii proprietari, pentru noi, pentru mediu.

Punct de colectare la Iulius Mall, în pregătirea târgului caritabil #ReClothing

Important de menționat este faptul că hainele donate trebuie să fie în stare bună – să nu fie rupte sau pătate, menționează reprezentanții JCI Cluj. De asemenea, nu se donează articole de lenjerie.

O parte dintre hainele donate de clujeni în perioada 10-16 octombrie va fi vândută săptămâna viitoare (18-20 octombrie), tot la Iulius Mall – în cadrul celei de a șasea ediții a târgului caritabil #ReClothing. Evenimentul va aduce sesiuni de shopping sustenabil, ateliere de creativitate, întâlniri cu creatorii de conținut și peste 1.000 de articole vestimentare speciale.


Iată câteva informații despre JCI Cluj:

„Pe lângă ReClothing facem și alte lucruri frumoase: avem în derulare Tech It Out – prin care aducem tehnologia mai aproape de copiii din mediul rural, Tu ce respiri – plantăm arbori în oraș pentru un mediu mai sănătos și prietenos, Serile JCI – evenimentele prin care ne propunem să inspirăm comunitatea, respectiv TOYP – un proiect prin intermediul căruia promovăm tinerii remarcabili.”

Între proiectele care au pornit din JCI Cluj se numără și Food Waste Combat, care a ajuns să producă reale schimbări atât în comportamentul cetățenilor, cât și în industria alimentară.

JCI Cluj are în prezent peste 45 de membri care vor să devină mai buni în domeniul lor și în leadership, dar și să se implice în comunitate și să producă schimbări pozitive în jurul lor. La nivel internațional, JCI (Junior Chamber International) este cea mai mare organizație pentru tineri lideri şi antreprenori. Are 100 de ani de existență, este prezentă în peste 6.000 de comunități locale din 120 țări și numără peste 200.000 de membri.

Cum vă puteți implica? Donații prin:

  • Revolut sau BT Pay la 0723476830
  • sau prin transfer în contul asociației JCI Active Citizens Cluj – RO04BTRLRONCRT0254378205 Banca Transilvania

Comunicat de presă